Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Národní parky Tasmánie

Ostrov Tasmánie ležící 240 km od jižního pobřeží australského spolkového státu Victoria je známý svým přírodním bohatstvím. Téměř 40 % jeho rozlohy pokrývají rezervace a národní parky, mnohá místa jsou navíc pod ochranou organizace UNESCO. A právě nádherná a divoká příroda je tím, co do Tasmánie láká tolik turistů.

Na jihovýchodě ostrova je rozkládá úhledná, svěže zelená farmářská krajina, pobřeží je lemováno útesy a plážemi, ve vnitrozemí se tyčí mohutné hory a západní pobřeží pokrývají neprostupné pralesy.  Právě deštné pralesy mírného pásma jsou v takovémto rozsahu a nedotčenosti naprostým světovým unikátem. Velmi vzácné jsou však také zdejší sukovité skalní masívy, rozlehlé mokřady a horská jezera. Samozřejmostí je pak všudypřítomná exotická fauna a flóra. Pod správou Tasmánie je také subantarktický ostrov Macquarie.

Na Tasmánii se nachází řada národních parků, které jsou oblíbenými cíly milovníků přírody a rozhodně se vyplatí je během pobytu na tomto ostrově navštívit. Pro turisty je jich zpřístupněno zhruba sedmnáct, z nichž nejznámější jsou Mount Field National Park, Cradle Mountain či Freycinet National Park.

Freycinet National Park

Na východním pobřeží Tasmánie se rozkládá poloostrov Freycinet, který byl pojmenován po dávném francouzském mořeplavci. Nepřehlédnutelnou dominantou jsou žulové štíty pohoří Hazards Mountain Range. Národní park Freycinet zaujímá východní cíp tohoto poloostrova, který je lemován nádhernými plážemi. Nejproslulejším místem parku je zátoka Wineglass Bay pyšnící se obloukovitou pláží s jemným zlatožlutým pískem. Pláž zde nádherně kontrastuje s tyrkysovými vodami Tasmanova moře a vy si připadáte, jako byste se nacházeli na některém z ostrovů Karibiku. Pláž v zálivu Wineglass Bay, což mimochodem v překladu znamená „Záliv sklenky vína“, byla americkým magazínem zvolena jako jedna z deseti nejkrásnějších pláží světa. 


Foto: Richardsons beach, Národní park Freycinet 

Národní park Freycinet láká také milovníky aktivního odpočinku a poznávání. Hojně se sem sjíždějí horolezci, pěší turisté, ale také vyznavači vodních sportů, jako je potápění, surfing, jízda na kajaku nebo plavání. Trekeři si zde přijdou na své, park je totiž protkán mnoha turistickými stezkami, které vedou přes pobřeží, kopce, kolem mysů, lagun a do vnitrozemí. Velkým zážitkem bývá jízda podél východního pobřeží směrem na sever, kdy se před vámi otevřou výhledy na oceán, útesy, písečné zátoky a bažiny. Nadšeni budou v Národním parku Freycinet také ornitologové, kteří zde mohou pozorovat mořské orly, černé labutě a mnoho dalších ptačích druhů. 

Ben Lomond National Park

Nedaleko nejvyšší hory severní Tasmánie Legges Tor se rozkládá náhorní plošina s neúrodnou půdou, která se stala národním parkem Ben Lomond. Rozkládá se na území o rozloze 16 tisíc hektarů, mezi Midlands a východním pobřežím Tasmánie. Z této náhorní plošiny se naskýtá krásný výhled na severovýchodní část ostrova. Pro zdejší krajinu jsou typické složnokvěté rostliny a také masožravé rosnatky. Ze zvířat se zde vyskytují vombati a possumové (druh vačice). Předhůří tohoto národního parku je z minulosti poznamenáno těžebním průmyslem a kácením lesů. Najdete zde také mnohá zapomenutá města, jako Avoca a Rossarden, která po ukončení průmyslové činnosti upadla. Hlavním střediskem celé oblasti je Fingal, z něhož je přes městečko St. Mary´s možné pokračovat dále k východnímu pobřeží.

Cradle Mountain Lake St. Clair National Park

Národnímu parku Cradle Mountain Lake St. Clair National Park dominuje rozeklaný skalnatý štít Cradle Mountain shlížející na jezero St. Clair. Tento štít je dnes mezinárodně uznávaným symbolem přírodního prostředí Tasmánie. S výškou 1560 metrů nad mořem jde o druhou nejvyšší horu ostrova, která se zvedá na severním konci národního parku. Za svůj vznik vděčí park australskému diplomatovi rakouského původu Gustavu Weindorferovi, který od roku 1912 až do roku 1922 usiloval o prohlášení tohoto území za národní park. Na konec se mu jeho desetileté snažení vyplatilo a vznikl první tasmánský národní park Cradle Mountain Lake St. Clair National Park s rozlohou 161 tisíc hektarů. Park se v délce 80 kilometrů táhne směrem na jih ke břehům nejhlubšího australského sladkovodního jezera Lake St. Clair. 


Foto: Cradle Mountain NP

V parku dodnes stojí Weindorferova lesní chata Waldheim Chalet, v níž sídlí přírodovědné středisko. Právě v něm se mohou zájemci přihlásit na túru po slavné stezce Overland Track, která protíná rozmanitou krajinu a vede divokou tasmánskou přírodou - vysokohorskými vřesovišti, travnatými pláněmi, údolími vodopády i deštnými pralesy. Zvládnout se dá v průměru za pět dnů a nocování je možné ve stanech, veřejných nebo soukromých chatách. V polovině cesty narazíte na horu Mount Ossa vysokou 1617 metrů nad mořem, která je nejvyšší horou celé Tasmánie. 

Franklin-Gordon Wild Rivers National Park

Oblast jihovýchodní Tasmánie, kterou protíná jedna z nejdelších divokých říčních soustav, spadá pod ochranu národního parku Franklin-Gordon Wild Rivers National Park. Ten se rozkládá na ploše 442 tisíc hektarů je tvořen především vysokými pohořími a hlubokými roklemi. Národní park byl pojmenován podle řek Franklin a Gordon, které tudy protékají a které byly v roce 1983 mohutnými protesty ochranářů přírody uchráněny před přehrazením.  Zdejší pohoří porůstají deštné lesy mírného pásma, které jsou domovem rozmanité flóry i fauny. Najdeme zde neproniknutelné křoviny, stromy porostlé lišejníky, domácí tasmánské dřeviny a rostliny typu Pandanus. 

Řeka Franklin je hojně vyhledávaná raftaři z celého světa, kvůli svým divokým peřejím. Dominantou Franklin-Gordon Wild Rivers National Parku je hora Franchmans Cap, která je opravdovou výzvou pro zkušené vysokohorské turisty. Turisté se mohou vydat také do srdce parku, nejlépe ovšem v doprovodu průvodce a s dobrou výstrojí. 


Foto: Cradle Mountain NP

Mount Field National Park

Tento nádherný park se nachází asi 70 kilometrů od hlavního města Hobart a je jedním z nejoblíbenějších cílů milovníků přírody. V Mount Field National Parku se návštěvníkům nabízí možnost se seznámit s tasmánskými rostlinami a živočichy. Park protínají udržované turistické stezky, z nichž nejoblíbenější je zároveň ta nejkratší – desetiminutová procházka k vodopádům Russell Falls. Z parkoviště u jezera Lake Dobson je možné zahájit řadu dalších, mnohem namáhavějších výprav za poznáním parku. Zdatní trampové se nejraději vydávají na deset kilometrů dlouhou stezku k Tarn Shelfu s ledovcovými jezery, horami a údolími porostlými opadavými dřevinami, které zejména na podzim vypadají úchvatně. Další dlouhé trasy vedou do vyšších nadmořských výšek, po úbočích vysokých štítů Mount Field West a Mount Mawson.

- jap -

Předchozí články z Austrálie:
Sněžné hory 
Grampians National Park 
Katherine – místo, kde cikády sní 
Port Douglas 
Velký bariérový útes 

Článek byl zobrazen 10 725 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Austrálie

Zájezdy do AustrálieZažijte autentickou Austrálii. Nabízíme profesionální servis bez kompromisů a osobní přístup. Zájezdy do Austrálie jsou naší dlouhodobou specializací.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Austrálie.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Austrálie. Najdete zde články, fotografie a nabídku poznávacích zájezdů k protinožcům.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA