Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Rockhampton, hlavní město chovu skotu

Ve střední části australského Queenslandu se rozkládá téměř 70 tisícové město Rockhampton, které je označováno za hlavní město chovu skotu v zemi. Není se tak čemu divit, že vás na každém rohu vítá socha krávy. Město leží ve vnitrozemí, na březích řeky Fitzroy a je administrativním a obchodním centrem oblasti. Rockhampton protíná obratník Kozoroha.

Dějiny Rockhamptonu sahají do roku 1854 a dodnes vyniká mnoha zrestaurovanými budovami z 19. století. Hlavní ulicí je Quay Street vinoucí se podél toku řeky, která je lemovaná vzrostlými stromy. Ulice dnes spadá pod ochranu památkového ústavu. Ve městě můžete obdivovat řadu zajímavých staveb, opravdovým klenotem je však pískovcový Customs House s půlkruhovým portikem a měděnou kupolí.


Foto: katedrála v Rockhamptonu   Autor: Paula Funnell

Největší atrakcí Rockhamptonu je však Botanická zahrada založená v roce 1869, která se může pochlubit krásnou kolekcí tropických rostlin a množstvím dalších rostlinných druhů pocházejících ze všech možných koutů planety. Kdo má zájem, může se v areálu Botanické zahrady dokonce i ubytovat. Na místě původního domorodého shromaždiště dnes stojí Aboriginal Dreamtime Cultural Centre, které je majetkem místních domorodců, jež místo také spravují. Díky nápaditým expozicím zde můžete nahlédnout do jejich života a kultury. Centrum je otevřeno od pondělí do pátku od 10 do 15:30 hodin.

Pokud se vydáte asi 38 kilometrů směrem na jihozápad od Rockhamptonu, dorazíte k památkově chráněnému dolu Mount Morgan. Původně šlo o zlatý, později měděný povrchový důl. Zaujímá rozlohu 2 kilometry čtvereční a v provozu byl dlouhých sto let. Ložiska vzácných nerostů se vyčerpala v roce 1981, ale do té doby byl Mount Morgan jedním z nejdůležitějších zdrojů ekonomických zisků Queenslandu.


Foto: botanická zahrada   Autor: Yogi Nema

Za návštěvu stojí také Národní park Mount Etna, který se rozkládá ve vzdálenosti 25 km na sever od Rockhamptonu. Park je unikátní svými krasovými jeskyněmi, jež byly objeveny v 80. letech 19. století.  Dostanete se k nim z Olsen´s Capricorn Caverns a Camoo Caves. Jeskyně jsou jedinečné výskytem tzv. jeskynního korálu. Jde vlastně o vápencem obalené kořeny stromů, které si dokázaly prorazit cestu skrz tvrdou skálu. V jeskyních žije dokonce ohrožená megaderma australská, což je jediný masožravý netopýr v Austrálii a jeden z největších netopýrů na světě. Délka těla dosahuje asi 15 cm a v rozpětí živočich měří přes 45 cm. Loví zejména malé obratlovce, savce, ptáky a žáby.

Asi 40 kilometrů severovýchodně od města pak můžete narazit ještě na ohromující písečné pláže v oblasti Yeppoonu a Emu Parku. Pokud byste měli zájem, můžete se z Rockhamptonu vydat na lodní výlet ke Great Keppel Islandu, který je součástí Velkého bariérového útesu.

- jap -

Předchozí články z Austrálie:
Port Lincoln
Kakadu National Park
Mudgee
Ceduna
Dubbo

Článek byl zobrazen 3 808 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Austrálie

Zájezdy do AustrálieZažijte autentickou Austrálii. Nabízíme profesionální servis bez kompromisů a osobní přístup. Zájezdy do Austrálie jsou naší dlouhodobou specializací.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Austrálie.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Austrálie. Najdete zde články, fotografie a nabídku poznávacích zájezdů k protinožcům.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA