Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Lakefield National Park

Lakefield National Park je se svou rozlohou 1 300 000 kilometrů čtverečních druhým největším národním parkem v australském státě Queensland. Krajina parku je velmi rozmanitá, nachází se zde plno vodních toků, jezer, lužních lesů, bažin, mangrovníků, plání a pobřežních rovin. Vznikl zde unikátní mokřadní ekosystém.

Přístup do parku je možný z městečka Cooktown, kde žijí asi 2000 obyvatel. V minulosti bylo první bělošskou osadou v Austrálii a zlatokopeckým městem. Své jméno nese po mořeplavci a objeviteli Jamesi Cookovi, který v oblasti v roce 1770 svou lodí Endeavour narazil na korálový útes a byl nucen zde strávit 6 týdnů. Do Národního parku Lakefield se dostanete po prašné cestě terénními auty, pokud tedy není zrovna období dešťů – to se zdejší silnice proměňují v bahnité pasti. Období dešťů trvá od prosince do dubna, v té době se řeky rozvodňují a park je tak z velké části nepřístupný.

Oblast hojně vyhledávají rybáři, kteří využívají hojnosti ryb ve zdejších tropických vodách. Je však nutné mít se na pozoru před krokodýly, kteří se zde vyskytují v poměrně hojném počtu. Rybaření v této oblasti tak mnozí považují za adrenalinový sport. Také koupání ve zdejších vodách nebo plavba na loďkách se nedoporučuje. Krokodýli mohou dosahovat až šesti metrů a narazit na ně můžete téměř kdekoliv. Přespávání se tak doporučuje jedině v kempech, povolení pro přenocování obdržíte od správce parku.


Autor: David Robertson

Lakefield National Park je doslova rájem ornitologů. V jeho středu nalezlo útočiště mnoho ptačích druhů, jako například jeřáb australský, potápky, husy, černokrcí čápi jabiru nebo volavky, které můžete pozorovat dokonce při námluvách, což je nezapomenutelný zážitek. Mimo krokodýlů najdete v parku také želvy lovící malé rybky a krevety. Narazit můžete také na nebojácné malé klokany wallaby, kteří obývají rozlehlé louky. Také se zde vyskytuje nepřeberné množství druhů ještěrek, z nichž nejznámější jsou gekoni. Pro krajinu národního parku jsou rovněž typická všudypřítomná termití hnízda.

Jezera a laguny jsou poseta nádherně kvetoucími vodními rostlinami. Najdete zde krásné lotosy a lekníny, které dávají vodním plochám jméno – najdete zde například Red lily lagoon nebo Yellow lily lagoon. Bažiny a mokřady ve spojitosti s vysokou vlhkostí vzduchu a teplotami okolo 30 stupňů Celsia vytváří ideální podmínky pro líhnutí komárů. Těch jsou zde opravdu mraky a navíc přenášejí malárii, proto je nutné v této části země pojídat antimalarika.

Území dnešního Národního parku Lakefield od nepaměti obývali domorodci různých australských kmenů, kteří hovořili nejméně sedmi různými jazyky. V roce 1870 pak byla tato oblast osídlena bělochy, což mělo za následek, že se počet původních obyvatel začal velmi rychle snižovat. Nejbližší civilizací, kterou můžete při cestě z národního parku navštívit, je typické vnitrozemské město Laura, založené roku 1879. Nachází se v místě, kde poloostrov York přechází v pevninu.

V 19. století končila v Lauře železnice, která sem každoročně dopravovala na 20 tisíc lidí, přijíždějících za vidinou rychlého zbohatnutí. V blízkosti řeky Palmer bylo totiž objeveno zlato, což vyvolalo doslova australskou zlatou horečku. Posléze upadlo městečko v zapomnění a většina lidí se odstěhovala. Až v roce 1959 zájem o tuto oblast opět vzrostl, když zde byly objeveny lokality s domorodým uměním. Za pozornost stojí hlavně „galerie obrovských koní“, v níž můžete obdivovat rozměrné malby těchto zvířat. Malby jsou patrně dokladem příchodu prvních evropských osadníků, kteří s sebou tehdy přivezli i koně.

Zdejší rozlehlé louky byly také jako stvořené pro pastvu a tak zde vznikla první dobytčí farma. Již v roce 1894 produkovala farma 8000 krav na bifteky ročně.  V držení potomků zakladatele farmy, irského přistěhovalce Ferguse O'Beirnea, byla až do roku 1925, kdy ji odkoupila rodina Groganů. Nakonec byla v roce 1978 dobytkářská farma odkoupena queenslandskou vládou za účelem zahrnutí do národního parku. V Lauře dnes mají nově zpevněnou silnici, u které uvidíte pouze koloniál, hospodu a několik domů.

- jap -

Předchozí články z Austrálie:
Perth - ekonomický ráj Západní Austrálie
Národní park Ku-Ring-Gai
Velký bariérový útes - ohrožená chlouba Austrálie
Cairns - brána australského severu
Austrálie

Článek byl zobrazen 6 819 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Austrálie

Zájezdy do AustrálieZažijte autentickou Austrálii. Nabízíme profesionální servis bez kompromisů a osobní přístup. Zájezdy do Austrálie jsou naší dlouhodobou specializací.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Austrálie.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Austrálie. Najdete zde články, fotografie a nabídku poznávacích zájezdů k protinožcům.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA