Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Melbourne Museum

V roce 2001 bylo v melbournských Carltonských zahradách otevřeno Melbourne Museum, které tak patří mezi nejnovější muzea v této jihoaustralské metropoli. Působí velmi moderně a to jak zvenčí, tak i zevnitř. Návštěvníky láká nejen svými stálými výstavami, ale i dočasnými expozicemi, rozhodně je na co se koukat.

Ultramoderní objekt Melbourne Musea je dominantním prvkem Carlton Gardens a nelze jej přehlédnout. Exponáty zabírají celkem šest podlaží, ale pouze polovina se nachází nad zemí.  K vidění jsou zde rozmanité expozice, které přibližují návštěvníkům vědu, techniku, životní prostředí, lidskou mysl i tělo, ale také australskou společnost a domorodé kultury.

Snad největším lákadlem celého Melbourne Musea je domorodé středisko zvané Bunjilaka, které zahrnuje výstavní síně s jevištním prostorem a také místnosti k setkávání. Je zde vystaveno aboriginské, tedy domorodé umění a také je zde zdokumentován vztah, který v minulosti panoval mezi victorijskými Aboriginci a kolonisty. Zajímavým exponátem je například „Wurreka“, což je 50 metrů dlouhá zinková zeď s lepty u vchodu. Vytvořila ji domorodá umělkyně Judy Watsonová. Síň s názvem „Two Laws“ je zaměřena na soustavu vědomostí, právní řád a majetkový systém Austrálců.

Každého v Melbourne Museum jistě ohromí živoucí expozice pojmenovaná Forest Gallery, v níž je k vidění přibližně 8000 rostlinných exemplářů o 120 druzích. Kromě toho galerie poskytuje domov přibližně 20 různým druhům obratlovců, včetně hadů, ptáků a ryb. Nechybí ani stovka druhů hmyzu. Prostřednictvím rostlin a zvířat, uměleckých a multimediálních instalací, různých zvuků a činností, se návštěvník seznamuje se složitým ekosystémem australských lesů vyskytujících se v mírném pásmu. Ne každému se však bude líbit část nazvaná Bug Alive, kde jsou za sklem k vidění obrovští chlupatí pavouci.

Vynechat byste neměli ani síň připomínající nakloněnou modrou krychli, která ukrývá muzeum věnované dětem. Říká se jí Blue Box a ukrývá vícesmyslové expozice zaměřené na téma růstu. Malí návštěvníci se zde tak rozhodně nebudou nudit, aktivity pro ně jsou připraveny také v ostatních odděleních muzea. Dostanou se k nim pomocí tzv. Dětských cest. Zajímavá je například výstava „Mind“ tedy Mysl, na níž se návštěvník dočte mnoho zajímavého o fungování paměti či o zrakových klamech. Každý zde může protrénovat svůj vlastní mozek a zjistit případně, jestli nemá nějakou vadu.

K nejoblíbenějším expozicím celého muzea patří Australia Gallery, která přibližuje život australského závodního koně Phar Lapa, který patřil na počátku 30. let 20. století mezi šampiony. Mezi vystavenými exponáty je možné si prohlédnout památeční předměty pocházející z období jeho největší slávy. Samotný Phar Lap je vystaven ve vitríně mající styl art deco. Mezi další kuriozity muzea je možné počítat kostru plejtváka obrovského, větrný mlýn, první melbournský tramvajový vůz a také Hertel, což je první dovezené auto na Australském kontinentu.

S Melbourne Museem sousedí krásná budova Royal Exhibition Building postavená v 19. století. Vznikla v roce 1880 při příležitosti Světové výstavy a dnes výrazně kontrastuje s moderní budovou muzea. Je významnou památkou metropole a patří k pouhé hrstce dochovaných veletržních paláců z 19. století. Jejím projektantem byl architekt John Reed, který navrhnul ještě řadu dalších skvostných budov, které dodnes zdobí Melbourne.

Více informací získáte na oficiálních stránkách muzea:
www.melbourne.museum.vic.gov.au

- jap -

Předchozí články z Austrálie:
Za žraloky do Shark Bay
Geraldton
Australský Newcastle
Tenterfield
Bendigo

Článek byl zobrazen 6 165 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Austrálie

Zájezdy do AustrálieZažijte autentickou Austrálii. Nabízíme profesionální servis bez kompromisů a osobní přístup. Zájezdy do Austrálie jsou naší dlouhodobou specializací.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Austrálie.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Austrálie. Najdete zde články, fotografie a nabídku poznávacích zájezdů k protinožcům.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA