Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Melbourne – sportovní areály

Australské město Melbourne je známé nejen svou unikátní architekturou, ale také skvělými možnostmi zábavy a sportovního vyžití. Každoročně se zde koná nespočet sportovních událostí, z nichž nejznámější jsou Melbourne Cup či Australian Tennis Open. Pro tyto akce bylo třeba vystavět řadu kvalitních hřišť, sportovišť a stadionů.

Již při příjezdu do centra Melbourne je jasné, že toto město sportem žije. Narazíte v něm na tenisové kurty, na nichž se každoročně odehrává Australian Open, včetně slavné Rod Laver arény. O skok dále se nalézá také olympijský park a jeden z olympijských stadionů, které hostily letní olympijské hry v roce 1956. Nedaleko stojí také ohromný stadion Melbourne Cricket Ground (MCG), jež se stal doslova kulturním symbolem národa. Tento významný australský sportovní stadion jer určen pro kriket, který je velkou vášní mnoha Australanů. 

Melbourne - sportovní areály
Foto: Melbourne Park - National Tennis CentreAutor: Gordon Bell - Shutterstock.com

Pozemek pro výstavbu sportoviště byl Melbourne Cricket Clubu založenému v roce 1838 přidělen roku 1853. V roce 1876 byl pak slavnostně otevřen Melbourne Cricket Ground – stadion určený nejen pro kriket, ale také pro australský fotbal. V průběhu let zde vyrostlo mnoho tribun a pavilonů, které se postupně nahrazovaly novými. Velmi originální byla dnes již ztržená tribuna z roku 1876, která se dala otočit. Diváci tak mohli sledovat kriketový zápas na hřišti a v zimě zase fotbal v parku. MCG pamatuje také olympijské hry v roce 1956, ale z těch už se do dnešní doby nedochovalo téměř nic. Roku 1985 bylo na stadion instalováno výkonné umělé osvětlení. 

V roce 1992 prošel Melbourne Cricket Ground náročnou modernizací, která přišla na bezmála 150 milionů dolarů. Přibyla například tribuna Great Southern Stand. Vzniklo tak zcela moderní sportovní zařízení, které dnes pojme na 100 tisíc diváků. V MCG se hrají soutěžní zápasy a konají se zde mezinárodní střetnutí. Poslední zářijovou sobotu je stadion vyhrazen pro finále australské fotbalové ligy. Přes turnikety tohoto významného melbournského stadionu projde za rok přes tři a půl milionu diváků! V útrobách světoznámého Melbourne Cricket Ground se dnes nachází také Olympijské muzeum či Australská galerie sportu. Prohlídky těchto institucí jsou možné pouze ve dnech, kdy se nekoná žádné sportovní klání. 

Olympijské muzeum (Olympic Museum) před pár lety prošlo renovací a znovu otevřeno bylo v listopadu roku 2006. Toto muzeum je zcela zasvěceno historii největšího sportovního svátku na světě – Olympijským hrám. Dokumentuje dějiny letních olympijských her, které byly znovuoživeny v řeckých Athénách v roce 1896. Všech novodobých letních her, které se od roku 1896 konaly, se zúčastnily pouze tři státy a to Austrálie, Velká Británie a Řecko. Kdo má zájem, může se v Australské galerii sportu (Australian Gallery of Sport) zúčastnit organizovaných prohlídek zahrnujících Arenu, Great Southern Stand, Ponsdorf Stand, prohlédnout si šatny fotbalových a kriketových hráčů, společenské prostory i historická umělecká díla, která se zde nachází. Stadion MCG ukrývá také Australian Cricket Hall of Fame (Síň slávy australského kriketu). Zpočátku měla deset členů, včetně Sira Donalda Bradmana – jednoho z nejlepších australských hráčů kriketu v historii této hry.

Rod Laver Arena
Foto: Rod Laver Arena, Autor: FlashStudio - Shutterstock.com

Na Batman Avenue se nachází další významné melbournské sportoviště. Jde o Melbourne Park známý též jako National Tennis Centre. Vystavěn byl na severním břehu řeky Yarra proslavil se jako dějiště významných sportovních akcí i velkých koncertů. Po celém světě je známý především jako dějiště Australian Open, jednoho ze čtyř grandslamových tenisových turnajů. Stadion se pyšní zatahovací střechou, nepřízeň počasí tak neovlivní, zda se hra bude konat či nikoliv. V areálu Melbourne Parku se nachází ještě dalších 23 venkovních a 5 krytých tenisových kurtů určených veřejnosti. 

Naproti Melbourne Parku stojí Sports and Entertainment Centre, které je domáckým sportovištěm basketbalového týmu North Melbourne Giants, který se těší velké oblibě. Stadion má rozlohu 2,4 hektaru a využívá se nejen pro basketbal, ale také pro tenis, cyklistiku a pravidelně se v něm pořádají také koncerty. Jeho centrální část byla původně vystavěna jako bazén, který měl sloužit pro pořádání soutěží ve vodních sportech během olympijských her v roce 1956. Pro své stávající využití bylo sportoviště upraveno v 80. letech 20. století. Nedaleko se rozkládá Olympijský park, který bývá dějištěm mezinárodních a národních atletických závodů. Pravidelně zde dochází také k utkáním ve fotbale a ragby. 

- jap -

Další články z Austrálie: 
Alice Springs, město obklopené pouští 
Ostrov Tasmánie - kde se rozkládá Van Diemenova země 
Královská botanická zahrada v Sydney 
Městské muzeum v Melbourne 
Přístavní město Geelong

Článek byl zobrazen 5 369 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Austrálie

Zájezdy do AustrálieZažijte autentickou Austrálii. Nabízíme profesionální servis bez kompromisů a osobní přístup. Zájezdy do Austrálie jsou naší dlouhodobou specializací.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Austrálie.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Austrálie. Najdete zde články, fotografie a nabídku poznávacích zájezdů k protinožcům.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA