Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Katherine – místo, kde cikády sní

V australském Severním teritoriu se asi 320 km jižně od Darwinu nachází 11 tisícové město Katherine, kterým protéká stejnojmenná řeka. Město je prosperujícím oblastním střediskem a také velkým turistickým lákadlem. Nedaleko něj se totiž rozkládá jedinečný národní park Katherine Gorge National Park.

Toto území je již více než tisíc let domovem domorodého kmene Jawoynů. Pro tyto lidi je vodní tok bohatým zdrojem obživy. Bílí osadníci řeku Katherine River poprvé překročili v roce 1844. Evropská kolonizace byla odstartována až v roce 1872 poté, co byl dokončen pozemní telegraf. Prvním pastevcem dobytka, který se v těchto místech usadil, byl Alfred Giles, který na břehu řeky postavil usedlost Springvale. V současnosti je tento ranč významnou historickou památkou, dokonce nejpamátnější v celém Severním teritoriu. Na jeho pozemcích se nachází turistický kemp.


Foto: národní park Katherine Gorge

I když ve městě Katherine žije pouhých 11 tisíc obyvatel, je třetím největším městem v tomto australském státě. Městečko žije hlavně z těžebního průmyslu, pěstování dobytka a v poslední době také z rostoucího turismu. Velkým lákadlem je rovněž nedaleká velká vojenská letecká základna.

Pouhých 30 kilometrů od města začínají hranice slavného národního parku Katherine Gorge National Park, který bývá domorodci nazýván „Nitmiluk“. Název Nitmiluk v řeči domorodých aboriginů znamená „Místo, kde cikády sní“. Tento park na severu hraničí s národním parkem Kakadu, kde řeka Katherine pramení. Právě tato řeka vytvořila ve zdejší krajině celkem 13 nádherných soutěsek, které jsou od sebe odděleny peřejemi a vodopády. Na padesátikilometrovém úseku řeky vymodelovaly tyto rokle letní lijáky působící na 650 milionů let starý červený pískovec. Hluboký kaňon dnes vyzařuje klid, přestože je oblíbeným cílem mnoha turistů.


Foto: národní park Katherine Gorge

K prohlídce parku se nejlépe hodí člun nebo kánoe, pomocí kterých můžete doplout až k deváté soutěsce. Výlety člunem zajišťují Jawoynové, kterým park patří a kteří jej také spravují s pomocí organizace Northern Territory´s Parks and Wildlife Commission. Součástí výletu bývá koupání v jezírkách a krátká prohlídka okolí. Ale pozor! Žijí zde slanovodní krokodýli a proto je na některé pláže vstup zakázán. Aby se lidé mohli alespoň v některých místech vykoupat, jsou na krokodýly nastraženy pasti. Některé části parku jsou jen těžko dosažitelné, proto jedinou možností, jak je navštívit, je výlet helikoptérou.

Pokud patříte mezi vyznavače pěší turistiky, můžete si park projít po značených stezkách. Celkem je zde asi 100 kilometrů těchto cest, které vedou návštěvníky k těm nejzajímavějším místům. Mají různou délku i náročnost, zvolit můžete buď stezky vyhlídkové, nebo třeba hodinové procházky, které jsou snadno zvládnutelné téměř pro každého. Pokud hledáte něco více, můžete se vypravit na 72 km dlouhou pětidenní túru vedoucí ke krásným vodopádům Edith Falls. Dostat se k nim můžete také pohodlně autem z dálnice Stuart Highway.

- jap -

Předchozí články z Austrálie:
Port Douglas
Velký bariérový útes
Rottnest Island – výlet na Krysí ostrov
Ballarat - zlatá horečka v Austrálii
Melbourne Museum

Článek byl zobrazen 6 207 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Austrálie

Zájezdy do AustrálieZažijte autentickou Austrálii. Nabízíme profesionální servis bez kompromisů a osobní přístup. Zájezdy do Austrálie jsou naší dlouhodobou specializací.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Austrálie.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Austrálie. Najdete zde články, fotografie a nabídku poznávacích zájezdů k protinožcům.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA