Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Port Douglas byl založen během zlaté horečky

V oblasti severního Queenslandu se rozkládá tří a půl tisícové městečko Port Douglas, které bylo v minulosti jen malou rybářskou osadou. Později bylo místem plným zlatokopů a námořníků. Přestože je dnes vyhledávaným rekreačním letoviskem, podařilo se městečku uchovat si svůj poklidný vesnický ráz.

Port Douglas najdete asi 75 km od města Cairns. Leží v idylické oblasti, která se vyznačuje teplým a slunečným počasím. Střídají se zde totiž pouze dvě roční období. Prvním je období dešťů trvající od prosince do konce března, během kterého panuje horké a vlhké klima a příroda dostane svěží zelený nádech. Druhým obdobím je období sucha trvající od dubna do listopadu. V tuto část roku bývá ve dne teplo a noci jsou příjemně chladné. Teplota vody v Tichém oceánu se pohybuje mezi 27 – 28 °C.

Přístav v Port Douglas byl založen během zlaté horečky v 50. letech 19. století. Později jej však svým významem zastínil přístav v Cairns, který se stal nejdůležitějším přístavem v regionu. Dnes se již ani nechce věřit, že zde během zlaté horečky žilo na osm tisíc lidí, převážně zlatokopů a námořníků. Ve městě tehdy fungovala asi dvacítka hotelů a na padesát hospod. Po roce 1886 horečka odezněla, lidé se odstěhovali a město upadlo v zapomnění. Zůstala zde jen hrstka obyvatel, která byla nucena v roce 1911 nakonec město opustit také. Přihnal se sem totiž ničivý cyklón, který srovnal se zemí většinu budov.


Foto: Port Douglas beach

Nová éra rozkvětu nastala na počátku 80. let 20. století, kdy byl v Port Douglas vystavěn luxusní pětihvězdičkový hotelový komplex Sheraton Mirage Resort. Od té doby sem začali směřovat první turisté a z města se začalo stávat přímořské letovisko. Na turisty dnes již čeká pestrá škála ubytovacích zařízení, od těch obyčejných až po přepychové. Městečko protíná široká Macrossan Street, která je jeho hlavní tepnou. Je typickým příkladem venkovské ulice z doby, kdy se na ní otáčely valníky tažené býky. Dnes jí však krášlí domy z 19. století, je lemována bankami, hotely i luxusními restauracemi. Najdete na ní rovněž nákupní centrum a obchody se zlatými šperky. Jednou z nejkrásnějších staveb pocházejících z 19. století je Courthouse Hotel. Jako jeden z mála přežil ničivý cyklón z roku 1911.

V sousedství přístavu stojí zajímavý kostelík, který má místo oltářního obrazu skvělou vyhlídku na moře. Každou neděli se můžete v městském parku Anzac zúčastnit tradičního trhu, kde se dá nakoupit a ochutnat mnoho druhů tropického ovoce. Port Douglas láká také na nádherné pláže, vodní sporty a nedotčenou přírodu. Pobřeží je zde lemováno 4 míle dlouhou písečnou pláží Four Mile Beach. Mezi oblíbené aktivity patří surfování, kitesurfing a pěší turistka. K dispozici je tu i golfové hřiště. Městečko je také vyhledávaným místem pro jazykové pobyty. Podle časopisu Australian Traveller se umístilo na 3. místě v TOP 100 měst v Austrálii.

Port Douglas je ideálním výchozím bodem pro poznávání okolí. Ve zdejším přístavu kotví lodě společnosti Quicksilver, které odtud vyplouvají k Velkému bariérovému útesu. Tyto výlety jsou spojené s potápěním nebo šnorchlováním v průzračně čistém moři. Zdejší podmořský svět je doslova rájem potápěčů.

- jap -

Předchozí články z Austrálie:
Velký bariérový útes
Rottnest Island – výlet na Krysí ostrov
Ballarat - zlatá horečka v Austrálii
Melbourne Museum
Za žraloky do Shark Bay

Článek byl zobrazen 6 040 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Austrálie

Zájezdy do AustrálieZažijte autentickou Austrálii. Nabízíme profesionální servis bez kompromisů a osobní přístup. Zájezdy do Austrálie jsou naší dlouhodobou specializací.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Austrálie.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Austrálie. Najdete zde články, fotografie a nabídku poznávacích zájezdů k protinožcům.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA