Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Austrálie svojí velikostí soupeří s USA

Austrálie se rozkládá na jižní polokouli, a i když pokrývá plochu 7 682 300 km2, je zalidněná jen řídce. Svojí velikostí soupeří s USA, a přece zde žije jen něco přes osmnáct miliónů lidí. Pro cestovatele rozmýšlející kam se vydat bývají hlavními kritérii vzdálenost, náklady na cestu a čas.

Celé měsíce se dají strávit putováním po vnitrozemí, návštěvami národních parků nebo pobytem na plážích.

Mezi dvě největší přírodní atrakce kontinentu patří 2 000 km dlouhý Velký bariérový útes u pobřeží Queenslandu s řadou ostrovů obklopených překrásným podmořským světem a úchvatný monolit Uluru (Ayers Rock) v rudém středu Severního Teritoria. Tato dvě místa byste si rozhodně neměli nechat ujít, ačkoliv objevování dalších koutů země vám zprostředkuje setkání se sice méně zřejmými, nicméně podobně krásnými místy a příležitostmi. Východní pobřeží, chráněné od vyprahlejšího nitra země, oplývá množstvím zeleně a krásnými scenériemi, od severních tropických dešťových lesů a Velkého bariérového útesu, až po příbojem utvářené pláže dále na jihu.

V Austrálii se nachází jedny z nejkrásnějších pláží světa. Na jihu země najdete drsné a skalnaté pobřeží s divokými plážemi. Můžete zde projet Velkou Oceánskou cestu, která začíná u Melbourne a končí nádhernými skalními mosty 12 apoštolů u Adelaide. Příjemné pláže, národní parky se spoustou jezer a subtropických lesů mezi Sydney a Brisbane (hlavní město Queenslandu) jsou vhodným místem k odpočinku a pěstování vodních sportů jako je rybaření nebo windsurfing. Naproti tomu  tropické pláže v okolí Cairns u Velkého bariérového útesu nabízejí nekonečné možnosti pro potápěče nebo jachtaře. Panenské pláže souostroví Whitsundays nemůžete při návštěvě Austrálie minout. 74 ostrovů uprostřed Velkého bariérového útesu je skrytý ráj na zemi.

Jedná se o velice starobylou zemi. Původní obyvatelé Austrálie – Aboriginové, se zde usídlili před více než 40 tisíci lety. Do Austrálie přišli z Timoru a Indonésie. Aborignici jsou rozděleni do kmenů a klanů a žijí ve městech a přírodních rezervacích po celé zemi. S Aboriginci se nejčastěji setkáte při tradiční hře na Deegeridoo, při ochutnávkách tradičních pokrmů – Bush Tucker nebo různých kulturních představení.

Podstatná část země - velké území centrální a západní Austrálie, tvoří zcela vyprahlá a plochá krajina. V kontrastu stojí zdejší města, která vyzařují spoustu svěží energie. Většina z nich vznikla až v polovině devatenáctého stol. Australská města jsou překvapivě kosmopolitní.

Každý australský stát má své hlavní město s neopakovatelným charakterem, což je nejpatrnější v Novém Jižním Walesu, kde se rozkládá okouzlující Sydney se světoznámou budovu opery a mostem Harbour Bridge. Adelaide v Jižní Austrálii má svůj starobylý půvab, zatímco Perth v Západní Austrálii láká uhlazeností orientovanou na klid a pohodu. Jinde zase sofistikovaná kavárenská společnost Melbourne (Victoria) kontrastuje s vitalitou Brisbane (Queensland). V tasmánském Hobartu poznáte krásně zachovalé staré uličky a typickou atmosféru přímořské metropole. Zato účelově stavěné administrativní centrum v Canbeře na Území hlavního města si pozornost návštěvníků často nedokáže získat.

Když je na severní polokouli zima nebo léto, vládne u protinožců naprosto opačné roční období. Obecně platí, že nejlepší doba k návštěvě jižní části Austrálie je v létě, od prosince do března, i když dlouhé letní prázdniny probíhající od Vánoc do konce ledna znamenají vyšší ceny a pláže plné lidi. Na tropickém severu je nejlepším časem období od května do října, zatímco v centrální Austrálii je to říjen až listopad a březen až květen.

Pokud budete chtít cestovat autem, většinou se vyplatí si nějaké koupit a před odletem domů ho zase prodat. Když budete mít štěstí, tak autem projedete celou Austrálii. Pokud si ho budete chtít půjčit, pak musíte mít náš i mezinárodní řidičák (ale ten tam platí jenom tři měsíce) a pojištění.

Tipy a zajímavosti
Milovníci vodních sportů, adrenalinových aktivit nebo vyznavači pěší turistiky si přijdou na své. Potápění na Velkém bariérovém útesu, plachtění v tropických vodách Pacifiku, lov baramund na řece Mary nebo cyklistický výlet přes divokou Tasmánii patří k životním zážitkům.

Setkat se s největší rybou oceánů můžete jen na pár místech světa. Jedním z nich je Západní Austrálie. Tento nádherný mírumilovný živočich připlouvá ke břehům Austrálie každoročně na přelomu našeho jara.

Velké množství národních parků nabízí rozličné aktivity, výlety v terénních vozech nebo pěších túr v divoké přírodě. Všechny potřebné informaci o aktivitách v národních parcích získáte v jedné z kanceláří NP. Většina vstupů do národních parků je zdarma.

Australské červené víno bezesporu patří mezi nejlepší na světě. Místa jako Barossa Valey, Margaret River nebo Hunter Valey jsou jedny z nejkvalitnějších vinařských oblastí na světě.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 5 295 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Austrálie

Zájezdy do AustrálieZažijte autentickou Austrálii. Nabízíme profesionální servis bez kompromisů a osobní přístup. Zájezdy do Austrálie jsou naší dlouhodobou specializací.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Austrálie.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Austrálie. Najdete zde články, fotografie a nabídku poznávacích zájezdů k protinožcům.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA