Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Za klokany na Kangaroo Island

Kangaroo Island, česky Klokaní ostrov, je po Tasmánii a Melville třetím největším ostrovem patřícím Austrálii. Ostrov oplývá nádhernou divokou přírodou, ohromujícími skalními útvary, nekonečnými písečnými plážemi a je omýván azurově modrým mořem. Mnozí, kdo jej navštívili, o něm mluví jako o ráji na Zemi.

Kangaroo Island se rozkládá na jihu Austrálie, v pobřežních vodách zálivu Sv. Vincenta, asi 16 km od poloostrova Fleurieu Peninsula. Je přibližně 155 km dlouhý a místy až 55 km široký, po obvodu má 450 km malebného a divokého pobřeží. Osídlení ostrova se datuje daleko do pravěku, což dokazují četné nálezy primitivních kamenných nástrojů. Jako první Evropan u jeho břehů na počátku 19. století přistál francouzský badatel Nicholas Baudin. Prvním člověkem, který jej pak kompletně zmapoval, byl v roce 1803 Matthew Flinders. Ten také ostrov pojmenoval podle klokanů, kteří se na něm ve velkém počtu nacházeli a byli potravou pro celou posádku lodi.


Autor: Larry

Prvními lidmi, kteří se na ostrově usadili, byli uprchlí trestanci, kteří zde založili pirátskou základnu. V roce 1827 však jejich sídlo srovnali se zemí britští vojáci. Roku 1836 na ostrově byla založena první oficiální kolonie v Jižní Austrálii s názvem Reeves Point, která však vydržela pouhé čtyři roky. V roce 1840 byla už takřka vylidněná. Po zbytek 19. století tak byl ostrov osidlován postupně, v závislosti na zlepšování spojení s novými osadami na pevnině. Také dnes je Kangaroo Island osídlen jen velmi řídce, stal se tak vyhlášeným rekreačním rájem pro milovníky přírody.

Většinu obyvatel ostrova tvoří široká skála domácích druhů zvířat a ptáků, z nichž mnoho je chráněno v rámci devatenácti rezervací a národních parků, které se na ostrově rozkládají. Žije zde přes milion ovcí plemene Merino, které byly ještě donedávna hlavním zdrojem obživy, dnes jsou užitečné pro výrobu delikátních ovčích sýrů a na produkci kvalitní vlny. Jelikož cena vlny v posledních letech výrazně poklesla, jsou místní farmáři nuceni si hledat ještě další zdroje obživy. Mnoho z nich se začalo zabývat chovem sladkovodních raků, ústřic či slávek. Vývozním artiklem ostrova je také med pocházející od včel, které sem byly v roce 1881 dovezeny z italské Ligurie. Řada lidí se vrací také k tradiční výrobě olivového a eukalyptového oleje.


Foto: maják na ostrově Kangaroo  Autor: Ian Buxton

Na ostrově žije také mnoho druhů divokých zvířat. V Kingscote a Penneshaw můžete večer zahlédnout tučňáky, větrem bičovaná pláž v Seal Bay je zase domovem pro početnou kolonii lachtanů šedých, která je třetí největší v Austrálii. Ti ve zdejší kolonii našli ideální místo pro odchov svých mláďat. Ve Flinders Chase National Parku, který je jednou z největších atrakcí ostrova, spatříte klokany, husy, ptáky emu, tuleně, a pokud se vám poštěstí tak i ptakopysky. Byl založen v roce 1919 a dnes je největším parkem Jižní Austrálie. Jeho krajina je z převážné části tvořena nízkými eukalyptovými porosty, mezi nimiž se sem tam vyskytne také blahovičník.

Zátoka Hanson Bay Sanctuary je známá výskytem koal, kterým se na ostrově velmi daří z důvodu absence přirozených nepřátel. Byly sem vysazeny v roce 1923, a jelikož v hojné míře likvidují a ničí gumovníky, musí být jejich stav regulován. Odchycené kusy jsou přemisťovány do jiných částí Austrálie. Na ostrově je možné zahlédnout také ježuru australskou, vačici oposum nebo malý druh klokana. Opravdu divokou přírodu najdete v Cape Gantheauma Conservation Parku, který ukrývá největší jezero ostrova s názvem Murrays Lagoon.

V okolních vodách je od června do září možné pozorovat velryby, při potápění u severního pobřeží můžete navíc spatřit i mořské koníky. Z ptáků zde mají největší zastoupení malí tučňáci, pelikáni, černí kakadu, černé labutě a několik druhů dravců, kteří však původně pochází odjinud. Nedaleko zátoky Pelican Bay je ornitologická stanice. Život je na Kangaroo Islandu opravdu pestrý. Většina zvířat už navíc ztratila svou plachost a tak před návštěvníky neutíkají a jsou velmi přítulná. Turisté by však neměli žádného z volně žijících živočichů krmit, mohlo by to mít pro zvířata špatné následky.

Pobřeží Klokaního ostrova je velmi rozmanité a naprosto se nedá srovnat s vnitrozemím, které je suché a porostlé jen eukalypty. Severní úsek pobřeží je lemován skrytými plážemi, které jsou jako stvořené pro plavání. Jižní část je oblíbená zejména u potápěčů, protože na dně moře spočívá na čtyřicet vraků lodí. Některé pláže jsou lemovány krápníkovými jeskyněmi, jinde najdete zase malý kousek písečných dun. Jedním takovým místem je například „Little Sahara“, oblast patřící k velkým lákadlům. Na jihozápadě ostrova se u mysu Kirkpatrick Point tyčí skupina obrovských oranžově zbarvených skal, které mají příhodný název „Remarkable Rocks“. Za unikátní vzhled těchto roztodivných skalních útvarů může tisícileté působení větru a moře.


Autor: Leslie Lewis

Hlavním sídlištěm a největším městem na Kangaroo Islandu je Kingscote, které je centrem administrativy a služeb ostrova. Má malou písečnou pláž s přílivovým jezírkem. V bažinách jižně od města se vyskytují početné druhy ptactva. V blízkosti můžete navštívit Hope Cottage Museum postavené v roce 1857, které je připomínkou prvních osadníků ostrova.  Za vidění stojí také starý maják Cape Borda Lighthouse z roku 1858 a lihovar na zpracování eukalyptového oleje.

Na Kangaroo Island je možné se dopravit trajektem z Cape Jervisu nebo Glenegu, což je místní část Adelaide. Přímo na ostrově už ale nejezdí žádná veřejná hromadná doprava, a tak turisté musí využívat nelevných služeb cestovních kanceláří. Další možností je přijet sem autem, ostrov je totiž poměrně hustě pokrytý sítí silnic. Asfaltový povrch však mají jen hlavní tahy, ostatní cesty jsou nezpevněné a jejich povrch je tvořen červenou drtí. Jízda po nich je tak docela nebezpečná, proto je nutné mít již s řízením nějaké zkušenosti.

- jap -

Předchozí články z Austrálie:
Lakefield National Park
Perth - ekonomický ráj Západní Austrálie
Národní park Ku-Ring-Gai
Velký bariérový útes - ohrožená chlouba Austrálie
Cairns - brána australského severu

Článek byl zobrazen 9 417 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Austrálie

Zájezdy do AustrálieZažijte autentickou Austrálii. Nabízíme profesionální servis bez kompromisů a osobní přístup. Zájezdy do Austrálie jsou naší dlouhodobou specializací.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Austrálie.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Austrálie. Najdete zde články, fotografie a nabídku poznávacích zájezdů k protinožcům.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA