Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Fremantle - bohatá historie a nádherné pláže

Fremantle, nazývaný místními „Freo“ je jedním z nejstarobylejších měst v Západní Austrálii. Leží poblíž Perthu a je významným kulturním centrem plným krásných koloniálních budov a také stavitelských pokladů z období zlaté horečky. Toto malebné město láká návštěvníky jak na svou bohatou historii, moderní současnost, tak i na nádherné pláže Indického oceánu.

Fremantle byl založen roku 1829 u ústí řeky Swan do Indického oceánu. Tehdy měl fungovat především jako přístav pro nově založenou kolonii. Teprve na konci 19. století zde byl uměle vyhlouben přístav, který vzkvétá dodnes. V současnosti má Fremantle pověst nejudržovanějšího přístavu na světě a zároveň také nejdůležitějšího námořního střediska Západní Austrálie. Žije zde okolo 30 tisíc obyvatel. 

pláž a přístav ve Fremantlu
Foto: pláž a přístav ve Fremantlu

Na rozdíl od nedalekého Perthu si Fremantle dokázal udržet svůj koloniální vzhled, který získal díky četným budovám, jež zde vystavěli britští vězni. Město je tak převážně tvořeno budovami z 19. století, které byly společně s dalšími stavbami v roce 1987, kdy město hostilo Americký pohár, zrekonstruovány. Závod jachet o Americký pohár se koná každé čtyři roky a jeho tradice sahá do roku 1851. V roce 1987 se město díky této jedinečné události rozrostlo o mnoho pouličních kaváren, restaurací a podniků. Také došlo k obnově starých doků, které jsou dnes vyhledávanou turistickou atrakcí.

Prohlídka centra města se dá absolvovat pěšky, ale využít můžete také autobusů, které jsou ve městě zcela zdarma. Nejstarší stavbou ve Fremantlu je dvanáctiboký vápencový Round House postavený roku 1830. Nejdříve sloužil jako první městská věznice a v roce 1844 se v něm odehrála první poprava oběšením v kolonii. Pod věznicí vede podzemní chodba, která byla vybudována roku 1837. Využívali ji hlavně lovci velryb, kteří tak mohli snadno přepravovat své úlovky z mola do High Street. Pokud se od Round House podíváte směrem doleva, budete se moci kochat krásným výhledem přes Bather´s Bay až k Rottnest Islandu.

Fremantle
Foto: Fremantle

V 50. letech 19. století, kdy do města připlula početná skupinka trestanců, však vyvstala potřeba většího vězení a tak musel být vystavěn Fremantle Prison. Tuto působivou stavbu s mohutným dominantním strážním domem vystavěli v roce 1855 právě samotní trestanci. Kromě strážního domu zde najdete chladné a téměř strašidelné vápencové bloky tvořené jednotlivými celami. Celý vězeňský komplex je dnes přístupný návštěvníkům, kteří si mohou prohlédnout cely s malbami vězňů, ale také kaple, samotky a hrůzostrašné popravčí místnosti. Poslední trestanec zde byl oběšen v roce 1964.

Ve Fremantlu nevynechejte prohlídku Západoaustralského námořního muzea (Western Australian Maritime Museum), které ukrývá zrekonstruovanou část trupu nizozemské lodi Batavia. Právě tato část dřevěné lodi byla objevena u ostrova Abrolhos Island, kde v roce 1628 ztroskotala. Nejrůznější zde vystavené exponáty líčí příběh vzpoury na plavidle a také jeho ztroskotání. Návštěvníci mají rovněž možnost nahlédnout do života na palubě Batavie. Kromě lodi samotné je možné si v muzeu prohlédnout rekonstrukci kamenného oblouku, který byl nalezen nedaleko vraku uprostřed korálových útesů. Údajně byl vytesán v Nizozemsku a převážen na Batavii do indonéské Jakarty, kde měl být vztyčen. Nikdy se tam však nedostal. Dalším ceněným exponátem je ponorka HMAS Ovens.

Při návštěvě Fremantlu určitě stojí za to zažít atmosféru Fremantle Markets, tedy Fremantleských trhů. V roce 1890 byla vyhlášena soutěž na architektonické ztvárnění tržnice a podle vítězného návrhu pak byla o dva roky později tržnice opravdu vybudována. Roku 1975 prošla rekonstrukcí a od té doby i nadále slouží ke svému účelu. Nakupující se mohou kochat záplavou zboží na 170 stáncích. Seženou zde téměř vše, na co si vzpomenou, od čerstvé zeleniny a ovoce až po opály. 

Nejvýznamnějším fremantleským svatostánkem je St. John the Evangelist Anglican Church. Tento krásný kostelík byl vystavěn na místě, kde kdysi stávala menší modlitebna. Na jednom z oken, tzv. Pioneer Window, je zachycen příběh sedmi generací rodiny průkopníků – od jejich odjezdu z Anglie v 18. století až po nový život v západoaustralské farmářské komunitě. Sousední okno pak pochází z původní modlitebny. Střešní tašky na kostele a také oltáře byly zhotoveny ze dřeva eukalyptu jarrah (Eucalyptus marginata), který zde běžně roste.

Zajímavé je taktéž Fremantle Museum, které sídlí v krásném neogotickém paláci, který byl vystavěn v letech 1861 až 1865. Původním úmyslem bylo vybudovat zde ústav pro choromyslné a po několik let palác k tomuto účelu také sloužil. Budova byla poté využívána také jako ústřední stan amerických jednotek i sídlo Western Australian Maritime Musea. Původní stavba byla v letech 1880 až 1902 ještě rozšířena a v nově vzniklé části pak nalezlo útočiště Fremantle Arts Centre. V roce 1967 hrozila budově demolice, ale díky snaze místního starosty však byla uchráněna a následně zrenovována. 

V současnosti se v ní nachází Fremantle Museum, které je zaměřeno na studium každodenní činnosti lidí, jež do této části Austrálie přišli v 19. století za vidinou lepších zítřků. Návštěvníci muzea se mohou seznámit, jak tito lidé žili a dozvědí se také, jaké překážky museli překonávat. Fremantle Arts Centre vystavuje práce místních umělců současnosti. Mnohé z vystavovaných exponátů bývají na prodej. Pravidelně se na pozemku galerie pořádají koncerty pod širým nebem a rozmanité umělecké akce. Další atraktivní galerie se nachází v blízkosti South Terrace, hlavního boulevardu ve Fremantlu. Jde o Creative Native Gallery, kde jsou k vidění originální výrobky a hudební nástroje australských domorodců.

- jap -

Další články z Austrálie:  
Melbourne – sportovní areály 
Alice Springs, město obklopené pouští 
Ostrov Tasmánie - kde se rozkládá Van Diemenova země 
Královská botanická zahrada v Sydney 
Městské muzeum v Melbourne

Článek byl zobrazen 5 394 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Austrálie

Zájezdy do AustrálieZažijte autentickou Austrálii. Nabízíme profesionální servis bez kompromisů a osobní přístup. Zájezdy do Austrálie jsou naší dlouhodobou specializací.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Austrálie.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Austrálie. Najdete zde články, fotografie a nabídku poznávacích zájezdů k protinožcům.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA