Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Whitehaven Beach vám vypálí zrak – nejhezčí pláže světa

Možná jste toho již hodně procestovali, viděli spoustu krásných míst a myslíte si, že vás příroda už ničím nemůže překvapit. Ale omyl! Při pohledu na australskou pláž Whitehaven Beach zůstávají i otřelí cestovatelé stát s otevřenou pusou. Je proslulá neuvěřitelně bělostným pískem a podle řady zdrojů je nejbělostnější a také nejkrásnější pláží na světě.

Pastva pro oči

Pláž Whitehaven Beach na ostrově Whitsunday, který administrativně patří pod australský stát Queensland, je snad nejfotografovanější pláží v Austrálii a trvale se umisťuje na předních místech nejrůznějších žebříčků a hodnocení. CNN ji dokonce vyhlásilo jedenáctou nejkrásnější pláží světa. Pláž má atraktivní polohu v pásmu Velkého bariérového útesu a každý, kdo má to štěstí ji navštívit, zůstává při pohledu na ni v němém úžasu. Tuto několik kilometrů dlouhou pláž tvořenou jemným křemenným pískem z vnitrozemí ohraničuje pás svěžího tropického lesa, nad nímž se v pozadí zvedají ještě vysoké hory a ze strany druhé je lemována úžasně čistým mořem, které má snad všechny odstíny modré – od azurové, přes tyrkysovou až po akvamarínovou.

Whitehaven Beach

Zářivě bílá všude kolem

Pláž je zajímavá svou až neuvěřitelně bílou barvou, tvoří ji totiž z 98% čistý oxid křemičitý. Výhodou takto bílého písku je, že nepálí a tak se po něm můžete bosýma nohama procházet i ve 30 stupňových vedrech. Jelikož ve skalách na ostrově Whitsunday Island není žádný křemen obsažen, vědci jsou toho názoru, že sem byl písek po miliony let naplavován mořskými proudy. Koukat se na pláž bez slunečních brýlí raději ani nezkoušejte, bílá je tak oslnivá, že vás z ní budou bolet oči – je to podobné, jako když koukáte na třpytící se sníh.

Sami na nejkrásnější pláži

Téměř desetikilometrová Whitehaven Beach, neboli pláž Bílého přístavu, byla objevena v roce 1879 Edwardem Parkerem Bedwellem (1834-1919), což byl velitel Britského královského námořnictva. Když se na ní poprvé vylodil, musel si připadat, že se ocitl v ráji. Přestože od objevení pláže už nějaký ten roček uběhl, stejně tak si připadají i turisté, kteří na pláž zavítají v dnešní době. Není se čemu divit, že si Whitehaven Beach oblíbily zamilované páry a pravidelně se zde konají svatby. Díky tomu, že v blízkosti pláže nebyly vystavěny žádné turistické rezorty, nebývá na ni většinou ani mnoho lidí, při troše štěstí se vám může stát, že budete mít tento kousek ráje dokonce jen sami pro sebe.

Whitehaven Beach

Whitehaven Beach je čistě přírodní pláží, nenajdete na ní žádné vybavení v podobě půjčoven sportovních potřeb a vybavení, sprch či toalet. Jelikož se pyšní také hodnocením jedné z nejčistších pláží světa, je její čistota přísně hlídána – mají na ni zakázán přístup psi a platí zde i zákaz kouření.

Pohled z výšky bere dech

Vstup do moře je jen velmi pozvolný, proto si ve vodách mohou hrát i děti, nebo se dál od břehu osmělit i méně zdatní plavci. Pláž si oblíbili milovníci šnorchlování, na jejím konci se nachází mohutná skaliska, v jejichž blízkosti je možné pod vodou spatřit nádherný pestrobarevný svět rostlin a živočichů. Od pláže vede také značená naučná stezka, kde se na několika zastávkách můžete dozvědět zajímavosti o ostrovní fauně a flóře. Dovede vás na oblíbené vyhlídkové místo, odkud se naskýtá jedinečný pohled na Whitehaven Beach. Pohled z výšky je ještě více ohromující, než když na pláži přímo stojíte. Z toho důvodu se také začaly podnikat vyhlídkové lety vrtulníkem nejen nad touto pláží, ale nad celým ostrovem Whitsunday Island. Pláž je dostupná lodí z přístavu Airlie nebo Shut Harbour.

Whitehaven Beach

Ostrov svatodušní neděle

Ostrov Whitsunday Island, na němž se pláž Whitehaven nachází, je největším z celkem 74 ostrovů v souostroví Whitsundays u australského Queenslandu. Většina těchto ostrovů u východního pobřeží Austrálie spadá pod národní park, což zamezuje masové výstavbě hotelových resortů. Na ostrovech tak najdete spíše jen rekreační střediska nabízející jednoduché ekologicky orientované ubytování.

Souostroví tímto názvem pojmenoval v červnu roku 1770 James Cook, který se domníval, že k ostrovům doplul o svatodušní neděli (Whitsunday). Přestože byla skutečnost nakonec jiná a na ostrovy dorazil až v pondělí, ostrovům již pojmenování zůstalo. Ostrovy Whitsundays jsou v dnešní době vyhledávanou turistickou destinací, nachází se na nich totiž panenské pláže a poskytují rovněž ideální podmínky pro šnorchlování. U břehů ostrovů často kotví luxusní jachty australské smetánky i hollywoodských hvězd.

- jap -

Článek byl zobrazen 14 328 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Austrálie

Zájezdy do AustrálieZažijte autentickou Austrálii. Nabízíme profesionální servis bez kompromisů a osobní přístup. Zájezdy do Austrálie jsou naší dlouhodobou specializací.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Austrálie.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Austrálie. Najdete zde články, fotografie a nabídku poznávacích zájezdů k protinožcům.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA