Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Pestrobarevné Sydney

Sydney ležící na východním pobřeží Austrálie je hlavním městem Nového jižního Walesu a zároveň také největším městem v zemi. Bylo vystavěno kolem jednoho z nejkrásnějších přírodních přístavů na světě, pojmenovaném po tajemníkovi britského ministerstva námořnictví - Port Jackson.

V roce 2000 se stalo Sydney dějištěm olympijských her a ve světě se proslavilo především budovou Opery a mostem Harbour Bridge.

O založení města se zasloužili v roce 1788 vojáci a trestanci, kteří sem byli kapitánem Arthurem Phillipem dovezeni loděmi z Velké Británie. Postupně se začaly budovat domy, město se rozrůstalo a s tím rostl i počet obyvatel. Dnes ve městě žije kolem 4,7 milionů obyvatel. Sydney však není jen nepřehledným velkoměstem plným obchodů, restaurací, zábavních center, muzeí a galerií. Najdeme zde řadu krásných pláží a národních parků, z nichž některé se nacházejí přímo v centru nebo na okrajích města a podél zálivu.

Bezesporu nejznámější a turisticky nejpřitažlivější stavbou Sydney je budova Sydneyské opery. Představuje jeden z nejvelkolepějších příkladů moderní architektury 20. století. Dnes již světově proslulá budova Sydney Opera House se začala stavět v roce 1959 a dokončena byla v roce 1973. Později se však ukázalo, že je stavba pro konání opery naprosto nepraktická, protože sály jsou příliš malé. Přesto se stavba stala světovou raritou, která láká návštěvníky z celého světa. Opera stojí na výběžku Circular Quay, což je jedna z nejstarších čtvrtí ve městě. Kdysi centrum lodní dopravy je dnes trajektový přístav a vlaková stanice. Právě odtud je nejlepší výhled na hlavní dominanty města, Operu a Harbour Bridge.

Severní a jižní břeh Sydney spojuje most Harbour Bridge, jenž byl dokončen v roce 1932 a pro svou velikost se stal druhou hlavní dominantou Sydney. V dobách hospodářské krize byl nazýván „Železné plíce“, jelikož zaměstnával kolem 1400 dělníků a mnoho dalších lidí. Do doby, než byl most postaven, spojovaly severní a jižní část města jen trajektové linky. Výstavba trvala osm let a vynaložené finanční prostředky byly splaceny teprve v roce 1988. V dnešní době si obyvatelé Sydney již život bez tohoto mostu nedovedou představit, každodenně přes něj přejede kolem 150 tisíc aut. Jedinečnou možností, jak si prohlédnout Sydney z ptačí perspektivy, je vyhlídka z mostu – pravidelně jsou na něj pořádány exkurze s průvodcem.

Historická část města se rozkládá v místě zvaném The Rocks, což byla oblast kdysi velmi nebezpečná, plná trestanců, gangů a prostitutek. Přesto se sem v roce 1820 nastěhovali zbohatlíci a vystavěli si patrové domy. Dnes v těchto úzkých dlážděných uličkách najdeme obchůdky, čajovny a stará skladiště. Celá čtvrť si dodnes uchovává atmosféru starých koloniálních časů. O víkendech, kdy se zde konají tradiční trhy,  se ulice The Rocks zaplní davy turistů a prodejců nejrůznějšího zboží.

V samotném centru města je možno navštívit Královskou botanickou zahradu, čtvrť The Domain a přední sydneyskou galerii Art Gallery of New South Wales. V Sydney narazíme téměř na každém kroku na některou z řady galerií nebo některé z muzeí, nejznámější je Museum of Sydney, Australian Museum, Hyde Park Barracks nebo Národní námořní muzeum. V poslední době se v centru začaly objevovat kavárny, restaurace a divadla, v roce 1929 zde bylo vystavěno nádherně zdobené kino State Theatre.

Zajímavou budovou je také Queen Victoria Biulding z roku 1898. Tato úžasná viktoriánská budova byla původně vystavěna jako tržnice, dnes bývá nazývána „nejkrásnějším nákupním střediskem na světě“. Najdete zde 190 prodejen s luxusním zbožím a přepychovou královskou výzdobu. Nepřehlédnutelnou dominantou Sydney je samozřejmě stavba věže Sydney Tower, která se tyčí do výšky 305 metrů a představuje tak nejvyšší vyhlídkovou plošinu na jižní polokouli. Věž byla dostavěna v roce 1981 a každý rok se z jejích vyhlídkových podlaží pokochá nádherným panoramatickým výhledem přibližně milion zvědavců.

Západně od centra města se nachází obrovský park Darling Harbour. Najdeme v něm známou Čínskou čtvrť, Sydney Aquarium nebo kino Imax s největším promítacím plátnem na světě. Město je ze všech stran obklopeno národními parky a divokou nedotčenou buší. Několik parků a rezervací najdeme dokonce i v samotném městě, například Centennial Park, Hyde Park, Garigal National Park nebo Bradleys Head. Za návštěvu jistě stojí také čtvrti King Cross, Darlinghurst a Paddington se vzkvétajícím kavárenským životem a krásnými viktoriánskými domy. Každoročně se zde v březnu koná průvod Gay and Lesbian Mardi Gras. Paddington se stal vyhledávaným také pro svá starožitnictví, galerie a vyhlášené restaurace.

V samém srdci města se rozprostírá 30 hektarová Královská botanická zahrada, kterou kromě roztodivné flory zdobí také nejrůznější sochy, pomníky a fontány. Byla založena v roce 1816 a dnes zde najdete rozmanité druhy rostlin pocházejících nejen z Austrálie, ale i ze zámoří. Je to jakési živé muzeum a nejstarší vědecká instituce v zemi.

Na okraji Sydney najdete ještě spoustu dalších zajímavých míst, které si určitě zaslouží vaši pozornost. Mořské pobřeží je lemováno krásnými a širokými plážemi, toulat se můžete po malebných předměstích a poznávat zdejší historické památky. Na severu je situován jedinečný národní park Ku-ring-gai Chase National Park, který je ideální pro celodenní pěší výlety, surfování, windsurfing nebo projížďky na loďkách. Nejznámějšími a nejvyhledávanějšími plážemi jsou Manly a Bondi Beach. Dalšími krásnými plážemi s kvalitním pískem jsou Bronte a Coogee.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 8 805 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Austrálie

Zájezdy do AustrálieZažijte autentickou Austrálii. Nabízíme profesionální servis bez kompromisů a osobní přístup. Zájezdy do Austrálie jsou naší dlouhodobou specializací.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Austrálie.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Austrálie. Najdete zde články, fotografie a nabídku poznávacích zájezdů k protinožcům.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA