Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Přístavní město Geelong

Na západě australského státu Victorie se nachází přístavní město Geelong oplývající bohatou venkovskou a průmyslovou minulostí. Se svými 180 tisíci obyvateli je dnes druhým největším městem Victorie, ve kterém však panuje pohodová atmosféra. Hlavní atrakcí města je Národní muzeum vlny.

Geelong se rozkládá v chráněném zálivu a disponuje přístavem, který na počátku 20. století představoval populární vstupní bránu do města. Jak již bylo řečeno, Geelong je průmyslovým městem, rozvinutý je zejména textilní, chemický, sklářský, potravinářský průmysl, průmysl stavebních hmot a zemědělské strojírenství. Přesto se ve městě nachází řada míst, která jsou z turistického hlediska velmi atraktivní. Dnes si zde můžete prohlédnout dřevěný lázeňský komplex vystavěný ve 30. letech 19. století. Nachází se v oblasti Eastern Beach, kde je obklopen trávníky, písečnou pláží a stromy poskytujícími potřebný stín. Roku 1994 byly lázně zrekonstruovány a získaly tak svou původní podobu. 


Foto: Pier v Geelongu

Stará skladiště Steampacket Place a Pier byla zařazena také do projektu architektonické obnovy. Najdete je v prosperující nábřežní čtvrti, které je plná vynikajících rybích restaurací, kaváren, obchodů a ubytovacích zařízení. Naproti Steampacket Place jsou situovány historické sklady vlny. V době od 80. let 19. století do 70. let 20. století se tady vlna prodávala a představovala hlavní zdroj příjmů Geelongu. Ze skladišť se pak loděmi rozvážela do všech koutů světa. 

V největší z těchto budov dnes sídlí Národní muzeum vlny (National Wool Museum), které detailně dokumentuje vlnařské dědictví Austrálie. Dalším místem v Geelongu, které rozhodně stojí za návštěvu je Ford Discovery Center. Toto „muzeum“ potěší zejména pány, pokochat se totiž mohou vystavenými vozy značky Ford vyrobených od roku 1925 až do současnosti. K vidění jsou zde také modely motorů a převodovek, díky kterým zjistíte, jak dané auto funguje i uvnitř. Součástí centra je také kousek montážní linky, kde si každý návštěvník může stisknutím tlačítka, „namontovat“ motor do auta. 

Místní zajímavostí jsou všudypřítomné hezky malované dřevěné sochy zvané „bollards“, symbolizující významné osobnosti nebo události ve městě. V informačním centru si můžete vyzvednout plánek s popisky a čísla jednotlivých soch. Pokud se ho budete držet, dojdete až k Pier. Jednou z architektonických perel Geelongu je budova plaveckého bazénu postavená ve stylu art-deco, ke které přiléhá parkový komplex. Turisté často Geelong využívají jako základnu pro výlety do okolí. Zátoka, u které se město rozkládá, poskytuje ideální podmínky pro provozování jachtingu. Hodně sportovních akcí pořádá Royal Yachting Club, který má dlouholetou tradici.

Jen pár kilometrů od Geelongu můžete navštívit národní park Brisbane Ranges National Park, který je protkán množstvím příjemných stezek. Své návštěvníky láká na divokou flóru, mezi níž je možné objevit různé květiny rodu Grevillea, ale také akácie a planě rostoucí orchideje. Ty kvetou od srpna do listopadu. Poblíž parku se rozprostírá městečko Steiglitz založené během zlaté horečky v 50. letech 19. století. Jakmile však horečka opadla, lidé se odtud odstěhovali a ze Steiglitzu se stalo město duchů. Z hospodářsky prospívajícího centra tak zůstalo jen několik budov a elegantní soudní dvůr ze 70. let 19. století.

- jap -

Předchozí články z Austrálie:
Národní parky Tasmánie 
Sněžné hory 
Grampians National Park 
Katherine – místo, kde cikády sní 
Port Douglas

Článek byl zobrazen 6 610 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Austrálie

Zájezdy do AustrálieZažijte autentickou Austrálii. Nabízíme profesionální servis bez kompromisů a osobní přístup. Zájezdy do Austrálie jsou naší dlouhodobou specializací.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Austrálie.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Austrálie. Najdete zde články, fotografie a nabídku poznávacích zájezdů k protinožcům.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA