Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Fraser Island - australský ráj na zemi

Pokud se rozhodnete navštívit jedno z míst, označovaných jako ráj na zemi, vyberte si ostrov Fraser Island, ležící asi 200 kilometrů od města Brisbane ve východní části Austrálie. Za psy Dingo, eukalyptovými pralesy a největší louží na světě na australský ostrov Fraser Island.

Pokud se rozhodnete navštívit jedno z míst, označovaných jako ráj na zemi, vyberte si ostrov Fraser Island, ležící asi 200 kilometrů od města Brisbane ve východní části Austrálie. Tento písečný ostrov o rozloze okolo 2000 km2 vás uchvátí svou přírodou a životem, které nikde jinde na světě neuvidíte.
Vlastní auto není problém, jen pes Dingo vám může sežrat svačinu.

Na ostrov se dostanete jednou z několika lodí, která na něj v pravidelných intervalech každý den vyplouvá z přístavu River Heads. Lodě přepravují kromě osob i automobily. Za jednu cestu zaplatíte 6 AUD (1 AUD = 17 Kč) za osobu. Pokud si s sebou vezmete ještě auto, připlatíte si dalších 110 AUD. Počítejte ovšem s poplatkem za povolení, který vás vyjde na 30 AUD.

Ubytování je na ostrově zajištěno dvěma hotelovými resorty, šesti přírodními tábořišti a dvěma soukromými kempy. Jestliže se rozhodnete využít pro svůj odpočinek tábořiště a kempy, nedivte se až do těsné blízkosti vašeho stanu zavítá jeden z typických obyvatelů ostrova – pes Dingo. Žije jich tu asi dvě stě a jsou na všudypřítomné turisty zvyklí.

Ráj na zemi pro teréňáky a pěší turisty

Titul světového dědictví získal Fraser Island především díky své fascinující přírodě a krajině. Celý ostrov je vlastně jedna velká písečná duna, která je na rozdíl od těch pouštních plná života. Nenajdete tu ani žádné město, pouze několik turistických zařízení. I díky tomuto jsou tyto končiny ideální pro turisty, přející si poznat něco vzdáleného a neovlivněného příliš masovým turismem. Ostrov tak můžete za pár dní projít s batohem na zádech a zažít pravé dobrodružství v pralese, nebo využít služeb místních hotelů a vypůjčit si terénní auto. Rychlá jízda po kilometrových plážích je opravdovým zážitkem.

Od největší louže na světě až po zapomenutý vrak parníku

Ať už pěšky nebo s využitím techniky se rozhodně vydejte prozkoumat alespoň některá z celkových 24 sladkovodních jezer, jeden z nejpozoruhodnějších úkazů na ostrově. Například jezero McKenzie je známé plážemi s bílým pískem a průzračně čistou vodou. Naprostým opakem je pak jezero Boomanjin, považované s nadsázkou za největší louži na světě. Jeho voda je totiž čajově hnědá, ale hlavně je jezero po celé své rozloze velmi mělké.

Autem zvládnete projet ostrov za jediný den. Jistě vás neodradí, že jízda po místních „silnicích“, širokých v průměru okolo tří metrů, je spíše pro otrlejší řidiče. Ovšem na rozlehlých písčitých plážích to můžete rozbalit. Jen si dávejte pozor na letadla, která je často využívají jako svou přistávací dráhu. Zajeďte se podívat k severnímu mysu ostrova. Cestou se zastavte u vraku lodi Maheno, který trčí přímo z pláže. Někomu by se to mohlo zdát divné, ale autem projezděte i místní národní park Great Sandy. Po chvíli narazíte na jednu z nejkrásnějších pláží na ostrově Orchard Beach, odkud máte z malé skalky krásný výhled na celý ostrov.

Jak to, že se voda nevsákne? Přesvědčte se sami…

Zajímavé na celém Fraser Island kromě jiného je, že se na něm voda v podobě sladkovodních jezer vůbec udrží. Vždyť je to přece jedna velká písečná duna a voda by se měla zákonitě do písku vsáknout?! Nezbývá tedy, než se na tento ostrov vypravit a osobně se přesvědčit nejenom o tom, že je v blankytných jezerech voda, ale i o zdejším životě psů Dingo, malých sladkovodních želv i křepčících papoušků v korunách pralesa.

Autor: Jakub Sobotka

Článek byl zobrazen 5 128 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Austrálie

Zájezdy do AustrálieZažijte autentickou Austrálii. Nabízíme profesionální servis bez kompromisů a osobní přístup. Zájezdy do Austrálie jsou naší dlouhodobou specializací.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Austrálie.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Austrálie. Najdete zde články, fotografie a nabídku poznávacích zájezdů k protinožcům.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA