Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Albany se stalo hlavní základnou velrybářů

Na jihozápadě státu Západní Austrálie se rozkládá téměř 30 tisícové město Albany. Jako první do něj v roce 1791 zavítal kapitán Vancouver, ale Britové se zde natrvalo usadili až roku 1826. Město po nějakou dobu sloužilo jako hlavní přístav zdejší kolonie, dnes je tento přístav centrem albanyského obchodu.

Až do roku 1979 byl ve městě povolen lov velryb, proto se Albany stalo hlavní základnou velrybářů. Během migrace se tito obří savci přibližují až těsně k pobřeží, a tak byly velryby pro zdejší rybáře velmi snadným úlovkem. V Albany se do dnešních dní podařilo zachovat řadu architektonických památek. Dominantou města je kostel St. John the Evangelist Anglican Church postavený v roce 1848. Jde o první anglikánskou modlitebnu, která byla v Západní Austrálii vysvěcena. Dnes je ztělesněním typického anglického venkovského kostela.


Autor: yaruman5

Další památkou je mariánská kaple Lady Chapel, která opatruje fragment oblouku pocházejícího z katedrály sv. Pavla v Londýně. Velká část barevného skla byla na počátku 19. století dovezena z Anglie. V blízkosti západního konce ulice Stirling Terrace je situováno několik starých budov, mezi nimi je i Residency Museum, které je částí někdejšího náborového střediska trestanců z 50. let 19. století. Muzeum podrobně seznamuje návštěvníky s dějinami Albany a také celého kraje. Náborové středisko a Old Gaol v současné době vystavují sbírku s názvem Albany Historical Society.


Foto: radnice    Autor: Ben

Pokud se vydáte do Duke Street narazíte na Patrick Taylor Cottage, která byla postavena ze dřeva australské akácie a lepenice ještě před rokem 1836. Jde tak bezpochyby o nejstarší stavbu v Albany. Na albanyském pobřeží si můžete prohlédnout působivou a plně vybavenou repliku lodě Amity, na které sem ze Sydney v roce 1826 připluli první osadníci. Jde o tzv. brigu, tedy středně velkou univerzální plachetnici, která měla široké spektrum využití.

Nedaleko Albany se nachází největší velrybářské muzeum na světě s názvem Whale World. Prohlídka muzea je možná jen s průvodcem, který vás seznámí se zpracováním velrybího masa nebo s tím, jak se z velryb získává tuk. Provede vás také kolem rozvalin velrybářské stanice na Cheyne Beach. Nejlepší je muzeum navštívit v období od července do října, kdy je velká pravděpodobnost, že uvidíte u pobřeží vyskakovat nad hladinu migrující velryby.

- jap -

Předchozí články z Austrálie:
Za klokany na Kangaroo Island
Lakefield National Park
Perth - ekonomický ráj Západní Austrálie
Národní park Ku-Ring-Gai
Velký bariérový útes - ohrožená chlouba Austrálie

Článek byl zobrazen 3 575 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Austrálie

Zájezdy do AustrálieZažijte autentickou Austrálii. Nabízíme profesionální servis bez kompromisů a osobní přístup. Zájezdy do Austrálie jsou naší dlouhodobou specializací.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Austrálie.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Austrálie. Najdete zde články, fotografie a nabídku poznávacích zájezdů k protinožcům.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA