Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Australský Newcastle

V Novém Jižním Walesu se rozkládá 140 tisícové město Newcastle, které je hlavním centrem regionu Hunter a také druhým největším městem tohoto australského státu. V minulosti byl významným střediskem hutnického průmyslu, dnes je důležitým přístavem.

Newcastle se nachází asi 160 km severovýchodně od Sydney. Ještě před příchodem prvních Evropanů byla tato oblast obývána domorodými kmeny Awabakalů a Worimů. První osadníci sem přišli na konci 18. století a založili zde vesnici. Ta se pomalu rozrůstala, nejdříve obdržela jméno Coal River, o něco později se jí začalo říkat Kingstown. Teprve v roce 1804 byla přejmenována na Newcastle a tento rok se tak dnes považuje za rok založení moderního města. Jelikož se zde nacházela bohatá ložiska uhlí, dostalo město jméno po svém britském jmenovci, který rovněž proslul těžbou tohoto černého zlata.

Jedním z důvodů, proč byl Newcastle založen, byl také vznik trestanecké kolonie. Právě sem byli až do roku 1824 umisťováni ti nejhorší zločinci, se kterými si nebyli schopni v Sydney poradit. Kvůli nim dostalo místo přezdívku „Peklo“.  Nakonec bylo uznáno, že je Newcastle jako vězeňská kolonie umístěn příliš blízko Sydney a tak se téměř 1 000 vězňů muselo stěhovat do vzdálenějšího Port Macquarie. Hlavním důvodem výstavby města však byla řeka, po které se z Hunter Valley dopravovalo uhlí. Nakonec bylo město na těžbě uhlí a zdejších ocelárnách doslova závislé. V té době panoval v Newcastlu architektonický i geografický chaos. Budovy totiž přibývaly podle toho, jak rostly zisky a městská zástavba tak byla z velké části ponechána náhodě.

V současnosti je právě tenhle zmatek tím, co do města přitahuje turisty a čím je Newcastle tak zajímavý. Město je lemováno zálivem a ulice se šplhají do okolních kopců. I když zůstal Newcastle průmyslovým městem, oplývá podivuhodnou krásou a má jakési neopakovatelné kouzlo. Hlavní tepnou je Hunter Street, která je lemována množstvím rozmanitých budov nejrůznějších architektonických stylů.

Budova Courthouse je postavena v tzv. pozdním volném klasicismu, na Court Chambers je zase patrný vrcholný viktoriánský sloh, zatímco budova pošty byla inspirována Palladiovou bazilikou v italských Benátkách. Katedrála Christ Church je pak ztělesněním mistrné a působivé ukázky viktoriánské gotiky.

Ve městě můžete navštívit moderní Newcastle Region Art Gallery, která opatruje díla nejvýznamnějších australských umělců 19. a 20. století. Mimo jiné zde nechybí samozřejmě ani výtvory rodáků z Newcastlu, jako byl William Dobell, Arthur Boyd nebo Brett Whiteley. Na nábřeží každého jistě zaujme přístavní molo Queens Wharf, které se v 80. letech 20. století u příležitosti svého dvoustého výročí dočkalo přestavby. Pokud na promenádě navštívíte některou z venkovních kaváren, můžete se při popíjení kávy kochat hezkým výhledem. Na jižní straně zálivu se na konci dlouhé hráze tyčí maják Nobbys Lighthouse. Stojí za návštěvu už jen kvůli krásnému výhledu na siluetu starého Newcastlu.

Pokud byste pokračovali ještě dále, došli byste k pevnosti Fort Stratchley, jež byla postavena na obranu proti Rusům, kteří do Newcastlu v 80. letech 19. století přišli hledat uhlí. Až do druhé světové války nemusela být pevnost nikdy využita k vojenským účelům. Poprvé z ní bylo vystřeleno ve 40. letech 20. století, kdy se město stalo terčem japonských ostřelovačů.

Po obou stranách vstupu do přístavu se táhnou krásné pláže, které vyhledávají především milovníci surfování. Asi 20 km jižně se rozkládá obrovské jezero Macquarie pojmenované po někdejším guvernérovi, které je čtyřikrát větší než Sydney Harbour. Díky své rozloze je ideálním místem pro provozování nejrůznějších vodních sportů. Na západním břehu se nachází vesnička Wangi Wangi, v níž stojí Dobell House. V tomto domě žil kdysi slavný místní umělec William Dobell.

- jap -
Fotografie:
OZinOH

Předchozí články z Austrálie:
Tenterfield
Bendigo
Carnarvon National Park
Nekonečné pláže Fraserova ostrova
Gosford

Článek byl zobrazen 7 855 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Austrálie

Zájezdy do AustrálieZažijte autentickou Austrálii. Nabízíme profesionální servis bez kompromisů a osobní přístup. Zájezdy do Austrálie jsou naší dlouhodobou specializací.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Austrálie.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Austrálie. Najdete zde články, fotografie a nabídku poznávacích zájezdů k protinožcům.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA