Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Festivalové město Adelaide

Adelaide je hlavním městem Jižní Austrálie a centrem umění celé země. V tomto moderním velkoměstě, kde žije kolem miliónu obyvatel, panuje poklidné životní tempo. Nesetkáte se zde se smogem, dopravními zácpami ani s betonovou džunglí budov. Adelaide je totiž městem zeleně, plné zahrad, parků a ovocných sadů. Navíc oplývá jedinečnou atmosférou, kde si bude Evropan připadat jako doma.

Město leží u pobřeží na plošině mezi pohořím Mount Lofty Ranges a plážemi v zálivu Gulf St Vincent. Centrum Adelaide není nijak rozlehlé, proto si jej můžete prohlédnout pěšky. Je tvořeno pravoúhlou sítí ulic a najdete v něm spoustu původních a zajímavých historických budov. Městem protéká řeka Torrens, která ho dělí na dvě části: Adelaide a Severní Adelaide. V okolí města se rozprostírá rozmanitá krajina, tvořená horami, přímořskými plážemi i zelenými kopci a parky. Adelaide je tak ideálním výchozím bodem pro cesty do širokého okolí.

Adelaide je známé konáním vyhlášeného uměleckého Adelaide Festivalu Fringe. Při něm se zde setkají experimentální divadla ze všech koutů země. Od poloviny února do poloviny března můžete sledovat vystoupení všelijakých umělců, kejklířů a klaunů.

Od severu až k jihu protíná město hlavní ulice King William Street. Ulice vede také skrz Viktoriino náměstí, uprostřed kterého stojí kašna sochaře Johna Dowieho z roku 1968. Náměstí je lemováno řadou koloniálních budov. Najdeme zde například zdobenou budovu pošty General Post Office pocházející z roku 1872, jež doplňuje hodinová věž. Nedaleko náměstí se tyčí také katedrála St Francis Xavier Catholic Cathedral původem z roku 1858, dokončená však byla až v roce 1996. Překrásnou fasádou se pyšní také blízká budova Nejvyššího soudu.

Dominantou města se stala adelaidská radnice Adelaide Town Hall, jež byla dokončena v roce 1866. Byla vystavěna v italizovaném slohu podle návrhu Edmunda Wrighta. Stejně jako v minulosti, i dnes slouží jako místo konání koncertů a recepcí. Jako Banka Jižní Austrálie fungoval až do roku 1971 Dům Edmunda Wrighta, pojmenovaný po známém architektovi. Dům má detailně propracovanou fasádu i nádherný interiér. Přes všechny tyto přednosti byl určen k demolici, místní obyvatelé však začali bojovat o jeho záchranu, proto byl nakonec zrekonstruován.

V oblasti zvané North Terrace najdete zajímavé budovy z 19. století, muzea, galerie, státní knihovnu a univerzitní areály. Za vidění stojí budova parlamentu z roku 1939, jejíž fasádu zdobí deset korintských sloupů. V oblasti známé pod názvem Tandanya se můžete blíže seznámit s původní kulturou a uměním Austrálců. Stojí zde National Aboriginal Cultural Institute a jde o první umělecké středisko, jež vlastní a spravují Austrálci. Kromě setkání s domorodci pro vás bude určitě zajímavým zážitkem rovněž návštěva některé tradiční dílny, galerie nebo divadla.

Kromě architektonických památek je město přitažlivé také svým centrálním tržištěm Central Market, které na svém místě funguje už více jak 125 let. Díky pestré skladbě národností prodejců zde můžete nakoupit nejrůznější produkty snad z celého světa. Kromě asijských obchodů a čínské čtvrti zde narazíte také na evropské řeznictví či lahůdkářství. V místních restauracích můžete ochutnat speciality snad všech možných kuchyní.

V prostorách bývalého adelaidského chudobince dnes sídlí Migration Museum dokumentující kulturní rozmanitost společnosti Jižní Austrálie. V expozici se dozvíte vše o migraci prvních osadníků, například, co je přimělo opustit své domovy a vydat se hledat nový život právě sem. V areálu se dále nachází také Námořnické a Motoristické muzeum. Nejvýznamnějším muzeem ve městě je však  South Australian Museum, které ukrývá řadu zajímavých sbírek, četných přírodovědeckých exponátů a také cennou egyptskou síň. Nejvzácnější je kolekce 37 tisíc domorodých artefaktů, ještě mnohem více fotografií a obrazových záznamů.

Mezi hlavní památky, kterými se může město pyšnit, patří Ayers House, což je dům Sira Henryho Ayerse, někdejšího ministerského předsedy Jižní Austrálie. Ten zde pobýval od roku 1855 až do roku 1897. Proslavil se nejen jako premiér Jižní Austrálie a obchodník, ale také jako vášnivý badatel a průzkumník australského vnitrozemí. Pojmenována po něm byla dokonce i hora Uluru – Eyersova skála, jedinečná přírodní dominanta země. Dům je dnes spravován památkovým ústavem a je v něm umístěna sbírka viktoriánského nábytku, zařízení a umění. Dům je jedinečnou ukázkou architektonického stylu regency.

Na východě města můžete navštívit zoologickou a botanickou zahradu. Botanická zahrada byla založena v roce 1855 a mezi její největší zajímavosti patří kromě rostlin i obrovský skleník nebo umělá jezírka. Je to klidné místo pro odpočinek mezi nádhernými květinami a stromy. Jedinečným zážitkem je taktéž procházka hustým pralesem. Místní obyvatelé i návštěvníci z ciziny rádi tráví chvíle volna na populární pláži Glenelg, oblíbenou zábavou je kriket nebo pořádání barbecue.

V okolí Adelaide se rozkládá několik známých vinařských oblastí, které produkují vyhlášená silná červená vína. Nejznámější vinice najdete v Barossa Valley. Na západ od Adelaide se rozkládají dva poloostrovy, které jsou využívány nejen pro pěstování obilí, ale také zde najdete jedny z nejlepší surfařských a rybářských míst na světě.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 7 080 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Austrálie

Zájezdy do AustrálieZažijte autentickou Austrálii. Nabízíme profesionální servis bez kompromisů a osobní přístup. Zájezdy do Austrálie jsou naší dlouhodobou specializací.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Austrálie.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Austrálie. Najdete zde články, fotografie a nabídku poznávacích zájezdů k protinožcům.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA