Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Perth - ekonomický ráj Západní Austrálie

Perth byl svého času vyhlášen prestižním časopisem Economist jako město s nejlepšími životními podmínkami na světě. Významné ekonomické centrum vyniká vysokým životním standardem, ze kterého domorodci i turisté těží.

Perth je hlavním městem největšího australského svazového státu Západní Austrálie. Z toho je zřejmé, že ho najdeme na západním pobřeží kontinentu, i když samo město vody oceánu přímo neomýlají. Perth vyrostl na březích Labutí řeky (Swan River) a dnes v něm žije neuvěřitelných 1,7 miliónů lidí, což z něj činí čtvrté nejlidnatější město Austrálie. Přesto není život ve městě nijak hektický, jedním z důvodů je i skutečnost, že ho od nejbližšího „velkoměsta“ dělí neuvěřitelných 2800 kilometrů! Turisté, kteří se vypraví do Austrálie, tak zpravidla dávají přednost východnímu pobřeží, kde mohou navštívit několik velkoměst současně (Sydney, Melbourne, Canberru nebo Brisbane). I když Perth stojí tak trochu stranou zájmu, rozhodně se nedá říct, že nemá co nabídnout. Naopak, jeho hlavní předností je například fakt, že zde panuje nádherné, slunečné počasí, dokonce je tu co do počtu dní v roce nejslunečněji v celé Austrálii. Odtud pramení obliba venkovních aktivit – pobytu na plážích, v parcích, barbecue s přáteli nebo vodních sportů, zvláště pak jachtingu.

Perth je mladé město, bylo založeno relativně nedávno, přesně 11. června 1829 kapitánem Jamesem Stirlingem. Město „bez minulosti“ tudíž nemá ani historické památky, i když sami Australané mají zcela nepochybně jiný názor – to jen nám, Evropanům, může připadat jejich historické centrum poněkud málo historické. Přesto je ale velmi příjemné a určitě stojí za návštěvu. Najdete v něm spoustu vyhlášených kavárniček, obchodů a restaurací a také proslulé uličky King Street a London Court. Za „historické“ jsou považovány především veřejné budovy postavené v letech 1830 až 1900. Mezi takové patří původní radnice, která je dnes sídlem guvernéra Západní Austrálie. Za povšimnutí stojí také bývalá věznice, která v současnosti ukrývá Západoaustralské muzeum, a sousedící Západoaustralská galerie umění. Původním objektem je také věznice v přístavní části Perthu – Freementlu, uvádí se, že právě na jejím místě se před staletími vylodili první osadníci nově objeveného kontinentu.

Stejně jako většina velkých australských měst nabízí i Perth únik před ruchem velkoměsta ve svých rozlehlých parcích. Klid a odpočinek vám poskytne rozlehlý King’s park, který lemuje obchodní centrum. Čtyřista hektarů zeleně rozprostřených na kopci nabízí překrásný výhled na zákruty Swan River, plující lodě i dlouhý most přes řeku. King’s park je oblíbeným místem pro schůzky, pořádání pikniků či jen únik před spalujícími slunečními paprsky. Neméně známým parkem jsou Stirlingovy zahrady v blízkosti historické budovy perthského soudu.

Perth ale zdaleka není jen místem odpočinku, je to velmi dynamické město, kde můžete zažít spoustu dobrodružství. O organizovanou zábavu a zážitky se postará například Underwater World, kde můžete obdivovat dokonce i některé druhy velryb. Skutečný adrenalin pak zaručuje návštěva zábavního parku Adventure World Theme Park. Pokud by vám jeho rozmanité atrakce nestačily, můžete si v sousedství skočit bungee jumping. Perth samotný neleží přímo na břehu oceánu, ale jeho předměstí už se ho téměř dotýkají. Velké oblibě se proto těší také návštěva pláží a nejrůznější vodní sporty, které zde hrají stejně nezastupitelnou roli jako na východním pobřeží. Zvláštní postavení má v posledních letech v Perthu jachting. Do centra zájmu se dostal poté, co v roce 1983 místní jachtaři vyhráli v závodu America´s Cup. Bylo to poprvé, kdy se vítězem stal tým nepocházející ze Spojených států amerických.

Dnešní Perth je moderním městem především díky silnému ekonomickému zázemí. To mu zajišťuje stále rostoucí těžba bauxitu a minerálů, které vyváží především do asijských zemí. Ve městě je také rozvinuté finančnictví a služby, kde pracuje většina místních obyvatel. Perth úspěšně spojuje velkoměstský život s poklidnou atmosférou maloměsta. To je přímo ideální kombinace pro studenty z celého světa, kteří přijíždejí do zdejších renomovaných škol zdokonalovat především své jazykové a profesní znalosti. Vláda Západní Austrálie vydává striktní zákony ohledně vzdělávání zahraničních studentů, díky kterým se studentům dostává překvapivé podpory a také jim zajišťuje vysokou kvalitu kurzů. Lektoři na místních jazykových školách jsou velice vlídní a přátelští a jsou pověstní odlišným přístupem ke studentům, získaným zejména cestováním a prací po celém světě.  Školy v Perthu umožňují doslova nemožné i úplným začátečníkům, díky rychlým pokrokům si zde může každý už po pár týdnech najít dokonce práci, kterou není obtížné skloubit s výukou.

Město Perth je samo o sobě dostatečně zajímavé, nicméně i jeho okolí si zaslouží náležitou pozornost. Nezapomenutelným výletem může být například cesta trajektem či letadlem na nedaleký Rottnest Island, kde se můžete potápět v křišťálově čisté vodě. Neméně pozoruhodné jako podmořský svět jsou i jedinečné přírodní úkazy v Pinnacles a o skutečný zážitek se postará krmení delfínů na Monkey Mia. Známou turistickou „atrakcí“ je také jedno z nejstarších australských měst, Albany, vzdálené čtyři sta kilometrů od Perthu. Milovníci vína určitě neodolají návštěvě vinařského kraje v okolí Margaret River, kde je samozřejmostí ochutnávka nejznámějších australských vín.

Autor: Lucie Kaspříková

Předchozí články z Austrálie:
Národní park Ku-Ring-Gai
Velký bariérový útes - ohrožená chlouba Austrálie
Cairns - brána australského severu
Austrálie
Pestrobarevné Sydney
Melbourne – příjemné místo k životu
Festivalové město Adelaide
Australský ráj na zemi

Článek byl zobrazen 12 281 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Austrálie

Zájezdy do AustrálieZažijte autentickou Austrálii. Nabízíme profesionální servis bez kompromisů a osobní přístup. Zájezdy do Austrálie jsou naší dlouhodobou specializací.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Austrálie.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Austrálie. Najdete zde články, fotografie a nabídku poznávacích zájezdů k protinožcům.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA