Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Alice Springs, město obklopené pouští

V australském Severním teritoriu, v takzvaném Rudém vnitrozemí, se rozkládá město Alice Springs, jehož historie se datuje do 70. let 19. století, kdy byla v těchto končinách vybudována stanice transkontinentální telegrafní linky. Město leží téměř uprostřed Austrálie a kolem dokola je obklopeno pouští.

Oblast dnešního Alice Springs byla osídlena již v dobách před 50 tisíci lety. Tehdy zde žili příslušníci domorodého kmene Arrente a toto místo nazývali Mparntwe. Současná asi 30 tisícová populace tohoto města je tvořena směsicí potomků evropských a asijských přistěhovalců a původních obyvatel, tzv. Austrálců. 

Alice Springs, Austrálie

Alice Springs dostalo jméno podle trvalé kaluže vody, která se držela ve vyschlém řečišti a mylně tak byla nazývána pramenem, tedy „spring“. Toto kaliště bylo pojmenováno po Alici Toddové, manželce vedoucího projektu transkontinentální telegrafní linky, jež byl dokončen roku 1872. Stanice zde byla vystavěna proto, že technika té doby vyžadovala, aby byla telegrafní zpráva po úseku určité délky vždy přeposlána. 

Zajímavostí je, že při stavbě telegrafní stanice bylo spojení s městem Adelaide zajišťováno pomocí velbloudích karavan. Podstatná část těchto jednohrbých velbloudů byla po dokončení projektu pro nadbytečnost vypuštěna do australské divočiny. Mnozí zde však zdomácněli a dodnes zde jejich potomci žijí ve velkých stádech. Na některých místech Austrálie jsou velbloudi dokonce přemnožení a pustoší krajinu, proto je nutný jejich pravidelný odstřel. V současnosti tolik divokých dromedárů jako žije právě v Austrálii, nenajdete nikde jinde na světě, dokonce ani v zemích, odkud původně pocházejí.

Alice Springs, Austrálie
Foto: Rudé vnitrozemí poblíž Alce Springs

V 80. letech 19. století zde již existovalo město, které se však z důvodu chybějícího železničního spojení a také špatné přístupové cestě (do 40. let 20. století sem vedla jen nezpevněná silnice), rozrůstalo jen velmi pomalu. Velkého rozmachu cestovního ruchu se Alice Springs dočkalo až v 70. letech minulého století. Tento prudký rozvoj proměnil Alice Springs v moderní živé město, které každoročně navštíví necelý půl milion turistů. Město je totiž skvělou základnou pro podnikání výletů k impozantním přírodním útvarům v okolí. 

Většina turistů sem přijíždí kvůli návštěvě nedalekého Uluru, neboli Ayersovy skály, jiní zase podnikají dobrodružné výlety do okolní divočiny. Ale i samotné Alice Springs má návštěvníkovi co nabídnout. Přestože jsou zajímavá místa roztroušena po celém městě, snadno je obejdete pěšky. Alice Springs není co do rozlohy nijak velké, samotné centrum je tvořeno pěti hlavními ulicemi, které jsou lemovány obchody, restauracemi, hotely a najdete zde také pěší nákupní zónu Todd Mall. Východní strana města je ohraničema po většinu roku vyschlou řekou Todd, u níž se pořádá známá Henley-on-Todd Regatta. Jde o závody bezedných lodí na vyschlém korytu řeky. 

Na náměstí Alice Plaza se nachází Museum of Central Australia, které je zaměřeno na přírodopis a vystavuje zkameněliny, rostliny a zvířata, nerosty a úlomky meteoritů. Rovněž se může pochlubit hezkou sbírkou domorodého umění a artefaktů. Další pěkné muzeum, které je tentokrát věnováno památce Johna Flynna, zakladatele Královské letecké lékařské služby, sídlí v Adelaide House – v budově první nemocnice v Alice Springs. O pacienty zde bylo pečováno až do roku 1926. Za prohlídku stojí také Old Courthouse, stará soudní budova, která je dílem architekta Emila Martina. Budova sloužila svému účelu do roku 1980, kdy byl v její blízkosti zprovozněn nový justiční palác. Dnes je po rekonstrukci a hostí výstavy související s významnými australskými ženami – průkopnicemi.

stará telegrafní stanice, Alice Springs, Austrálie
Foto: stará telegrafní stanice v Alice Springs

Pokud byste hledali nejstarší stavbu v Alice Springs, pak vězte, že je to věznice Stuart Town Gaol. Byla otevřena v roce 1909 a využívána do roku 1938. Tato budova je dnes plně přístupná turistům. Stejně tak honosná budova The Residency, která byla zbudována pro oblastního správce Střední Austrálie v roce 1927 prošla v roce 1996 rozsáhlou rekonstrukcí a od té doby je velkým lákadlem pro turisty. V budově se dnes nachází expozice pojednávající o regionálních dějinách. Velmi atraktivní je rovněž Panorama Guth Art Studio, v němž je k vidění fascinující 360 stupňová malba, na níž jsou znázorněna všechna lákadla Rudého vnitrozemí. Autorem malby je nizozemský rodák Hendrik Guth, který žil v Alice Springs přes třicet let. Dále je zde vystavena jedinečná kolekce domorodých artefaktů. 

Na místě, kde stávala původní osada Alice Springs, se dnes ještě nacházejí původní budovy a také vybavení telegrafní stanice z roku 1871. Kdo má zájem, může si prohlédnout i nevelké muzeum seznamující s důvody založení telegrafní stanice. Další připomínkou starých časů je Old Ghan Train Museum situované jižně od centra města. Muzeum uchovává rozsáhlou sbírku předmětů souvisejících s vlakem nazývaným Ghan. Ten poprvé vyjel z Adelaide do Alice Springs v roce 1929. Byl pojmenován podle Afghánců, jejichž velbloudi sem byli dovezeni a kteří v karavanách ještě před zavedením železnice putovali po této trase.

V Alice Springs láká k návštěvě i Royal Flying Doctor Service Visitor Centre, v němž se během 45 minutové prohlídky s průvodcem podíváte do radiokomunikačního střediska a seznámíte se s historií této služby a bude vám vysvětlen každodenní provoz. Ve zdejším muzeu jsou vystaveny staré lékařské nástroje, maketa letadla i původní Traeger Pedal Radio. Návštěvnické centrum je otevřeno od 70. let 20. století a jeho součástí je dnes i kavárna a restaurace.

Koho zajímá příroda vyskytující se v této oblasti, neměl by vynechat ani prohlídku Alice Springs Desert Parku, jež se rozkládá na západním okraji města. Park tvoří tři uměle navozená prostředí – pouštní řeka, písečná duna a lesík. Každý návštěvník si zde může z blízka prohlédnout mnoho ptačích druhům i zvířat střední Austrálie. Neodmyslitelnou součástí Alice Springs je pahorek Anzac Hill zvedající se na severu města. Nabízí úchvatnou podívanou na nedaleké MacDonnellovo pohoří, ale i na město samotné. Kopec byl pojmenován podle zdejšího památníku Anzac, který zde byl vystavěn roku 1934. Nejkrásnější výhledy se naskýtají při východu a západu slunce. 

V současnosti je město s okolním světem spojeno nejen leteckými linkami, ale od 40. let minulého století sem vede také Stuartova dálnice směřující z jihu z Adelaide na sever do Darwinu. 

- jap -

Další články z Austrálie:
Ostrov Tasmánie - kde se rozkládá Van Diemenova země
Královská botanická zahrada v Sydney
Městské muzeum v Melbourne
Přístavní město Geelong
Národní parky Tasmánie

Článek byl zobrazen 7 049 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Austrálie

Zájezdy do AustrálieZažijte autentickou Austrálii. Nabízíme profesionální servis bez kompromisů a osobní přístup. Zájezdy do Austrálie jsou naší dlouhodobou specializací.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Austrálie.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Austrálie. Najdete zde články, fotografie a nabídku poznávacích zájezdů k protinožcům.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA