Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Port Arthur - bývalá trestanecká kolonie a věznice

Na jihovýchodě Tasmánie se na poloostrově Tasman Peninsula rozkládá jedno z nejznámějších historických míst Austrálie. Je jím bývalá trestanecká kolonie a věznice s názvem Port Arthur. Právě sem byli v minulosti deportováni ti nejtěžší zločinci, z nichž mnozí byli odsouzeni na smrt.

Celý ostrov Tasmánie, který je součástí Austrálie, byl v dobách prvního osídlení Brity trestaneckou kolonií. Samotný Port Arthur byl roku 1830 založen jako dřevařský závod a trestanecká osada pro nenapravitelné zločince. Většina z nich sem byla přivážena z Nového Jižního Walesu. I když přísun vězňů z australské pevniny byl v roce 1853 ukončen, věznice zůstala v provozu až do roku 1877. Port Arthur byl pokládán za nejhorší věznici svého druhu a za dobu jeho existence jím prošlo na 12 tisíc trestanců. Panovala zde přísná disciplína a drsné podmínky a útěk ze zdejšího zajetí byl prakticky nemožný.


Autor: Paradoxiko Beck

Když už se některému trestanci podařilo utéct z objektu, byl stejně nakonec roztrhán cvičenými psy nebo jej při pokusu o útěk z ostrova sežrali žraloci. Pokud byl někdo živý chycen na útěku, čekal ho trest v podobě pobytu ve vzorové káznici. Tato budova byla oddělená od hlavní budovy a delikventi v ní museli snášet smyslová omezení a extrémní izolaci. Celkem se zde nacházelo padesát samotek, kde vězni přežívali v tichu a anonymitě. Místo jména byli totiž oslovováni číslem. Tyto metody měly zaručit morální nápravu jedinců. Vzorová káznice byla postavena po vzoru londýnského žaláře Pentonville Prison v roce 1849.

V letech 1979 až 1986 byl areál věznice o rozloze 40 hektarů podroben renovaci. V současnosti patří k nejnavštěvovanějším turistickým atrakcím Tasmánie. Kromě samotné věznice zde najdete také nemocnici, kostel, ubytovny zaměstnanců a prohlédnout si můžete pozůstatky řady dalších budov. Areál věznice dnes působí jako jakýsi skanzen, je profesionálně udržován a vypadá opravdu velmi působivě.


Autor: mrpbps

Najdete zde veliké muzeum věnované historii Port Arthuru, které vám velmi osobitým způsobem osvětlí životy a osudy trestanců. Každý návštěvník prochází muzeem jako jeden z trestanců a velmi věrně tak prožívá osud daného nešťastníka. Při prohlídce areálu narazíte na hlavní budovu věznice, která byla postavena v roce 1844 a ve své době byla údajně největší v celé Austrálii. Původně sloužila jako obilní mlýn, ale v 50. letech 19. století byla předělána na káznici. V jejích celách mohlo být uvězněno celkem 500 lidí. Nedaleko hlavní budovy se tyčí strážní věž z roku 1835, která měla zamezit útěkům a vykrádání Commisariat Store.

Jedním z prvních domů v Port Arthuru byl Commandant´s House. Po rekonstrukci byl zařízen ve stylu raného 19. století. Na prostranství za domem se nacházela řada plochých upevněných prken, kterým se říkalo Semaphore. Z nich se totiž daly sestavovat různé vzorce a posílat tak zprávy do 100 km vzdáleného Hobartu a na druhou stranu poloostrova Tasman Peninsula. Dominantní stavbou Port Arthuru byl kostel pocházející z roku 1836, který však nebyl nikdy vysvěcen, sloužil totiž všem vyznáním. V roce 1884 jej značně poničil požár, ale naštěstí se alespoň jeho ruiny podařilo zachovat dodnes. Vedle kostela stojí Government Cottage z roku 1853, kde během svých návštěv pobývali vysocí hodnostáři a vládní úředníci. Trentham Cottage zase vlastnila rodina Trenthamových, která obývala Port Arthur po uzavření věznice. Stavba prošla renovací a její interiér tak vyniká zařízením z počátku 19. století.


Autor: Grant Williamson

Součástí Port Arthuru byla samozřejmě také nemocnice postavená v roce 1842 ze živcového pískovce. Nemocnice měla čtyři oddělení a na každém bylo 18 postelí. V suterénu se nacházela kuchyň s vlastní troubou a také márnice. Pro chudé trestance byla určena jídelna Paupers´ Mess. V areálu nechyběl ani ústav pro duševně choré, například v roce 1872 do něj byla umístěna více než stovka mentálně postižených či senilních trestanců. Poté, co byla trestanecká osada zrušena, se blázinec stal městskou radnicí a v současnosti funguje jako muzeum a kavárna.

Odvážnější turisté se mohou vydat na zajímavou noční prohlídku věznice. Když se setmí, ožívají zde údajně duchové tehdejších zločinců. Přestože se brány Port Arthuru zavřely již před tolika lety, svou nechvalnou pověst si místo zachovalo dodnes. Mnozí Tasmánci se dokonce stydí, že bylo tak hrozné místo plné nenávisti a násilí postaveno na jejich ostrově. Turisté jej však považují za skvělé místo na jednodenní výlet. Návštěvu Port Arthuru je navíc možné spojit s prohlídkou nedalekého ostrova Isle of Dead, tedy Ostrova mrtvých. Právě na něm byli pohřbíváni vězni, kteří těžké podmínky, jež ve vězení panovaly, nepřežili.

- jap -

Předchozí články z Austrálie:
Gibraltar Range National Park
Albany
Za klokany na Kangaroo Island
Lakefield National Park
Perth - ekonomický ráj Západní Austrálie

Článek byl zobrazen 10 439 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Austrálie

Zájezdy do AustrálieZažijte autentickou Austrálii. Nabízíme profesionální servis bez kompromisů a osobní přístup. Zájezdy do Austrálie jsou naší dlouhodobou specializací.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Austrálie.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Austrálie. Najdete zde články, fotografie a nabídku poznávacích zájezdů k protinožcům.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA