Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Tři sestry ukryté v Modrých horách

Součástí australského Velkého předělového pohoří jsou Modré hory, které byly pojmenovány podle charakteristického modrého oparu, do něhož jsou téměř neustále zahaleny. Tento opar vzniká vypařováním olejů z listů eukalyptu. Modré hory tak kromě spousty přírodních krás lákají i na svěží provoněný vzduch.

Rozlehlé Modré hory neboli Blue Mountains se nachází přibližně 100 km západně od Sydney. Krajina se v této oblasti vyvíjela více než 250 milionů let a postupně byla zanášena usazeninami. Ty později erodovaly a odhalily holé útesy a kaňony. Modré hory jsou tvořeny vápencem, jemnozrnným pískovcem i jílovitými břidlicemi. Toto mohutné pohoří je oblastí nezvyklých přírodních krás, na mnoha místech je rozerváno propastmi, kaňony, soutěskami a roklinami. Ukrývá také nádherné jeskyně, útesy, skalní věže i rozmanitou faunu a flóru. Nejvyšším vrcholem je Birds Rock dosahující nadmořské výšky 1180 metrů. Modré hory jsou porostlé vzácnými druhy eukalyptů, z jejichž listů se vypařují nestabilní oleje a ty způsobují charakteristický modrý nádech, jenž je během horkých dní zahaluje a díky němuž toto pohoří rozeznáte od všech ostatních. 

Modré Hory (Blue Mountain)
Foto: Tři sestry, Modré Hory (Blue Mountain)

Domorodci tuto oblast obývají již 14 tisíc let. Pro bílé osadníky však tento náročný rozeklaný terén představoval nepřekonatelnou překážku. Mnoho přistěhovalců bylo přesvědčeno, že se za hřebenem Modrých hor rozprostírají nekonečné pláně, které jsou jako stvořené pro pasení dobytka a pěstování nejrůznějších plodin. Pokusy o překročení pohoří však často končily nezdarem. Jako první cizinci se o to pokusili v roce 1789 kapitán Teunch a poručík Dawes avšak neúspěšně. Teprve v roce 1813 se tři farmáři – Gregory Blaxland, William Lawson a William Charles Wentworth připravili na svou misi o něco pečlivěji než jejich předchůdci a to se jim vyplatilo. Vydali se po hřebeni mezi řekami Grose a Cox až došli na západní stranu Modrých hor. O tři roky později začalo docházet k osidlování krajiny.

Postupem času došlo i na výstavbu silnic, vznikla železnice a hory se tak začaly proměňovat v atraktivní turistický cíl. Netrvalo dlouho a vyrostla zde četná rekreační střediska a venkovská sídla. Od roku 1959 jsou Modré hory národním parkem Blue Mountain National Park, který se rozkládá na ploše 2 482 km čtverečních.  Vyhlášením národního parku byla zajištěna ochrana rozlehlých ploch zdejší panenské přírody. V Modrých horách se vyskytuje řada ojedinělých rostlinných a živočišných druhů, jako je například pták lyrochvost s vějířovitým chvostem, které je možné rozeznat podle vysokých tónů. V lesních porostech se ukrývá poměrně plachý kusu liščí. Ze stromů je zajímavá Doryphora sassafras posetá drobnými bílými kvítky. V roce 2000 bylo pohoří zapsáno také na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Za turistická centra národního parku Blue Mountain National Park jsou považována městečka Katoomba, Springwood, Blackheat a Leura. Katoomba je poměrně rušným rekreačním střediskem a skvělou základnou pro výlety do okolí. Městečko si udržuje svůj půvab ze 70. let 19. století, najdete zde působivé penziony a stylové kavárny obložené tmavým dřevem a zrcadly. Asi pět minut jízdy z Katoomby se nachází jedna z nejoblíbenějších atrakcí této oblasti - Echo Point, odkud se naskýtá nádherný výhled na impozantní skalní útvar zvaný Tři sestry (Three Sisters). Skalních věží bylo původně sedm, ale dlouholetým zvětráváním se ostatní čtyři útvary již rozpadly. Pro domorodé obyvatelstvo mají tyto skály velký význam, podle legendy jde skutečně o zkamenělé tři sestry, které jejich otec takto uvěznil, aby je ochránil před mytickou bytostí „bunyip“. K tomuto skalnímu útvaru je možné se dostat po stezce, která končí u Giant Staircase, což je obří schodiště vytesané do skály. Za ním se pak rozprostírá Leura Forest, který je ukázkou fauny a flóry deštného lesa subtropického pásma. Pokud si chcete užít pohled na klidné údolí, kterému dominují Tři sestry, je dobré se vypravit na Malaita Point vzdálený asi dvacet minut chůze. 

Modré Hory (Blue Mountain)

Z Katoomby je možné se vydat lanovkou Scenic Skyway na adrenalinovou jízdu nad Modré hory. Během jízdy se ocitnete ve výšce 205 metrů nad údolím. Zajímavá je také jízda nejstrmější vyhlídkovou železnicí světa, Scenic Railway. Tu se podařilo dochovat z 80. let 19. století a dodnes je schopna provozu. Původně tato unikátní železniční stavba vedoucí ze Sydney dopravovala horníky k nalezištím uhlí v údolí, dnes je velkou turistickou atrakcí. Za rok jízdu tímto vlakem absolvuje přes 400 tisíc lidí.

Městečko Leura nacházející se u silnice Great Western Highway se pyšní architekturou ve stylu art deco a mnoha pečlivě udržovanými anglickými zahradami. Během návštěvy budete mít pocit, jako byste se ocitli v elegantních 20. létech minulého století. Hlavní silnici lemují galerie, kavárny, obchody a luxusní restaurace. Asi 6 kilometrů od Leury se nachází krásný Everglades House postavený rovněž ve stylu art deco a obklopený zahradami z 30. let 20. století. Z Leury je možné se po silnici Cliff Drive vydat na vyhlídku Sublime Point, kde se před vámi otevře nádherná podívaná na údolí Jamison Valley. 

Kdo by se rád vyhnul hlavním turistickým zónám a vychutnával si blízkost Modrých hor někde v poklidu, měl by se ubytovat v městečku Blackheath, kde žije okolo 4 tisíc obyvatel. Panuje zde klid a pohoda, k posezení lákají četné stylové restaurace a kavárny. Asi 3 km od Blackheathu stojí Heritage Center, jehož expozice přibližují návštěvníkům minulost regionu i jeho flóru a faunu. Z Blackheath je možné se vydat po jedné z mnoha turistických stezek také k Bridal Falls – nejvyšším vodopádům v Modrých horách. Po zpáteční cestě je možné to vzít přes údolí a dojít do lesa Blue Gum Forest, který se nazývá podle šedomodrých kmenů jednoho druhu zde rostoucího eukalyptu. Pokud jste fyzicky zdatní, můžete se vydat také na pětihodinovou túru skrze strže a kaňony do Grand Canyonu. 

Wentworth Falls, Modré Hory (Blue Mountain)
Foto: Wentworthovy vodopády v Modrých horách

Jihovýchodním směrem od Modrých hor se nachází krápníkové jeskyně Jenolan Caves, které byly objeveny v roce 1838. Tyto jeskyně jsou pozoruhodné svou spletitostí a také tím, jak dobře jsou přístupné. Prohlédnout si toto krasové pásmo, jež vzniklo před více než 300 miliony let, mohou turisté během široké škály prohlídek. Na výběr jsou jednoduché cesty i náročnější 100 metrové sestupy jeskynním systémem, během nichž je třeba i slaňovat. Celkem tvoří Jenolan Caves přes 300 podzemních jeskyní, z nichž pro veřejnost je otevřeno devět, které oplývají rozmanitými vápencovými útvary, jezírky a říčkami. Jedna z podzemních říček dokonce nese děsivý název Styx.

V blízkosti australských Modrých hor je možné zavítat i do botanické zahrady Mount Tomah Botanic Gardens. Název Tomah pochází z domorodého slova znamenajícího „kapradina“. Tato botanická zahrada byla založena jako pobočka Královské botanické zahrady v Sydney. Úkolem bylo zušlechťovat zde takové rostlinné druhy, které by nepřežily přímořské podmínky, které v Sydney panují. Mount Tomah Botanic Gardens jsou mistrovským dílem zahradní architektury a dnes se v nich pěstují chladnomilní rostliny z celého světa, včetně rododendronů pocházejících z Himálaje. Ze zahrad se nabízí nádherný výhled severním i jižním směrem do údolí Grose Valley. 

Pro návštěvu Modrých hor je dobré si vyhradit alespoň jeden týden, protože nabízí opravdu spoustu zajímavostí, které stojí za to vidět. Pohoří je však možné navštívit i během jednodenního výletu ze Sydney. 

- jap -

Další články z Austrálie: 
Cooktown, místo kde přistál James Cook 
Canberra - tady mrakodrapy nehledejte 
Fremantle - bohatá historie a nádherné pláže 
Melbourne – sportovní areály 
Alice Springs, město obklopené pouští

Článek byl zobrazen 33 317 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Austrálie

Zájezdy do AustrálieZažijte autentickou Austrálii. Nabízíme profesionální servis bez kompromisů a osobní přístup. Zájezdy do Austrálie jsou naší dlouhodobou specializací.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Austrálie.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Austrálie. Najdete zde články, fotografie a nabídku poznávacích zájezdů k protinožcům.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA