Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Ballarat - zlatá horečka v Austrálii

Na západě jihoaustralského státu Victoria se nachází krásné koloniální městečko Ballarat, které v roce 1851 postihla zlatá horečka. Z této původně pastevecké osady se tak během několika měsíců stalo prosperující centrum, kam proudily tisíce lidí za vidinou bohatství. Zlata zde v minulosti bylo nalezeno opravdu hodně.

Éra zlaté horečky zajistila městu značný rozkvět a také rostoucí příjmy zdejším obchodníkům, farmářům a dalším lidem pracujícím v soukromém odvětví. Právě v tomto australském městě byl v roce 1858 objeven druhý největší nuget zlata na světě, který vážil neuvěřitelných 69 kilogramů. Zlatá horečka skončila v 70. letech 19. století. Dvě desetiletí tehdejší prosperity Ballaratu se však dodnes odráží v přepychových budovách, širokých ulicích, okázalé sochařské výzdobě a nádherných udržovaných zahradách. V současnosti je Ballarat největším městem ve vnitrozemí Victorie a žije v něm okolo 96 tisíc obyvatel. Dodnes však těží ze své tehdejší slávy a na svou bohatou a zajímavou minulost přitahuje davy turistů.

Centrum města protíná hlavní ulice Lydiard Street, která je lemovaná honosnými budovami nejrůznějších architektonických stylů. Na severním konci ulice stojí železniční nádraží z roku 1862, které je doplněno mnoha zajímavými prvky, jako je například obloukový vjezd pro vlaky a toskánské pilastry. V ulici najdete také úhlednou řadu čtyř bank, jejichž budovy navrhnul architekt Leonard Terry. Ten se snažil sjednotit tvář ulice, a proto jim navrhnul stejné velmi elegantní průčelí. Stojí zde také divadlo Her Majesty´s Theatre pocházející z 19. století, které se může pochlubit složitou výzdobou. Jde o nejstarší australské účelově ztvárněné divadlo.

Naproti přes ulici stojí Craig´s Royal Hotel, jehož základní kámen byl položen v roce 1852. Roku 1867 se však dočkal rozsáhlé rekonstrukce, aby následně mohl ve vší kráse přivítat jako hosta prince Alfreda, vévodu z Edinburghu. Během rekonstrukce byl přistavěn zvláštní Princův pokoj a dalších 22 ložnic. Dalším slavným hostem byl v roce 1881vévoda z Clarence a vévoda z Yorku, pozdější král Jiří V. Na jeho počest byly před hotelem vztyčeny lucerny. Tento historický hotel je dodnes v provozu. Na ulici Lydiard Street začíná tzv. Eurecká naučná stezka, která se vztahuje k událostem, jež se v Ballaratu odehrály na konci zlaté horečky v polovině předminulého století.

Jestliže vás zajímá umění, nevynechejte návštěvu Ballarat Fine Art Gallery, která má pověst největšího a nejlepšího provinčního uměleckého stánku v Austrálii. Je zde vystaveno přes 6 tisíc nejrůznějších děl, které dokumentují dějiny australského umění, od kolonialismu až po současnost. Z nejslavnějšího období města, tedy éry zlaté horečky, je zde zastoupen Eugen von Guerard na jehož díle s názvem „Starý Ballarat v létě 1853 – 1854“ jsou zachycena stanová městečka, která v té době pokrývala kopce v okolí města. Nejcennějším exponátem je však Eureka Flag, vlajka, která se stala symbolem základních demokratických ideálů.


Ve východní části Ballaratu se rozkládá Eureka Centre, které bylo otevřeno v roce 1998 a jehož výstavba stála asi 4 miliony dolarů. Centrum bylo vystavěno v místě, kde v roce 1854 propukla vzpoura zlatokopů, kteří nesouhlasili s vysokými licenčními poplatky na zlatých polích, které museli platit tehdejší vládě. Při této vzpouře dne 3. prosince roku 1854 celkem 282 vojáků a policistů zaútočilo na hledače zlata a 30 z nich zabilo. Přestože bylo povstání zlatokopů rychle potlačeno, stačili si tito lidé svým jednáním získat sympatie většiny obyvatel státu Victoria a všech obyvatel Ballaratu. Dnešní Eureka Centre je připomínkou toho, co museli účastníci tohoto povstání obětovat pro rovnoprávnost a zrod australské demokracie. Události vzpoury dnes připomíná pět výstavních síní, v nichž jsou k vidění exponáty v životní velikosti, a vše je doprovázeno nápaditými zvukovými kulisami. Po prohlídce centra je možné si prohlédnout zahradu, která je místem odpočinku a relaxace.

Dalším zajímavým místem Ballaratu je Sovereign Hill, což je replika původní části města. Sovereign Hill byl otevřen v roce 1970 a je jakýmsi „živým“ muzeem pod otevřenou oblohou. Najdete zde obchůdky se zbožím, které se zde prodávalo za dávných časů. Většinu zboží vlastnoručně vyrábí ženy oděné do dobových krojů. Po městečku se prochází lidé v dobových kostýmech a návštěvníci si mohou zkusit vyrýžovat zlato, podívat se na výrobu svíček, vytisknout si noviny na původních strojích nebo si zahrát dřevěný bowling. Konají se zde také nejrůznější vystoupení, jak hudební, tak i divadelní.

V severní části města pak stojí za návštěvu Botanická zahrada rozprostírající se na březích jezera Wendouree, která je dalším ze symbolu viktoriánské uhlazenosti Ballaratu. K vidění jsou zde bujně zelené louky s exotickými rostlinami, které jsou místy doplněny zajímavými sochami. Zahrada láká spíše na svou estetickou stránku, než na unikáty ze světa flóry. Každoročně se ve zdejším skleníku Robert Clark Conservatory připravuje celkem šest rozdílných expozic. Nejslavnější z nich je výstava begonií konaná v rámci březnového Begonia Festivalu. Prohlédnout si můžete také Pavilom plastik, ve kterém vás jistě zaujmou biblická vzezření žen v provokativních pózách. Pavilonu však dominuje dílo s názvem „Útěk z Pompejí“. Projít se můžete také dlouhou alejí Avenue of Prime Ministers, která je lemována bustami všech dosavadních australských premiérů

- jap -
Foto:
Chris Jenner / Shutterstock.com

Předchozí články z Austrálie:
Melbourne Museum
Za žraloky do Shark Bay
Geraldton
Australský Newcastle
Tenterfield

Článek byl zobrazen 9 397 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Austrálie

Zájezdy do AustrálieZažijte autentickou Austrálii. Nabízíme profesionální servis bez kompromisů a osobní přístup. Zájezdy do Austrálie jsou naší dlouhodobou specializací.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Austrálie.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Austrálie. Najdete zde články, fotografie a nabídku poznávacích zájezdů k protinožcům.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA