Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Nekonečné pláže Fraserova ostrova

U břehů Austrálie se ve vodách u queenslandského pobřeží nedaleko města Maryborough rozkládá Fraserův ostrov. Je 123 km dlouhý, 25 km široký a je největším písečným ostrovem na světě. Jeho povrch tvoří zelené kopce, malebná údolí, deštné lesy i křišťálově čistá jezera. Uchvátí vás svou přírodou a životem, který nikde jinde na světě neuvidíte.

Vznik ostrova se datuje do doby ledové, kdy silné větry přenesly spousty písku z Nového Jižního Walesu k pobřeží Queenslandu. Celý ostrov je tak vlastně ve skutečnosti jen jedna velká a na první pohled nehostinná písečná duna, která se však stala domovem pro mnoho druhů rostlin i živočichů. Původní obyvatelé Austrálie znají ostrov jako K'gari a vztahují k němu mnoho legend. Prvními Evropany, kteří se, byť nedobrovolně, na ostrov podívali, byli James a Elizabeth Fraserovi, po nichž byl nakonec ostrov také pojmenován.


Autor: Michael Dawes

Stalo se tak v roce 1836 poté, co jejich loď Stirling Catle ztroskotala a jim se společně s několika dalšími námořníky podařilo doplavat až na zdejší pobřeží. Na ostrově však Jamese Frasera a jeho manželku zajali domorodci, kteří je mučili a používali jako otroky. Kapitán později bohužel zahynul, ale Elizabeth se podařilo přežít a vrátila se do Anglie. Nakonec však skončila v léčebně pro duševně choré, protože se nedokázala vzpamatovat z prožitého utrpení a hrůzy. Tento příběh inspiroval Patricka Whitea k napsání románu „Sukně z listí“.

V dnešní době se stal Fraserův ostrov pro svou jedinečnou a nedotčenou přírodu vyhledávaným cílem turistů z celého světa. Na ostrově nenajdete žádné město, pouze několik turistických zařízení. Ubytování je zajištěno dvěma hotelovými resorty, šesti přírodními tábořišti a dvěma soukromými kempy. Jestliže se rozhodnete využít pro svůj odpočinek tábořiště a kempy, nedivte se, když do vaší těsné blízkosti zavítá třeba pes Dingo, který je jedním z typických obyvatel ostrova. Žije jich tu kolem dvou set a jsou poměrně ochočení, zvykli si na všudypřítomné turisty.


Autor: Michael Dawes

Tyto končiny jsou ideální pro turisty, kteří touží poznat něco vzdáleného a neovlivněného příliš masovým turismem. Ostrov se právem dostal na seznam světového přírodního dědictví organizace UNESCO. Fascinující příroda a rozmanitá krajina doslova láká k četným výletům. Ostrov tak můžete za pár dní projít s batohem na zádech a zažít tak pravé dobrodružství v pralese. Další a pohodlnější možností je využít služeb místních hotelů a vypůjčit si terénní auto.


Autor: Michael Dawes

Ať už pěšky nebo s využitím techniky se rozhodně vydejte prozkoumat alespoň některá z celkových 24 sladkovodních jezer, jež jsou jedním z nejpozoruhodnějších úkazů na ostrově. Například jezero McKenzie je známé plážemi s bílým pískem a průzračně čistou vodou. V okolí rostou eukalypty druhu Eucalyptus pilularis. Zajímavý je také fakt, že voda ze sladkovodních jezer nevsákne do písku, kterým je ostrov tvořen. Nejen, že se nevsákne, zdejší jezera jsou navíc plná života. Například v Lake Allom můžete zahlédnout i želvy. Unikátní je rovněž jezero Boomanjin, považované s nadsázkou za největší louži na světě. Jeho voda je totiž čajově hnědá, což je dáno hlavně tím, že je jezero po celé své rozloze velmi mělké.


Autor: Michael Dawes

Pokud jste si zapůjčili auto, můžete za jeden den projet celý ostrov. Jízda po místních silnicích je sice spíše pro odvážné a trénované řidiče, ale snad vás zdejší tři metry široké cesty neodradí. Díky autu se můžete vypravit na některou z pláží. Jedinečná je například Seventy-Five Mile Beach. Jak již její název napovídá, jde o 75 mil dlouhou pláž, kterou čas od času využívají letadla jako svou přistávací dráhu. Je tak třeba dávat dobrý pozor. Najdete zde také „Maheno“, což je vrak lodi trčící přímo z pláže. Jednou z nejkrásnějších pláží na ostrově je Orchard Beach, odkud se z malé skalky naskýtá krásný výhled na celý ostrov.

Zajeďte se podívat k severnímu mysu ostrova Sandy Cape, který nechvalně proslul zrádnými vodami. Zdejší maják už zachránil před zkázou mnoho lidí. Podél východního pobřeží se v délce 18 km zase táhnou červené pískovcové útvary známé jako The Cathedrals. Na ostrov se dostanete jednou z několika lodí, která na něj v pravidelných intervalech každý den vyplouvá z přístavu River Heads, Urangan a Inskip Point. Lodě přepravují kromě osob i automobily.

- jap -

Předchozí články z Austrálie:
Gosford
Rockhampton
Port Lincoln
Kakadu National Park
Mudgee

Článek byl zobrazen 8 178 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Austrálie

Zájezdy do AustrálieZažijte autentickou Austrálii. Nabízíme profesionální servis bez kompromisů a osobní přístup. Zájezdy do Austrálie jsou naší dlouhodobou specializací.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Austrálie.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Austrálie. Najdete zde články, fotografie a nabídku poznávacích zájezdů k protinožcům.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA