Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Rottnest Island – výlet na Krysí ostrov

Na jihozápadě Austrálie se ve vodách Indického oceánu rozkládá idylický ostrov Rottnest Island, který oplývá přírodními krásami a je rovněž domovem mnoha unikátních živočišných druhů. Díky bohatému podmořskému světu se stal také vyhledávaným cílem potápěčů z nejrůznějších koutů světa.

Rottnest Island leží necelých 20 km západně od Fremantlu a pár kilometrů více je to do Perthu. Lodí se na něj dostanete zhruba za 40 minut. Ostrov je 11 kilometrů dlouhý, v nejširším místě 4,5 km široký a zaujímá celkovou rozlohu 19 km². Byl objeven již v roce 1696 holandským mořeplavcem Willemem de Vlaminghem. On i jeho námořníci si spletli zdejší unikátní malé klokany „quokka“ s krysami a proto ostrov pojmenovali Krysí ostrov – holandsky Rottnest Island. První Evropané se zde usadili až v roce 1831. Nejstarší osada Thomson Bay Settlement se datuje do 40. let 19. století, další osady byly založeny až ve století dvacátém. Jde o ty v Longreach Beach, Geordie Bay a v Kingstonu. V letech 1838 až 1902 byl Rottnest trestaneckou kolonií, kde byli vězněni australští domorodci.


Foto: maják na ostrově Rottnest Island

V roce 1971 se díky své nádherné přírodě a rozmanitým ptačím druhům stal chráněnou oblastí. Dnes je známý také jako populární turistická lokalita. Pobřeží ostrova je značně rozeklané, ale je lemováno krásnými mnohakilometrovými plážemi, zátokami a útesy. Díky všem těmto přírodním podmínkám je Rottnest Island ideálním místem pro vodní sporty, zejména potápění a šnorchlování. Vyznavači těchto rekreačních sportů si oblíbili především záliv Little Parakeet Bay.

Na ostrově platí přísné předpisy, co se týče ochrany životního prostředí. Nesmějí na něj například soukromá auta, proto jej můžete procestovat pouze pěšky, na kolech, nebo místními autobusy. Co se týče kola, můžete jezdit po cestách asfaltových, nebo zpevněných. Během poznávání ostrova narazíte na několik zajímavých míst. Určitě nevynechejte výlet k majáku na vrchu Wadjemup Hill, který na tomto místě stojí od roku 1895. Wadjemup je domorodé pojmenování ostrova. Na Rottnest Islandu se nachází také několik krásných jezer, jako například Lake Baghdad, Herschell Lake, Serpentine Lake či Government House Lake. Všechna jezera jsou 4x slanější než moře.


Foto: Pobřeží ostrova Rottnest Island

Pobřeží ostrova je také lemováno řadou vraků lodí, například v zálivu Rocky Bay s písečnou pláží Lady Edeline najdete vrak lodi Mira Flores, který se potopil roku 1886. Záliv City of York Bay na severu ostrova zase připomíná loď, která v těchto místech tragicky ztroskotala v roce 1899. Námořní kapitán si tehdy spletl světlo majáku a zamířil s lodí přímo ke skalám. Nebezpečná skaliska se však nachází také v jižní části ostrova. Skály Henrietta Rocks znamenají již po staletí pro lodě velké nebezpečí. Ve vodách u tohoto místa se potopila už nejméně tři plavidla.

Na západním cípu ostrova se nachází mys Cape Vlamingh s vyhlídkou. Mys byl pojmenován po nizozemském objeviteli ostrova Willemu de Vlaminghovi. Jde o nejzazší cíp ostrova, odkud se naskýtá skutečně strhující podívaná. Nedaleko se nachází záliv Strickland Bay nesoucí název po guvernérovi siru Geraldu Stricklandovi, jež v letech 1909 – 1912 spravoval ostrov. Skvělá vyhlídka se nabízí také z Oliver Hillu, na jehož vrcholu stojí dvě děla s hlavněmi o průměru 23, 5 cm. Děla byla na toto místo umístěna v roce 1937, aby chránila pobřeží. Od konce 2. světové války jsou však děla považována za zastaralá. Na vrchol kopce vede cesta, kterou teprve nedávno obnovili dobrovolníci.


Foto: Pobřeží ostrova Rottnest Island

Pokud si chcete užít skvělého koupání, zamiřte k The Basin, což je jedna z nejoblíbenějších pláží na ostrově. Je vhodná zejména pro kempující rodiny s dětmi, má pozvolné svažování do moře a dá se k ní dojít pohodlně z Thomson Bay. Na ostrově najdete také unikátní The Rottnest muzeum, jež sídlí v památné sýpce z roku 1857. Vystavuje exponáty související s geologií, flórou a faunou ostrova. K vidění jsou zde rovněž předměty pamatující první evropské osadníky a trestance. V muzeu jsou dokonce vystaveny i nálezy ze ztroskotaných lodí.

Turisté mají na výběr z poměrně pestré škály ubytovacích zařízení. Nejzajímavější je snad Rottnest Lodge Resort, který vznikl z původní věznice, která zadržovala domorodce. Dnes jsou zde turistům k dispozici prvotřídní hotelové jednotky. Ubytování poskytuje také The Rottnest Hotel, který byl přestavěn z původního letního sídla guvernéra z roku 1864. Tato budova se může pochlubit vížkami a cimbuřím a místní obyvatelé jí říkají hanlivě Quokka Arms – tedy „klokaní nožky“. Proč tomu tak je, ale nikdo neví. Nejvíce turistů potkáte na východě ostrova, kde z původní osady Thomson Bay Settlement vyrostlo hlavní turistické letovisko. Během období prázdnin bývá doslova přeplněno turisty, také na přelomu roku se zde shromáždí až 400 tisíc lidí.


Foto: quokka

Na Rottnest Islandu žije již zmiňovaný chráněný tvor, známý jako quokka. Jde o malý druh klokana, který je jen o trochu větší než kočka. Jedinec váží od 2,5 do 5 kg, tělo je 40 až 54 cm dlouhé s 25 až 30 cm dlouhým ocasem. Domorodí obyvatelé toto zvířátko nazývali quokka a tento název mu zůstal dodnes. Jde většinou o plaché tvory, které se mimo ostrovy Bald Island, Rottnest Island, Garden Island a Penguin Island téměř nevyskytují. Spatřit je můžete v podrostu zejména za soumraku, mnozí jedinci si už na přítomnost lidí natolik zvykli, že se jim ani nestraní. Přesto by turisté měli myslet na to, že jde o divoká zvířata a proto by je neměli ničím krmit.

- jap -

Předchozí články z Austrálie:
Ballarat - zlatá horečka v Austrálii
Melbourne Museum
Za žraloky do Shark Bay
Geraldton
Australský Newcastle

Článek byl zobrazen 8 588 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Austrálie

Zájezdy do AustrálieZažijte autentickou Austrálii. Nabízíme profesionální servis bez kompromisů a osobní přístup. Zájezdy do Austrálie jsou naší dlouhodobou specializací.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Austrálie.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Austrálie. Najdete zde články, fotografie a nabídku poznávacích zájezdů k protinožcům.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA