Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Tenterfield, kolébka australského národa

Ospalé městečko Tenterfield leží severně od New England Range v australském Novém Jižním Walesu. V dějinách Austrálie zaujímá zvláštní postavení, přezdívá se mu „Kolébka národa“. Právě tady došlo v roce 1889 k historickému projevu o sjednocování australských kolonií.

Sir Henry Parkes, tehdejší ministerský předseda Nového Jižního Walesu a také významná osobnost veškerého politického dění v Austrálii 19. století, pronesl v budově School of Arts historický projev s názvem „Náš národ“. Stalo se tak 24. října toku 1889. Ve svém projevu objasnil vizi o sjednocení všech australských kolonií. Jeho myšlenky záhy nalezly podporu u široké veřejnosti. Veškeré události nakonec vyústily 1. ledna roku 1901 ve vznik Australského svazu. Navíc byl v témže roce vydán zákon „White Australia Policy“, který omezoval přistěhovalectví.


Autor: Michael Dawes

Budova School Arts se pro svůj politický a historický význam stala první stavbou, kterou získal Památkový ústav Nového Jižního Walesu. Je jednou z nejnavštěvovanějších a nejznámějších památek Tenterfieldu. Zdobí ji pamětní deska oslavující projev Henryho Parkese. Z dalších starobylých objektů můžeme jmenovat viktoriánské sídlo Stannum House, sedlářství z živcového pískovce proslavené písní „Tenterfield Saddler“ či zrekonstruovaný soudní dvůr se skleněnou střechou.


Foto: krajina poblíž Tenterfieldu    Autor: Ross Beckley

Asi 40 km od města je vzdálen Bald Rock, což je po Uluru (Eyers Rock) druhý největší monolit v Austrálii. Navíc jde i o největší obnaženou žulovou skálu datovanou do období spodního triasu, tedy před více než 200 miliony let. Na délku má 750 metrů a dosahuje výšky přibližně 200 metrů. Z Bald Rocku se naskýtá strhující podívaná na sopečné hory na východě, Girraween National Park v Queenslandu na severu a horu Mount McKenzie na jihu. Nedaleko najdete vodopády Boonoo Boonoo, které se řítí z výšky 210 metrů dolů do soutěsky. Vodopády jsou obklopeny deštným lesem a zahaluje je vodní mlha. Jsou ideálním místem pro koupání.

- jap -

Předchozí články z Austrálie:
Bendigo
Carnarvon National Park
Nekonečné pláže Fraserova ostrova
Gosford
Rockhampton

Článek byl zobrazen 5 221 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Austrálie

Zájezdy do AustrálieZažijte autentickou Austrálii. Nabízíme profesionální servis bez kompromisů a osobní přístup. Zájezdy do Austrálie jsou naší dlouhodobou specializací.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Austrálie.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Austrálie. Najdete zde články, fotografie a nabídku poznávacích zájezdů k protinožcům.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA