Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Královská botanická zahrada v Sydney

Pokud chcete na chvíli utéct od rušného a hektického centra Sydney, vydejte se na prohlídku Královské botanické zahrady, která oplývá pestrou škálou flóry. Přestože se rozkládá v samém srdci velkoměsta, je opravdovou oázou klidu. Tato botanická zahrada již bezmála 200 let sbírá, pěstuje, zkoumá a konzervuje rostliny z Austrálie a dalších koutů světa.

Tento nádherný park rozprostírající se na ploše 30 hektarů leží v sousedství obrovské travnaté plochy The Domain a nedaleko slavné Opery. Má tak skutečně úžasnou polohu a patří k vyhledávaným turistickým cílům. Celý park, který obklopuje záliv Farm Cove, je posetý fontánami, sochami a pomníky. Královská botanická zahrada (Royal Botanic Garden) byla založena v roce 1816, tehdy zde však bylo vytvořeno jen bludiště cestiček klikatících se křovinami. Dnes je nejstarší vědeckou institucí v celé Austrálii a jakýmsi živoucím muzeem, které se rozkládá na místě, kde v minulosti stávala první farma mladé kolonie.

Královská botanická zahrada pečuje o rozmanité druhy rostlin pocházející jak z tohoto kontinentu, tak i ze zámoří. Pestrost zdejší flóry je skutečně ohromující, k vidění jsou zde tisíce stromů, trsy bambusu, kaktusová zahrada, deštný les, bylinková zahrada, zahrada se vzácnými a ohroženými druhy rostlin a najdete zde také jednu z nejkrásnějších sbírek palem pod širým nebem na světě. Palmový háj byl založen v roce 1862 a roste v něm na 180 druhů palem. V bylinkové zahradě se můžete seznámit s bylinkami pocházejícími ze všech koutů světa. Pěstují se zde k rozmanitým účelům – pro gastronomii, lékařství nebo voňavkářství. V tomto oddělení vás jistě zaujme také fontána s čidlem nebo sluneční hodiny ztvárněné na nebeské kouli. Zahradu obývají kolonie papoušků a obrovských kaloňů.

K významným stavbám, které v Královské botanické zahradě najdeme, patří Guvernérský palác vystavěný roku 1897 nebo Hudební konzervatoř postavená ve stylu koloniální gotiky roku 1821. Budova konzervatoře připomínající svým tvarem hrad, měla původně sloužit jako stáje a obytné prostory pro služebnictvo guvernérského paláce. Vzhledem k tomu, že se jeho stavba o 25 let opozdila, bylo budovy konzervatoře využito jinak. Navíc původně zamýšlené stáje měly být tak honosné a drahé, že to vyvolalo pobouření. Nakonec z tohoto důvodu došlo k ostrému sporu mezi architektem Francisem Greenwayem a guvernérem Macquariem. Výsledkem bylo přijetí dekretu, který zaručoval, že veškeré další případné projekty musí být předloženy ke schválení do Londýna. V letech 1908 až 1915 prošla Greenwayova budova významnou proměnou. Na centrálním nádvoří vyrostla koncertní síň s břidlicovou střechou a celá stavba byla upravena pro potřeby nové Sydneyské hudební konzervatoře. Poměrně nedávno zde pak přibyla kavárna, v níž se během poledne konají pravidelné koncerty. Z horního podlaží se naskýtá nádherný výhled na záliv Farm Cove. 

Při procházce botanickou zahradou vás jistě zaujme obrovská skleněná pyramida, v níž sídlí Sydney Tropical Centre. V tomto skleníku jsou umístěny zmenšené tropické ekosystémy. V pyramidě se velmi dobře daří domácí vegetaci, zatímco exotickým rostlinám vyhovuje spíše sousední obloukovitý skleník. Nedaleko je možné navštívit Národní herbárium Nového Jižního Walesu. Biologickou rozmanitost tohoto australského státu dokumentuje zhruba milion sušených rostlin. Cílem herbária je objevovat a nadále shromažďovat nové zástupce zdejší flóry a dokumentovat tak vymírání druhů. Důkazem toho, že na místě botanické zahrady v dávných dobách existovala první australská farma, kterou provozovali kolonisté, jsou obdélníkové záhony v Middle Garden, které sledují směr prvních brázd vyoraných v kolonii. 

Časy dávno minulé pamatuje také Macquarieova zeď, z níž se do dnešních dní podařilo dochovat bohužel jen nepatrnou část. Zeď z roku 1810 je dlouhá 290 metrů a měla v minulosti za úkol rozdělovat trestanecké území od ctihodných občanů. Po manželce guvernéra Macquariea je pojmenována skalní římsa či chcete-li, kamenná lavice. Nese název Mrs Macquaries Chair, tedy Křeslo paní Macquarieové a je místem, odkud se guvernérova choť s oblibou kochala pohledem na záliv. Vede sem vyhlídková silnice Mrs Macquaries Road, která se vine Královskou botanickou zahradou od Farm Cove až po Woolloomooloo Bay. Silnice byla vytyčena v roce 1816 právě na popud paní Macquarieové. Na kamenné lavici jsou vytesány podrobnosti o jejím životě a také o silnici, která zde díky ní vznikla. 

K dalším zajímavostem, které je možné najít v Královské botanické zahradě v Sydney, patří třeba Lysikratův pomník z roku 1870. Jde o repliku stejnojmenného pomníku choréga Lysikrata, který stojí v Athénách. Chorég byl občan, jemuž byla ve starořeckém divadle uložena čestná povinnost připravit pro lyrické nebo dramatické soutěže chór – zajišťoval tak výuku chóru, navrhoval kostýmy a masky. Tento sydneyský pískovcový pomník je dílem Waltera McGilla. V zahradě najdete také schodiště nazývané Fleet steps, po němž kráčeli pasažéři lodí, jež připlouvaly do Farm Cove. Moderní Sydňané pak jistě oceňují místní koupaliště Andrew Charlton Pool. Pro bližší informace o Královské botanické zahradě můžete navštívit oficiální stránky www.rbgsyd.nsw.gov.au.

- jap - 

Předchozí články z Austrálie:
Městské muzeum v Melbourne 
Přístavní město Geelong 
Národní parky Tasmánie 
Sněžné hory 
Grampians National Park 

Článek byl zobrazen 8 019 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Austrálie

Zájezdy do AustrálieZažijte autentickou Austrálii. Nabízíme profesionální servis bez kompromisů a osobní přístup. Zájezdy do Austrálie jsou naší dlouhodobou specializací.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Austrálie.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Austrálie. Najdete zde články, fotografie a nabídku poznávacích zájezdů k protinožcům.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA