Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Velký bariérový útes - ohrožená chlouba Austrálie

Velký bariérový útes je největším korálovým útesem světa a jako jediný svého druhu je pozorovatelný až z Měsíce. Jde o fascinující ekosystém, který obdivují nejen vyslovení milovníci přírody. Pokud jej chcete vidět na vlastní oči, měli byste si pospíšit. Vědci mu hádají posledních čtyřicet let života.

Jednou z hlavních příčin hrozící zkázy je nezadržitelné globální oteplování, jehož vlivem roste také teplota vody v Korálovém moři. V důsledku toho dochází k blednutí korálů a k extrémnímu úbytku jednobuněčných organizmů, bez nich koráli odumírají a útesy se drolí. V současné době je více či méně poškozeno 70% Velkého bariérového útesu. Vědci odhadují, že do roku 2050 může být již celý útes funkčně odumřelý.

Největším nepřítelem útesů je v posledních letech hvězdice trnitá, která ho doslova rozežírá. Důvod jejího přemnožení je prostý, způsobil ho úbytek přirozených nepřátel jejích planktonních larviček, konkrétně ryb ploskozubců a malých druhů žraloků. Také nepřátel velkých hvězdic, měkkýšů tritonek, značně ubylo. Lastury jsou totiž vyhledávaným suvenýrem pro turisty. Na celkové zkáze se podepisují i další konání člověka – do moře ročně doplavou tuny draslíku, fosforu, těžkých kovů a DDT. Také kácení lesů má svůj ničivý podíl - následná eroze půdy způsobuje nedostatek světla ve vodách útesů a postupné vymírání stovek rostlinných a živočišných druhů. Jedno z nejvýjimečnějších společenstev organizmů na světě tak cíleně ničí především znečištěné prostředí a bezohlední rybáři a turisté. 

Australská vláda sice podnikla kroky k záchraně své chlouby, podle ekologických aktivistů nejsou ale zdaleka dostatečné. Zatím zde existují pouze tzv. zelené zóny, kde je zakázán veškerý rybolov pod hrozbou pokuty v řádech miliónů korun. Zelené zóny dnes představují asi 5% celého útesu, ekologové však pro jeho záchranu do budoucna striktně požadují ochranu z 30 - 50%.


Autor: Veritas Lux

A o co vlastně může naše planeta přijít? Velký bariérový útes (ang. Great Barrier Reef) se táhne dlouhých 2000 kilometrů při severovýchodním pobřeží Austrálie. Začíná jižně od obratníku Kozoroha více méně na úrovni Bundabergu a Gladstone a končí v Torresově průlivu jižně od Nové Guinei. Ve skutečnosti se jedná o celou síť útesů rozesetých v Korálovém moři, na šířku má někde 2 a jinde až 150 kilometrů.  Z útesů vystupuje nad hladinu nepřeberné množství ostrovů a ostrůvků, na některých je možné se ubytovat. Údajně ho tvoří až čtyři stovky různých druhů korálů, které se na jeho místě usazovaly milióny let. Každý z nich má svůj vlastní tvar růstu, čímž vzniká značná rozmanitost útesu - nejrůznější kopce, plošiny, tabule, větvičky i paroží. Díky hojně se množícím polypům se útes neustále zvětšuje. Velký bariérový útes představuje jednu z biologicky nejbohatších oblastí světa. Poskytuje útočiště tisícům druhů ryb a spoustě dalších živých tvorů jako například mořským hadům, plžům a mlžům.

Biologové se snaží již řadu let odhadnout nejrůznějšími metodami stáří útesu. Vrty ukazují, že hmota korálu místy dosahuje tloušťky až pěti set metrů. Stáří tak odhadují kolem dvou milionů let, ale některé části jsou staré údajně více než 18 milionů let. V této otázce však zůstává stále mnoho nezodpovězeno, například nyní vědci přinesli informaci zcela opačného charakteru. Poslední geologický vrt údajně dospěl do míst, kde se masa korálů stýká s podložím a k všeobecnému překvapení odhalil, že útes je starý pouze 600 000 let. Ať tak či onak, na jeho pozoruhodnosti a velkoleposti to nic nemění. V říjnu 1979 byla část Velkého bariérového útesu prohlášena mořským parkem (Great Barrier Reef Marine Park) a od roku 1981 je celý pod ochranou UNESCO.


Autor: Veritas Lux

Velký bariérový útes nezklame žádného dobrodruha a milovníka panenské přírody, stejně tak ale uspokojí i adrenalinové turisty, protože nabízí obrovské množství atrakcí – plavání, potápění, výlety lodí, vodní sporty, místy rybolov, pěší výlety i táboření. Přírodní krásy zde můžete pozorovat nejen jako potápěči hluboko pod mořem, ale také jako turisté na pevnině a ostrovech. Velký bariérový útes je nejlépe dostupný z australského Queenslandu. Můžete se na něj vypravit v rámci jednodenních výletů, které nabízí většina cestovek v dané lokalitě, nebo zde můžete strávit aktivní dovolenou.

Autor: Lucie Kaspříková

Článek byl zobrazen 10 845 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Austrálie

Zájezdy do AustrálieZažijte autentickou Austrálii. Nabízíme profesionální servis bez kompromisů a osobní přístup. Zájezdy do Austrálie jsou naší dlouhodobou specializací.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Austrálie.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Austrálie. Najdete zde články, fotografie a nabídku poznávacích zájezdů k protinožcům.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA