Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Národní park Ku-Ring-Gai

Návštěva australského národního parku Ku-Ring-Gai bývá zákonitě spojená s návštěvou Sydney. Je to logické, toto nevšedně krásné místo se nachází pouhých 24 kilometrů od centra moderního velkoměsta!

„Ku-ring-gai Chase National Park“ je národním parkem od roku 1967. Úchvatné přírodní scenérie na ploše 154 km2 nejsou zdaleka hlavním lákadlem pro turisty. Park je proslulý zejména díky zachovalým aboridžinským rytinám („Aboridginal engravings“). Většina příchozích nestráví na místě více jak den. Místní sem jezdí na pikniky, k dizpozici mají vyhrazený areál Bobbin Head s hostincem a galerií, cizinci sem přijíždějí zpravidla obdivovat domorodé malby a úchvatné výhledy na moře. Ale i samotná vegetace působí na našince dostatečně exoticky s příslibem možného dobrodružství!

Do parku se dostanete vstupní bránou, kde vás poučí o zdejších striktních pravidlech. Brána se zavírá den co den se západem Slunce, kdo za ní zůstane déle, zaplatí nemilosrdně pokutu! Ještě vyšší peněžitý trest než za pozdní opuštění parku hrozí tomu, kdo by chtěl za jeho branami kempovat! Lehce tak můžete přijít až o 3000 dolarů! Nezbytnou součástí „Ku-Ring-Gai“ je dokonale organizované návštěvnické centrum Kalkari, kde vás vybaví nutnými mapkami celé oblasti a upozorní na možná nebezpečí, zvláště pak na přítomnost jedovatých hadů.


Autor: Pierre Roudier

Procházka parkem Ku-Ring-Gai je bezesporu fascinující, na druhou stranu může být pro „středoevropana“ nečekaně náročnou. Všude je tu hluboký a neprostupný prales blahovičníků, které jsou známy tím, že natáčejí listy tak, aby na ně dopadalo co nejméně slunce. Z toho důvodu tu jen těžko najdete kousek stínu, kam byste mohli před spalujícími slunečními paprsky uniknout. Slunce je v této oblasti nezvykle silné, a to i když je zataženo. Blahovičníkové lesy vynikají ještě jednou kuriozitou – aby prospívaly a mohly se rozrůstat, musí čas od času shořet! Některá semena se totiž uvolní teprve žárem, jinak by nikdy nevyklíčila. Pokud se o to nezaslouží sama příroda, která sem sešle v pravý čas blesk, „pomáhají“ si strážci parku sami a lesy občas zapalují. Množství ohořelých stromů si nelze nevšimnout! Přesto je s podivem, že ze zdánlivě odumřelého kmene vesele vyrážejí bujné větve.

Ku-Ring-Gai se vyznačuje členitým terénem. Utvářejí ho především řeka Hawkesbury a její boční přítok Cowan Creek. V zátoce Broken Bay najdete větší vodní plochu známou jako Pittwater. Cesta parkem je doslova „z kopce do kopce“, je tady nespočet bizardních pískovcových útvarů a zajímavě zvrásněné skály.

Do parku Ku-Ring-Gai vede ze Sydney cesta přímo na sever. Ač je od centra města vzdálený pouhých dvacet minut autem, najdete na trase ještě menší národní park Lane Cove, který určitě stojí taky za vidění! Park je dobře dostupný ze Sydney, a to jak vlakem do zastávky Berowra, Cowan, Hawkesbury River (Brooklyn), Mount Colah nebo Mount Kuring-gai, tak autobusem 185 a 190 ze zastávky Wynyard.

Autor: Lucie Kaspříková

Článek byl zobrazen 6 388 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Austrálie

Zájezdy do AustrálieZažijte autentickou Austrálii. Nabízíme profesionální servis bez kompromisů a osobní přístup. Zájezdy do Austrálie jsou naší dlouhodobou specializací.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Austrálie.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Austrálie. Najdete zde články, fotografie a nabídku poznávacích zájezdů k protinožcům.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA