Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Cooktown, místo kde přistál James Cook

Na severu australského státu Queensland se rozkládá asi 2 tisícové městečko Cooktown, které bylo údajně prvním místem na australském kontinentu, kde přistál – i když nechtěně, důstojník britského královského válečného námořnictva a slavný mořeplavec James Cook se svou lodí Endeavour. Dodnes tak nese město jeho jméno.

Dne 19. dubna roku 1770 se kapitán James Cook se svou posádkou objevil u pobřeží Queenslandu. Jeho loď Endeavour tehdy kvůli nepozornosti najela na korálový útes, který způsobil proražení dna plavidla. Cook tak byl nucen strávit v této oblasti celých šest týdnů, než byla loď opravena. Měl tak dostatek času prozkoumat tuto, do té doby neobjevenou oblast. Společně s okolními ostrovy ji následně prohlásil za britskou kolonii. V místě, kde byla Cookova loď opravována, se rozrostla malá osada, která po svém zakladateli obdržela jméno. Stala se tak jednou z nejstarších v Queenslandu a první bělošskou osadou v celé Austrálii.

Z osady se postupem času stalo městečko, které podobně jako řada dalších v tomto regionu propadlo zlaté horečce. Zlato bylo objeveno na nedaleké řece Palmer v 70. letech 19. století. Současných 2000 obyvatel je jen polovinou z původních 4000, kteří živili na 50 hospod. Cooktown je dnes jen ospalým městečkem, které těží z dřívější slávy a za svou existenci vděčí především turistice. Dochovalo se zde mnoho historických domů, například Westpac Bank s kamennými sloupy nesoucími verandu zdobenou železným síťovím. Další významnou historickou památkou je klášter postavený v 80. letech 19. století, v němž v současnosti sídlí James Cook Museum. V něm si můžete prohlédnout dokonce starou kotvu pocházející z Cookovy slavné plachetnice Endeavour.

Cooktown

Na městském hřbitově jsou k vidění dvě krematoria, památník a náhrobky, které jsou smutným svědectvím o osudu mnohých Číňanů, kteří se sem v 70. letech 19. století vypravili také hledat zlato. Setkali se totiž s nenávistí evropských osadníků, kteří se obávali ztráty vlastního bohatství a postavení. Hned za městečkem se v buši nachází také starý hřbitov, který je rozdělen na jednotlivé sekce podle víry zesnulých. 

V zátoce u mola dnes kotví řada plavidel, od obyčejných bárek až po luxusní jachty. Většinou na nich žijí tuláci a dobrodruzi plavící se po světě. Už několikrát se však stalo, že zde někteří zůstali kotvit několik let, jiní zůstali napořád. Nalákal je zdejší ležérní styl života, krásná příroda, teplo a samozřejmě také přívětiví a milí obyvatelé Cooktownu. Nedaleko zátoky se rozkládá krásný park s památníkem připomínajícím právě Cookovo osudové přistání. Místo zdobí socha tohoto mořeplavce. 

V parku je však vystaven také kanón, ke kterému se váže úsměvná historka. Dne 10. dubna roku 1885 požádali místní radní premiéra Queenslandu o dodání zbraní a munice pro případ ruské invaze na Cooktown. Jako důvod uvedli, že je město proti případným útočníkům zcela nechráněno a je třeba jej zabezpečit. Premiér sídlící v Brisbane jejich přání vyslyšel a nechal sem poslat 1 kanón odlitý roku 1808 ve skotském Carronu, 3 dělové koule, střelný prach, 2 flinty a jednoho důstojníka armády jejího veličenstva, který měl vše spravovat. Jestli si tehdejší premiér opravdu myslel, že by toto vybavení obyvatele Cooktownu ochránilo před invazí, nebo to byl z jeho strany pouhý žert, se můžeme dnes jen dohadovat.

V Cooktownu končí (nebo začíná) tzv. Bicentennial National Trail, což je značená turistická stezka táhnoucí se v délce 5330 kilometrů skrz Austrálii. Sleduje její východní pobřeží, místy se zaklikatí do vnitrozemí a za Velkým předělovým pohořím končí ve Victorii, v osadě s názvem Healesville. Na stezku se můžete vypravit pěšky, na kole nebo třeba na koni, záleží jen na vás. Autem ani jiným motorovým dopravním prostředkem na ni však nesmíte. Je jednou z nejdelších značených stezek na světě. Mezi Cooktownem a Bloomfieldem se rozprostírá národní park Blue Mountain National Park, který získal své jméno podle ohromných balvanů z černé žuly. Ty se vytvořily pod zemí asi před 260 miliony let a s postupující erozí se postupně vynořovaly na povrch. 

- jap -

Další články z Austrálie 
Canberra - tady mrakodrapy nehledejte 
Fremantle - bohatá historie a nádherné pláže 
Melbourne – sportovní areály 
Alice Springs, město obklopené pouští 
Ostrov Tasmánie - kde se rozkládá Van Diemenova země

Článek byl zobrazen 5 705 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Austrálie

Zájezdy do AustrálieZažijte autentickou Austrálii. Nabízíme profesionální servis bez kompromisů a osobní přístup. Zájezdy do Austrálie jsou naší dlouhodobou specializací.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Austrálie.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Austrálie. Najdete zde články, fotografie a nabídku poznávacích zájezdů k protinožcům.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA