Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Carnarvon National Park

V australském státě Queensland se nachází zhruba 220 národních parků. Jedním z nejznámějších je Carnarvon National Park s rozlohou 298 tisíc kilometrů čtverečních. Rozkládá se severozápadně od Brisbane a skládá se z několika částí protkaných turistickými stezkami.

Hlavní vchod do parku se nachází asi 250 km jižně od Emeraldu, který je nejvýznamnějším městem centrální vysočiny a zároveň střediskem těžby uhlí. Nejkrásnější a nejpřístupnější částí parku je 32 km dlouhý kaňon s názvem Carnarvon George. Kaňon lemovaný pískovcovými útesy a obklopený hustými eukalyptovými lesy vytvořila v minulosti řeka Carnarvon. Je tvořen bílými skalisky a skalními věžemi. Zajímavý je také faunou, která zde žije, vyskytují se zde totiž živočichové, kteří přečkali staletí vývoje.


Foto: Carnarvon George    Autor: Brian Yap

Území oplývá také jedinečným kulturním bohatstvím, které po sobě zanechali domorodé kmeny. Tři lokality s výskytem dědictví původních obyvatel jsou dokonce otevřeny pro veřejnost. Jedním z významných nalezišť domorodého umění v parku je mohutný skalní přístřešek Cathedral Cave vysoký přes 30 metrů. Lokalita známá pod názvem Art Gallery se pyšní otisky bumerangů, kamenných tomahavků a přívěsků z lastur. Všechny tyto předměty byly obkresleny okrovou barvou.


Foto: australská ikona, Ledňák obrovský   Autor: Ken Clifton

Jednou z nejnavštěvovanějších částí Carnarvon National Parku je Wards Canyon, kde najdete pozůstatky tropického deštného pralesa. Vyskytuje se zde například kapradina druhu Angiopteris evecta. Bujnou vegetaci zastoupenou kapradinami a všemožnými popínavými rostlinami naleznete také v Moss Garden. Všechny zástupce zdejší flóry udržuje při životě voda vyvěrající z puklin ve skalních stěnách. Atraktivní je také skalní převis Amphitheater, který se může pochlubit skvělou ozvěnou. Jeho strmé stěny jsou dílem dešťové vody. Pokud se chcete pokochat nádherným výhledem na park při východu nebo západu slunce, vydejte se na vrchol Boolimba Bluff.

Ubytování v národním parku je možné v chatkách nebo v některém z několika kempů. Musíte však mít dopředu rezervované místo a kempinkové povolení.

- jap -

Předchozí články z Austrálie:
Nekonečné pláže Fraserova ostrova
Gosford
Rockhampton
Port Lincoln
Kakadu National Park

Článek byl zobrazen 4 104 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Austrálie

Zájezdy do AustrálieZažijte autentickou Austrálii. Nabízíme profesionální servis bez kompromisů a osobní přístup. Zájezdy do Austrálie jsou naší dlouhodobou specializací.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Austrálie.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Austrálie. Najdete zde články, fotografie a nabídku poznávacích zájezdů k protinožcům.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA