Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Geraldton bývá přezdíván Slunečným městem

Ve státě Západní Austrálie se severně od města Perth rozkládá 26 tisícové město Geraldton. Je omýváno vodami zálivu Champion Bay. Díky tomu, že zde slunce svítí průměrně osm hodin denně, bývá Geraldton přezdíván „Slunečným městem“. Za příjemným podnebím a skvělými možnostmi provozování vodních sportů se sem sjíždějí lidé z celé Austrálie.

Jelikož zde poměrně často fouká silný vítr, je Geraldton vyhledávaným cílem zejména milovníků windsurfingu. Středem světa je pro ně zejména pláž Mahomets Beach. Ale pokud neholdujete žádnému z vodních sportů, jistě vás potěší i nicnedělání na zdejších krásných a prostorných plážích.

Dějiny evropské kolonizace sahají do roku 1628, kdy došlo na nizozemské lodi Batavia ke vzpouře. Loď posléze ztroskotala na nedalekých ostrovech Houtman Abrolhos. Dva členové posádky byli za trest ponecháni na břehu. Roku 1721 se v okolních vodách potopila další nizozemská loď Zuytdorp, z jejíž posádky přežilo několik málo lidí a ti zde údajně nakrátko pobývali. Samotný záliv Champion Bay byl poprvé probádán v roce 1849 a krátce na to zde byl založen olověný důl. Ten předcházel vzniku města Geraldton.


Autor: Don Pugh

Geraldton se nakonec rozvinul v přístavní centrum obchodu s olovem. V současné době je město známé spíše díky své továrně na humry a vlastní také početnou flotilu lodí určených k lovu langust. Město však oplývá také řadou zajímavých architektonických památek. Z historických staveb se podařilo dochovat nádhernou byzantskou katedrálu St. Francis Xavier postavenou v letech 1916 – 1938. V Geraldtonu najdete však ještě jednu, modernější katedrálu Cathedral of the Holy Cross vyzdobenou krásným barevným sklem.

Nevynechejte návštěvu námořního muzea Geraldton Maritime Museum, jež opatruje pozůstatky odhalených vraků lodí. Pokud vás zajímá historie města, zamiřte do budovy starého železničního nádraží, kde jsou vystaveny exponáty, jež vás seznámí s regionálními dějinami, přírodou a geologií kraje. Nepřehlédnutelnou stavbou Geraldtonu je maják Point Moore Lighthouse s charakteristickými červenobílými pruhy. Byl sem dopraven lodí z Británie v roce 1878 a od té doby je v nepřetržitém provozu.


Autor: tseyin

Prvním majákem v Geraldtonu však byl Lighthouse Keeper´s Cottage z roku 1870. Dnes již není v provozu a sídlí v něm Historical Society. Geraldton Art Gallery je považována za nejlepší galerii v celé Západní Austrálii. Jsou v ní vystavena díla místních umělců pocházející ze soukromých i veřejných sbírek. Jestliže se chcete pokochat jedinečnou panoramatickou scenérií města a oceánu, vydejte se na vyhlídku Separation Point Lookout nebo Mount Tarcoola Lookout.

- jap -

Předchozí články z Austrálie:
Australský Newcastle
Tenterfield
Bendigo
Carnarvon National Park
Nekonečné pláže Fraserova ostrova

Článek byl zobrazen 5 052 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Austrálie

Zájezdy do AustrálieZažijte autentickou Austrálii. Nabízíme profesionální servis bez kompromisů a osobní přístup. Zájezdy do Austrálie jsou naší dlouhodobou specializací.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na Austrálie.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Austrálie. Najdete zde články, fotografie a nabídku poznávacích zájezdů k protinožcům.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA