Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Kakadu National Park

V australském Severním Teritoriu se rozkládá rozlehlý Kakadu National Park, který je jedním z přírodních divů tohoto jedinečného kontinentu. Setkáte se zde s exotickou přírodou, neobyčejným kulturním bohatstvím a nejstarší žijící lidskou rasou – s Aboriginy. Také proto se park ocitl na seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Národní park Kakadu se rozkládá na ploše 19 757 km2, na severním konci Austrálie, v části zvané Top End. Tato oblast byla po 40 tisíc let obývána australskými domorodci, tzv. Aboriginy, kteří zde po sobě zanechali obrovské galerie domorodého skalního umění. V současné době se tito lidé podílí na ochraně a správě parku. Jejich život je dnes však již značně ovlivněn civilizací a staré tradice tak postupně upadají v zapomnění. Mnoho černých Austrálců však pracuje v parku jako průvodci a jsou ochotni se o nevšední a hluboké znalosti krajiny i historie podělit s návštěvníky.


Autor: digitalreflections

Tento kraj je plný kontrastů a patří k nejpůsobivějším oblastem v Austrálii. Národní park je tvořen rozmanitou krajinou – kamennými plošinami, skalními oblastmi, stolovými horami, příkrými červenými srázy, vodopády, stojatými vodami, klikatícími se řekami, záplavovými oblastmi i pobřežními nížinami. Do parku spadá cele úvodí řeky South Alligator River, která je domovem pro tisíce rostlinných a živočišných druhů.

V této oblasti panují pouze dvě roční období – období sucha a období dešťů. Období sucha je od května do října, právě v tuto dobu je nejvhodnější doba pro návštěvu parku. Během období dešťů, jež panuje od prosince do dubna, totiž spadne až 90% ročních srážek. Téměř každý den tak vydatně prší a hladina zdejších řek stoupne až o několik metrů. Řeky se vylévají ze svých koryt a zaplavují rozsáhlé oblasti, čímž se vytvářejí mokřiny. Některé části parku jsou v období dešťů úplně uzavřeny.


Autor: Pierre Roudier

Národní park Kakadu je biologicky nejpestřejší částí australského světadílu. Žije zde 117 druhů plazů, 60 druhů savců, 274 druhů ptactva, 10 tisíce druhů hmyzu a na 1700 druhů rostlin. Kakadu je domovem pro třetinu všech druhů ptáků žijících v Austrálii a zhruba 10% ptáků se údajně vyskytuje jen zde. Nejpočetnější jsou husovci strakatí, jichž zde žijí cca 3 miliony, tj. přibližně 60% světové populace. Zdejší mokřiny jsou pak rájem pro vodní ptactvo. Největší zastoupení zde mají asi divoké husy, pelikáni a volavky. Mimo ně však potkáte i černokrké čápy jabiru, překrásné ledňáčky, jacany (malé ptáčky běhající po listech vodních rostlin), kanata, orly a samozřejmě hejna překrásného papouška Kakadu, po kterém byl celý park pojmenován.

Typickým tvorem obývající národní park je agama límcová podobající se malému zuřícímu drakovi. Kakadu se však proslavilo především výskytem volně žijících krokodýlů. Vyskytují se zde dva druhy, sladkovodní a mořský. Právě krokodýl mořský je nechvalně proslulý svou agresivitou, je velmi útočný a nedělá mu problém zabít člověka. Obývá zdejší brakické vody, ale byl viděn i v moři, dorůstá délky 3 – 7 metrů a může vážit až jednu tunu. V 60. letech 20. století byl téměř vyhuben pro svou cennou kůži, dnes je chráněn a jeho stavy se rychle obnovují. Top End je oblastí s nejhustší koncentrací krokodýla mořského na světě. Sladkovodní krokodýli Johnsonovi jsou oproti krokodýlům mořským méně útoční, dorůstají do délky necelých dvou metrů a mají úzké čelisti uzpůsobené k lovu ryb. Oba druhy se vyskytují v celé oblasti parku, a proto často narazíte na nápisy zakazující vstup do vody a blízkosti říčních břehů. Kromě krokodýlů žije v parku ještě přes sto dalších druhů plazů, včetně překrásných a vzácných varanů či australského draka.


Autor: Lost In Australia

Na mnoha místech v Národním parku Kakadu byly ve skalách objeveny domorodé kresby. Nejstarší z nich pochází dokonce až z doby ledové. Aboriginové nejčastěji na skalách vyobrazovali své zdařilé úlovky. Některá ze spodobněných zvířat již byla vyhubena, nenávratně z Austrálie zmizel například vačnatec ďábel medvědovitý. S uměním domorodých Austrálců se můžete pokochat zejména v lokalitě Ubirr Rock nebo Nourlangie Rock. Skála Ubirr Rock je protkána mnoha galeriemi maleb, které vznikly před více než 20 tisíci lety. Řadí se proto k nejkrásnějším lokalitám domorodého skalního umění v celém Severním teritoriu. Mnoho maleb zachycuje zvěř tzv. rentgenovým stylem, který znázorňuje vnitřní i vnější stavbu těla.

Nourlangie Rock je Aboriginy považována za domov Mytického blesku. Zdejší kresby jsou jednoduché, většinou okrové, černé nebo bílé. Zobrazují lidi, klokany, želvy a další zvířata. Také zde je patrný rentgenový styl, na němž jsou zobrazeny kosti a některé důležité vnitřní orgány jednotlivých živočichů. Pár kilometrů od Nourlangie se nachází oblast zvaná Yellow Water. Právě zde se můžete seznámit s rozmanitou faunou a flórou parku. Vyhlídková plavba bažinami vám odhalí park v celé jeho kráse. Za návštěvu stojí také vodopády Gunlom Falls, které se nachází v sušším a méně navštěvovaném jižním cípu parku. Podle domorodé legendy spí ve zdejším jezírku pod vodopádem Duhový had Borlung. Další vodopády Twin Falls jsou přístupné pouze terénním autem a člunem. Po letních deštích se jejich voda řítí přes okraj vysoké plošiny do hlubokých jezer.


Autor: Pierre Roudier

Hlavním turistickým střediskem je Bowali Visitor´s Centre, kde vás jistě upoutá vynikající expozice popisující zdejší faunu, domorodou kulturu, geologické složení a stavbu parku. Součástí Národního parku Kakadu je také oblast Ranger Uranium Mine, kde se nachází obrovský uranový důl. Domorodci oblast kvůli vysokému stupni radioaktivity v ovzduší nazývali „krajem nemocí“. Ubytování je možní hledat ve městečku Jabiru nebo Oenpelli, které leží hned za hranicemi parku.

Z vnitrozemí Austrálie vede do národního parku jediná přístupová cesta Stuart Highway, protínající celý kontinent od jihu k severu. Cesta kopíruje trasu Velké severní výzkumné expedice, která v roce 1862 jako první našla schůdnou cestu z Adelaide až k Indickému oceánu. V současnosti je Stuart Highway hlavní tepnou protínající vnitrozemí, proto je hojně využívaná nejen obchodníky a přepravci, ale také turisty.

- jap -

Předchozí články z Austrálie:
Mudgee
Ceduna
Dubbo
Port Arthur
Gibraltar Range National Park

Článek byl zobrazen 13 882 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Austrálie

Zájezdy do AustrálieZažijte autentickou Austrálii. Nabízíme profesionální servis bez kompromisů a osobní přístup. Zájezdy do Austrálie jsou naší dlouhodobou specializací.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Austrálie.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Austrálie. Najdete zde články, fotografie a nabídku poznávacích zájezdů k protinožcům.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA