Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Mudgee, město vína a zlata

Několik hodin jízdy od Sydney se v Novém Jižním Walesu rozkládá 8 a půl tisícové městečko Mudgee, které je plné nádherných zahrad a velkolepých domů. O mnohé z nich pečuje dokonce památkový ústav.

Město leží na březích řeky Cudgegong. V místech, kde se rozkládá dnešní Mudgee, se jako první usadil William Lawson, který v jeho okolí roku 1821 objevil rozlehlé pastviny. V roce 1824 měl již architekt Robert Hoddle vypracován plán na výstavbu města. Návrh s pravoúhlou sítí ulic se setkal s takovým úspěchem, že jej nakonec architekt použil ještě i o 14 let později, při výstavbě Melbourne.

Mudgee se dnes může pochlubit několika historickými objekty, jako je třeba Regent Theatre v Church Street. Dále jsou zde k vidění četné kostely, banky a veřejné budovy, z nichž ty nejkrásnější najdete v Market Street. Zajímavé je taktéž železniční nádraží a nově zrekonstruovaný West End Hotel, kde v současnosti sídlí vynikající Colonial Inn Museum.


Autor: Des Paroz

Okolí Mudgee se proslavilo vinicemi a vinařskými slavnostmi, jako je například Mudgee Wine Festival, který se koná každoročně v září. Zdejší kraj je známý také díky různým lahůdkám, jako jsou například sladkovodní raci yamy, pstruzi, jehněčí maso, broskve a chřest. Jednomu farmáři z Mudgee se dokonce podařilo vypěstovat nový druh ovoce, jakéhosi křížence broskve se švestkou.


Autor: Roger Allison-Jones

V 50. a 60. letech 19. století bylo jižně od Mudgee objeveno zlato, což odstartovalo zlatou horečku v tomto kraji. Lidé sem přijížděli s vidinou rychlého zbohatnutí. Ve vesnicích nedaleko Mudgee žilo v té době okolo 20 tisíc zlatokopů. Poté, co zlatá horečka opadla, tito lidé vesnice opustili a stala se z nich města duchů. V současnosti jsou tato místa zařazena mezi historické lokality. Rýžování zlata dnes patří jen mezi oblíbené aktivity turistů.

- jap -

Předchozí články z Austrálie:
Ceduna
Dubbo
Port Arthur
Gibraltar Range National Park
Albany

Článek byl zobrazen 3 016 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Austrálie

Zájezdy do AustrálieZažijte autentickou Austrálii. Nabízíme profesionální servis bez kompromisů a osobní přístup. Zájezdy do Austrálie jsou naší dlouhodobou specializací.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Austrálie.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Austrálie. Najdete zde články, fotografie a nabídku poznávacích zájezdů k protinožcům.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA