Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Canberra - tady mrakodrapy nehledejte

Dnes se ani nechce věřit, že se v místech současné australské metropole Canberry, dříve nacházela jen malá ovčí farma. Původní poklidná venkovská atmosféra však hlavnímu městu zůstala. Přestože dnes se svým necelým půl milionem obyvatel představuje jedno z největších měst Austrálie, nenajdete zde mrakodrapy ani typický dopravní chaos.

Rozhodnutí o tom, vybudovat v této nepříliš významné lokalitě tvořené jen buší a savanami sídlo federálního parlamentu, padlo v roce 1908. Mělo tak být ukončeno věčné rivalství mezi městy Sydney a Melbourne předhánějící se v tom, které se stane hlavním městem Austrálie. Byla proto vyhlášena mezinárodní soutěž o design nového hlavního města, v níž zvítězil americký architekt Walter Burley Griffin. Ten totiž ve svém návrhu vytvořil město, v němž nebylo počítáno s výstavbou žádných výškových staveb. Řadu důležitých objektů a památek pak soustředil kolem Burley Griffinova jezera. 

V roce 1913 tak bylo rozhodnuto o výstavbě nového hlavního města, v němž byl kladen důraz na geometrické motivy, zachování klidného prostředí a velké části zelených ploch. Díky tomu, že je okolí Canberry tvořeno převážně divokou buší, na níž navazují hory nebo eukalyptové plantáže, bývá často nazývaná „Bush capital“.  Od ostatních hlavních měst světa se Canberra dosti liší, vládne v ní poklidná atmosféra a člověk si mnohdy připadá, jako při návštěvě venkova. Panují zde ideální podmínky k procházkám kolem jezera, k piknikům či projížďkám po buši. V uličkách na předměstí není problém zahlédnout klokana.

Canberra
Foto: Canberra

Canberra leží 300 km jihozápadně od Sydney a je dnes politickým i kulturním centrem země. Sídlí zde australská vláda, Nejvyšší soud a řada dalších vládních orgánů i významné kulturní instituce, jako je Australské národní muzeum, Národní knihovna či Australská národní univerzita. Město se rozkládá na území o rozloze 805 kilometrů čtverečních a je ohraničeno horským hřebenem Brindabella Ranges. Centrum Canberry se rozprostírá kolem Burley Griffinova jezera, které bylo uměle vytvořeno v roce 1963 přehrazením řeky Molonglo River. Jezero je obklopeno čtyřmi pahorky – na severu je to Black Mountain a Mount Ainslie a na jihu Capital Hill a Red Hill, na nějž je možné se vydat lanovkou. Z Red Hillu se naskýtá strhující podívaná nejen na jezero, ale na podstatnou část města.

Do blízkosti Burley Griffinova jezera byly soustředěny ty nejvýznamnější objekty, státní instituce a atrakce města. Za nejdůležitější je považován tzv. Parlamentní trojúhelník, který je centrem státních slavnostních událostí. Dominantním prvkem tohoto trojúhelníku je pahorek Capital Hill s budovou parlamentu. Od tohoto vrcholu vybíhají dvě ulice - Commonwealth a Kings Avenue přetínající jezero a končící na Parkes Way. Základní trojúhelníkovou symetrii dovršuje bulvár Anzac Parade vedoucí k Australskému válečnému památníku. Ten je tvořen celkem devíti památníky, jež připomínají účast Austrálie ve válkách 20. století a je poctou 102 tisícům Australanů, kteří v těchto válkách padli. 

Samotná budova parlamentu patří mezi největší stavby Parlamentního trojúhelníku. Je centrem australské vlády a symbolem demokracie. Stavba s otevřeným půdorysem a 4700 místnostmi byla otevřena v roce 1988. Obrovskou vstupní halu doplňuje celkem 48 šedozelených mramorových sloupů, které mají symbolizovat eukalyptový les, jež je tolik typický pro australskou krajinu. Sál nazývaný Great Hall určený pro slavnostní akce zdobí dvacet metrů velká tapiserie. Na nádvoří se nachází nepřehlédnutelná domorodá mozaika symbolizující australskou krajinu a její domorodé obyvatelstvo. 

Mezi významné instituce nacházející se v oblasti Parlamentního trojúhelníku patří také Australská národní galerie, v níž je možné si prohlédnout jedinečnou sbírku australského domorodého a koloniálního umění. Turisté se mohou podívat také do Australské královské mincovny, čtyřpatrové budovy Národní knihovny nebo Národního centra vědy a techniky, které se nazývá Questacon. Nachází se zde také jedny z nejstarších dochovaných staveb v Canbeře – anglikánský kostel sv. Jana Křtitele a s ním sousedící škola. Byly vystavěny z pískovce v roce 1844. Na okraji Capital Hillu se ve čtvrti Yarralumla nachází více než 80 velvyslanectví nejrůznějších zemí světa. Tato sídla jsou ukázkou unikátní architektury a kultury jednotlivých zemí, které zde mají své zastoupení. Abyste si celý Parlamentní trojúhelník v klidu prohlídli, budete na to potřebovat alespoň dva dny. Tato oblast je totiž opravdovou klenotnicí plnou architektonických, uměleckých, politických a historických skvostů. 

Mnoho dalších zajímavých míst se nachází na severním předměstí Canberry. Jde například o Australskou národní botanickou zahradu, která se může pochlubit největší sbírkou původních rostlin Austrálie. K vidění je v ní kolem 90 tisíc rostlin spadajících pod více než 5 tisíc druhů. Rodiny s dětmi jistě naláká také Národní zoologická zahrada a akvárium (National Zoo and Aquarium). Najdete zde přibližně 20 akvárií, jak se sladkovodními, tak i mořskými živočichy a v 9 hektarové zoologické zahradě žijí četné původní australské druhy zvířat i zástupci africké zvířeny. Další atrakcí je telekomunikační věž Telstra Tower tyčící se do výšky 195 metrů na vršku Black Mountain. Je vybavena vyhlídkovými plošinami, z nichž se naskýtá ohromující panoramatický výhled na celou Canberru a široké okolí. Vynechat byste neměli ani prohlídku Australského národního muzea, jehož stálé sbírky jsou zaměřeny na člověka a také na události a věci, které v minulosti utvářely dnešní podobu Austrálie.

V blízkosti metropole je možné narazit na mnohé přírodní atrakce, jako je například rezervace Tidbinbilla Nature Reserve, která je domovem klokanů, koal, pštrosů emu i ptakopysků. Tato poklidná přírodní rezervace se rozkládá na ploše 5450 hektarů a je rájem pro milovníky divoké přírody. Řeka Murrumbidgee zase láká nadšence do jízdy na kánoi. Pokud se z centra města vydáte jižním směrem, budete se moci kochat nedotčenou přírodou národního parku Namagdi. V něm si užijete táboření v buši, poznáte nejznámější lokality s výskytem domorodého umění a zalovíte si v horských bystřinách plných pstruhů. Tento národní park zaujímá téměř polovinu území hlavního města, které je označováno jako ACT (Australian Capital Territory).

Při návštěvě Canberry si nenechte ujít ani takové požitky, jako je návštěva některé elegantní kavárny, ochutnávka výborných místních vín, nebo večeře v jedné z mnoha luxusních restaurací.

- jpa -

Další články z Austrálie:
Fremantle - bohatá historie a nádherné pláže 
Melbourne – sportovní areály 
Alice Springs, město obklopené pouští  
Ostrov Tasmánie - kde se rozkládá Van Diemenova země 
Královská botanická zahrada v Sydney

Článek byl zobrazen 5 897 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Austrálie

Zájezdy do AustrálieZažijte autentickou Austrálii. Nabízíme profesionální servis bez kompromisů a osobní přístup. Zájezdy do Austrálie jsou naší dlouhodobou specializací.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Austrálie.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Austrálie. Najdete zde články, fotografie a nabídku poznávacích zájezdů k protinožcům.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA