Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Wineglass Bay patří mezi 10 nejhezčích pláží světa

Jedním z nejnavštěvovanějších národních parků Tasmánie je Freycinet National Park rozkládající se na poloostrově Freycinet na východním pobřeží tohoto jedinečného australského ostrova. Obliba národního parku je dána jeho nádhernou nedotčenou přírodou. Mezi největší lákadla však patří pláž Wineglass Bay, která je jednou z deseti nejkrásnějších pláží světa.

Tasmánie, která se nachází asi 240 kilometrů od jižního pobřeží australského spolkového státu Victoria, je ostrovem pyšnícím se obrovským přírodním bohatstvím. Téměř 40% povrchu Tasmánie pokrývají přírodní rezervace, národní parky a najdeme zde taktéž spoustu míst, která byla zapsána na Seznam světového dědictví UNESCO. Jedním z nejoblíbenějších národních parků je Freycinet rozkládající se na stejnojmenném poloostrově, který nese jméno po francouzském mořeplavci jménem Louis de Freycinet (1779 – 1841). Národní park Freycinet zaujímá východní cíp poloostrova, který je lemován nádhernými plážemi.

Pohádkově krásná pláž

Nejnavštěvovanějším místem parku je zátoka Wineglass Bay s dlouhou obloukovitou pláží tvořenou jemným nažloutlým pískem. Jak její název napovídá, zátoka svým tvarem při pohledu z výšky připomíná skleničku od vína. Místo vína je však sklenička naplněna průzračně čistou, azurově modrou vodou Tasmanova moře. Pláž ve Wineglass Bay se umístila na sedmém místě v žebříčku nejkrásnějších pláží světa. Kromě nádherné přírody přitahuje toto místo také tichem, které zde panuje – autem se sem totiž nedostanete, pláž je dostupná pouze pěšky a cesta k ní zabere asi půl hodinku chůze. Kdo chce, může se vydat ještě delší cestou Isthmus Track, která je dlouhá 11 kilometrů a vede poměrně kopcovitým terénem. Od parkoviště Freycinet Drive stoupá nejdříve do kopce, protože je třeba zdolat vnitrozemskou hradbu hor, abychom se dostali na opačnou stranu poloostrova, kde se Wineglass Bay nachází.

Wineglass Bay, Tasmánie, Austrálie
Foto: pohled shora na pláž

Pohled shora bere dech

Cestou k zátoce míjíme vyhlídku Wineglass Bay Lookout, odkud se naskýtá jedinečný výhled do kraje. Vyhlídka je však dosti frekventovaná, protože je jedním z nejlepších míst, odkud je možné si celou pláž vyfotit. Mnoho lidí dojde jen k vyhlídce a k pláži samotné již neschází. Moře, které pláž omývá, je po většinu roku dosti studené (okolo 18 stupňů Celsia) a tak se v něm koupe většinou jen pár otužilců. Nejteplejší voda bývá až na konci léta. Wineglass Bay je tak jako stvořená spíše jen pro plážové povaleče a chytače bronzu. Někteří turisté si také pronajímají kajaky, což je asi nejlepší způsob, jak poznat krásy zdejšího pobřeží. Hladina v zátoce bývá obvykle naprosto klidná.

Ještě krásnější Hazards Beach?

Pokud půjdete po trase Isthmus Track dále, projdete nejužší místo poloostrova, kde se rozkládá mělké jezero s názvem Hazards Lagoon. Na druhé straně poloostrova se táhne pláž Hazards Beach, která je lemována nádhernými skalami a žulovými štíty pohoří Hazards Mountain Range. Mnoho lidí o ní neví, ale kdo ji navštíví, tak tvrdí, že je údajně ještě krásnější než samotná Wineglass Bay.

Kde rostou unikátní „bonsaje“

Kopce v okolí pláže jsou skutečně nádherné, všude jsou k vidění skály a do oranžova zbarvené balvany. Kopce jsou porostlé eukalypty a sem tam je doplní i borovice a další stromy. Mezi zajímavé zástupce místní flóry patří strom zvaný grass tree, tedy travní strom. Vypadá jako suchý pařez zakončený velkým travnatým drnem. Tyto stromy dosahují výšky okolo jednoho metru a jde o nejpomaleji rostoucí rostliny vůbec. Ročně stromy povyrostou o pouhý jeden milimetr. Grass tree jsou považovány za nejstarší stromy v národním parku Freycinet National Park.

Wineglass Bay, Tasmánie, Austrálie
Foto: Wineglass Bay

Tasmánský poklad

Národní park Freycinet patří mezi nejkrásnější zákoutí Tasmánie. Byl vyhlášen již v roce 1916 a společně s Národním parkem Mount Field je tak nejstarším tasmánským národním parkem. Pobyt v této oblasti si užijí jak zamilované páry, vyznavači pasivního odpočinku, tak i aktivní turisté. Krajina Národního parku Freycinet je pak jako stvořená pro cyklistiku, horolezectví a pěší turistiku. Park je protkán množstvím turistických stezek, které vedou skrze vnitrozemí poloostrova, přes místní kopce, kolem lagun a mysů až na pobřeží. Na své si zde přijdou milovníci přírody, kteří mohou v blízkosti pobřeží pozorovat delfíny, velryby, mořské orly, černé labutě a ve vnitrozemí narazit na australského klokana či tasmánského čerta, správně tedy ďábla medvědovitého (Sarcophilus harrisii) – největšího žijícího dravého vačnatce. Freycinet National Park má svým návštěvníkům rozhodně co nabídnout. Zátoka Wineglass Bay je jen jakousi třešničkou na pomyslném dortu.

- jap -

Další články z Austrálie:
Tři sestry ukryté v Modrých horách
Cooktown, místo kde přistál James Cook
Canberra - tady mrakodrapy nehledejte
Fremantle - bohatá historie a nádherné pláže
Melbourne – sportovní areály

Článek byl zobrazen 8 091 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Austrálie

Zájezdy do AustrálieZažijte autentickou Austrálii. Nabízíme profesionální servis bez kompromisů a osobní přístup. Zájezdy do Austrálie jsou naší dlouhodobou specializací.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Austrálie.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Austrálie. Najdete zde články, fotografie a nabídku poznávacích zájezdů k protinožcům.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA