Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Melbourne – příjemné místo k životu

Melbourne je druhým největším městem Austrálie a také hlavním městem státu Victoria. Během posledních let se proměnilo v jedno z nejoblíbenějších turistických center v Austrálii, a to především díky divokému nočnímu životu, krásné přírodě a parkům, festivalům a bohatým možnostem kulturního i zábavního vyžití.

Zakladatelem města byl s největší pravděpodobností John Batman, syn sydneyského trestance, který se na tomto místě setkal s domorodými kmeny a následně se rozhodl zde vybudovat nové město. Netrvalo ani 20 let a vyrostla zde velká metropole, která má v současnosti okolo 3,8 milionů obyvatel. V 50. letech 19. století sem přišla velká vlna imigrantů, kteří se doslechli o zdejších bohatých zlatých polích. Příchod zlatokopů tak rozpoutal doslova populační explozi. Probíhající zlatá horečka však přinesla také finanční zabezpečení města a začaly se stavět velkolepé veřejné objekty.

Před koncem 19. století už bylo Melbourne známým průmyslovým a finančním centrem Austrálie. Do roku 1927 zde sídlil národní parlament, který se však následně přemístil do nově zbudovaného hlavního města Canberry. Během 2. světové války město nezaznamenalo žádné větší škody. V roce 1956 se zde konaly letní olympijské hry, čímž se Melbourne dostalo do širšího světového povědomí.

Ve městě bylo vystavěno mnoho budov v nejrůznějších architektonických stylech, převažuje však raný kolonialismus a viktoriánské prvky. Melbourne je plné zábavních podniků, restaurací, barů, galerií a muzeí, proto nabízí pestré možnosti trávení volného času venku. Je také dějištěm častých sportovních událostí nejrůznějších odvětví. Každý kdo sem zavítá, bude okouzlen jedinečnou atmosférou města, které je těžké nepodlehnout.

V samotném centru města se rozkládá Královská botanická zahrada, jež se stala častým cílem návštěvníků i místních obyvatel, kteří hledají relaxaci a odpočinek. Původně zde byly jen bažiny, které se v roce 1852 začaly vysušovat a dnes tvoří zelené srdce města. Zahrada ukrývá jednu z nejlepších sbírek rostlin na světě a nepřehlédnutelná je stavba guvernérského paláce Government House. Rozprostírá se zde také půvabný park Kings Domain, který je doplněn pomníky, sochami a četnými kulturními stánky. Na vrcholku kopce dnes stojí rezidence guvernéra Victorie.

Městem protéká řeka Yarra pramenící v Baw Baw National Park. Pro město má již od pradávna velmi důležitou roli, navíc jej rozděluje na severní a jižní část. Podél jejího toku můžete shlédnout několik zajímavých staveb, jako je například budova hlavního železničního nádraží Flinders Street Station nebo domovská scéna Australského baletu Victorian Arts Centre se 115 metry vysokou věží. V budově Crown Entertainment Centre se nachází největší kasino v Austrálii a luxusní hotel, z jehož pokojů je nádherný výhled na Yarru i celé město. Nedaleko výstavního centra je umístěno Melbournské námořní muzeum, které se pyšní zrestaurovanou trojstěžňovou bárkou Polly Woodside z roku 1885. Řeku hojně využívají také sportovci – trénují zde veslaři a podél břehů byly vybudovány cyklistické stezky.

Nejcennější budovy se nachází v okolí Swanston Street, která je navíc lemována viktoriánskými domy a veřejnými objekty 20. století. Impozantní stavbou je neogotický kostel St Paul´s Cathedral z 80. let 19. století. Krásná budova městské radnice Melbourne Town Hall z roku 1867 stojí nedaleko železničního nádraží, jehož budovy patří mezi nejvýraznější památky ve městě. Chráněnou architektonickou památkou je hotel Young and Jackson´s. Státní knihovně Victorie, která byla dostavěna v roce 1854, vévodí mohutná kopule z roku 1913. Za vidění jistě stojí také budovy městských lázní, které byly v roce 1903 zrestaurovány do původní podoby.

Z moderních staveb můžeme jmenovat Atrium ze skla, oceli a zinku na Federation Square nebo mrakodrapy Rialto Towers, které mají 58 nadzemních a 8 podzemních pater a jsou tak nejvyššími administrativními budovami na jižní polokouli. Byly vybudovány v roce 1986 a sahají do výšky 253 metrů. V 55. patře, kam vás zaveze za 38 vteřin výtah, můžete navštívit vyhlídkovou plošinu. Každý den se panoramatem města přijde pokochat kolem 1500 návštěvníků.

Na pahorku Eastern Hill se rozkládá historická čtvrť s mnoha důležitými budovami. Stojí zde například budova Parlamentu, kde zasedá zákonodárný sbor, katedrála Sv. Patrika patřící k nejlepším ukázkám neogotické sakrální architektury na světě, neorenesanční budova Melbournského muzea Treasury Building nebo domek Cook´s Cottage, kde žili rodiče Jamese Cooka. Z 19. století se dochoval veletržní palác Royal Exhibition Building, který byl postaven pro Světovou výstavu v roce 1880.

Oblíbenou národní kulturní památkou je panské sídlo Rippon Lea z roku 1868, které je obklopeno francouzskými zahradami. Tato jedinečná stavba navržená Josephem Reedem by určitě neměla chybět mezi památkami, které během pobytu v Melbourne navštívíte.  Na své si ve městě přijdou také milovníci nejrůznějších sportovních odvětví. Bylo zde totiž vystavěno kvalitní sportovní zázemí v podobě stadionů, arén, hal a dalších sportovišť. Jakýmsi kulturním symbolem národa se stal stadion Melbourne Cricket Ground. Jako dějiště významných sportovních akcí a koncertů proslul rovněž Melbourne Park, kde se konají převážně tenisové turnaje.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 9 525 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Austrálie

Zájezdy do AustrálieZažijte autentickou Austrálii. Nabízíme profesionální servis bez kompromisů a osobní přístup. Zájezdy do Austrálie jsou naší dlouhodobou specializací.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Austrálie.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Austrálie. Najdete zde články, fotografie a nabídku poznávacích zájezdů k protinožcům.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA