Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Ostrov Tasmánie - kde se rozkládá Van Diemenova země

Přibližně 240 km jižním směrem od pobřeží Austrálie se nachází velmi osobitý ostrov Tasmánie, který je považován za samostatný australský stát. Je oblíbeným a hojně vyhledávaným cílem turistů, kteří jsou nadšení zejména z rozmanité přírody, koloniální minulosti řady měst a z jakéhosi tajemna, kterým je ostrov opředen.

Tasmánie rozkládající se na území pouhých 67 800 čtverečních kilometrů byla osídlena již před 35 tisíci lety, kdy na ni připluli první australští domorodci. V té době však byla ještě s australskou pevninou spojena souší, ke konci doby ledové, někdy před 12 tisíci lety, hladina oceánu prudce stoupla a vznikl tak Bassův průliv. Prvním Evropanem, který se vylodil na břehu Tasmánie, byl v roce 1642 nizozemský mořeplavec Abel Tasman, po němž je dnes ostrov pojmenován. Ostrov byl však původně nazýván Van Diemenovou zemí po guvernérovi Nizozemské Východní Indie.

Tasmánie - Cradle Mountain NP
Foto: Tasmánie - Cradle Mountain NP

Nizozemci neměli v plánu ostrov osidlovat, ani jej nějak využívat, proto jej předali Britům. Britská kolonizace však udělala z Tasmánie místo hrůzy. Na ostrov byli záměrně posíláni ti nejhorší zločinci včetně několikanásobných vrahů. Nemluvě o tom, že sem Evropané přivlekli nejrůznější nemoci, které postupně vyhladily původní ostrovní obyvatelstvo. První opravdová osada, v níž zůstaly natrvalo rodiny s dětmi, vyrostla v roce 1804 na nábřeží dnešního hlavního města Hobartu a odtud se evropské osídlení šířilo dále po celém státě. Byly zakládány farmy a vesnice, v nichž pod dohledem pracovali již zmínění trestanci. V současnosti se k domorodému původu hlásí více než 4000 z celkem asi půl milionu obyvatel.

Břehy Tasmánie omývá jak Tichý oceán na východě, tak i oceán Indický na západě. Od Nového Zélandu je ostrov oddělen Tasmánským mořem. Tasmánie je opravdu jedinečným ostrovem, který ukrývá nejen rozmanitou krajinu, ale také nespoutanou přírodu. Ostrov je tvořen ledovcovými pohořími a zvlněnými zelenými kopci. Ve vyšších suchých polohách se nachází rozlehlé travnaté oblasti, zatímco v nížinách jsou místa porostlá statnými eukalyptovými lesy. Celý ostrov pokrývají husté lesy a najdete zde dokonce jeden ze tří zbývajících lesů mírného pásma na jižní polokouli. Vyskytují se zde také unikátní druhy kapradin a velkých borovic Kauri, které jsou druhým největším stromem na světě. Zdejší skalnaté pobřeží je velmi osobité, ale i přes svou divokost poskytuje návštěvníkům dostatek pláží.

Hobart, hlavní město Tasmánie
Foto: Hobart, hlavní město Tasmánie

V Tasmánii se vyskytují četné živočišné a rostlinné druhy, které jsou z velké části endemické.

Co se týče zvířat, tak odlehlost a nepřístupnost Tasmánie způsobila, že se zde vyvinuly opravdu zvláštní druhy. Během svých cest napříč ostrovem se můžete při troše štěstí setkat například s jediným dravým vačnatcem – ďáblem medvědovitým, kterému se říká také tasmánský čert a je jedním ze symbolů celé Tasmánie. Toto zvířátko patří mezi ohrožené druhy a hrozí mu vyhynutí.

Dalším typicky tasmánským zástupcem zvířecí říše byl dnes již vyhynulý tasmánský tygr - zoologickým názvem vakovlk tasmánský. Tato šelma připomínala svým vzhledem psa, ale na těle měla příčné pruhy jako opravdový tygr. Poslední divoce žijící jedinec byl zabit roku 1930 a definitivně poslední jedinec tohoto druhu zemřel v hobartské zoo v roce 1936. I dnes se občas objeví zprávy, že byl vakovlk někde v džungli spatřen, ale nikomu se zatím nepodařilo přinést přesvědčivý důkaz o jeho existenci. K zajímavým zvířatům, která obývají ostrov, patří například ptakopysk podivný, rypouš sloní nebo několik druhů klokanů.

Tasmánie -  Cradle Mountain NP
Foto: Tasmánie - Cradle Mountain NP

V Tasmánii panuje velmi různorodé klima. Přestože ostrov leží poměrně blízko Antarktidy, zažijete na něm teplá léta, ale 40 stupňových veder jako na australském kontinentu se zde nedočkáte. Průměrná teplota v lednu je 20 stupňů Celsia, v červenci pak kolem 12 stupňů. Nejvhodnější dobou pro návštěvu Tasmánie je období mezi prosincem a dubnem. Pozdní léto, tedy únor a březen, bývá většinou bez dešťů a velmi slunečné. Pro návštěvu Tasmánie je dobré si vyčlenit minimálně týden času. Zdejší panenská příroda vás okouzlí a vám se nebude chtít ostrov opouštět. Ekonomika Tasmánie je v současnosti stále více závislá na turistice. Přijíždějí sem nejen Australané, ale lidé z nejrůznějších koutů světa, aby si odpočinuli a užili si krás zdejší nedotčené přírody. Více než třetina celého území je tvořena národními parky nebo jinými druhy chráněných oblastí, které spadají pod ochranu organizace UNESCO. 

Tasmánie je rájem pěších turistů, je totiž protkána dvěma tisíci kilometry značených tras. Dá se zde podniknout nespočet krátkých půldenních a jednodenních výletů do divočiny, ale také je možné se vydat i na náročnější přechody hor. Skvělý trek je například přechod přes pohoří Craddle nebo 4 denní trek Overland. Ti opravdu zdatní mohou podstoupit náročné vícedenní treky v pralesech na západním pobřeží. Tasmánie je ovšem destinací, kde si na své přijdou nejen milovníci divoké přírody, ale také sportovní nadšenci a rybáři. Vyplatí se však navštívit i některá města, jako je metropole Hobart, města Richmond či Launceston, která se mohou pochlubit koloniální minulostí. Zároveň slouží jakožto skvělý výchozí bod pro výlety do okolní nespoutané divočiny. 


Foto: Tasmánie, městečko Strahan

Kromě jedinečné fauny a flory čeká na návštěvníky Tasmánie čerstvý vzduch, hojnost vody, klid a uvolněný životní styl zdejších obyvatel. Tasmánci jsou na svou krajinu nesmírně pyšní a jejich politická strana „Tasmanian Green“ byla první politickou stranou zelených na světě. Více než 27 procent tasmánské půdy je dnes využíváno k zemědělským účelům. Ostrov je známým pěstitelem vinné révy a producentem kvalitního vína. Tasmánské červené víno Pinot Noir soupeří s novozélandskými víny.

Doprava po ostrově je takřka bezproblémová, turisté mohou cestovat napříč Tasmánií bez problémů. Všechna větší města jsou spojena rychlými dálnicemi nebo hlavními silnicemi, krásné hory, jezera, pobřežní nebo venkovské scenérie jsou schovány mimo hlavní tahy. Je třeba se za nimi vydat po venkovských komunikacích. Na těch je však třeba dávat pozor na zvířata pohybující se po silnici. Z tohoto důvodu je na mnoha místech omezena rychlost třeba jen na 40 km/hod.

Pod správu Tasmánie patří také subantarktický ostrov Macquarie Island, ostrov Bruny Island nebo King Island, které přitahují především milovníky nedotčené panenské přírody. K častým návštěvníkům těchto ostrovů patří také potápěči, které sem lákají četné lodní vraky v okolních vodách. 

- jap - 

Předchozí články z Austrálie
Královská botanická zahrada v Sydney 
Městské muzeum v Melbourne
Přístavní město Geelong
Národní parky Tasmánie
Sněžné hory

Článek byl zobrazen 17 274 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Austrálie

Zájezdy do AustrálieZažijte autentickou Austrálii. Nabízíme profesionální servis bez kompromisů a osobní přístup. Zájezdy do Austrálie jsou naší dlouhodobou specializací.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Austrálie.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Austrálie. Najdete zde články, fotografie a nabídku poznávacích zájezdů k protinožcům.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA